Nynazister rekryterar skolungdomar i Ludvika

1
1309
NMR marscherar i Falun 2017, under polisbeskydd (Wikicommons)

500 av NMR:s anhängare kom till demonstration i Falun 2017.(Wikicommons)

Nynazismen breder ut sig och det skrämmer invånare. Bokmässan i Göteborg och tillåtelsen att demonstrera på 1 maj i bl.a. Ludvika, är några exempel. Nu slår rektorerna och kommunstyrelsen i Ludvika larm.

TEXT: KERSTI WISTRAND

NMR, Nordiska motståndsrörelsen, har blivit ett vanligt inslag i Ludvikas gatubild. Många anhängare har flyttat dit och NMR har sitt högsäte i denna stad. De syns i gatuvimlet, delar ut flygblad och försöker få ett allt starkare fäste. Ortens invånare känner ett starkt obehag och en del vill flytta därifrån. (1)

I ett långt reportage beskriver DN 15 april hur NMR aktivt försöker aktivera elever vid stadens skolor. Det började i december, då de aktivt började med att rekrytera elever genom att utanför en högstadieskola basunera ut sitt budskap då dessa hade rast. De använde sig av sirener, rökfackla, megafon och banderoller. Sedan dess har skolans rektor och biträdande rektor utrustats med överfallslarm och väktare kör bevakningsronder runt deras hem.

Nu håller de på att värva unga människor ute på stan var och varannan lördag. De omvänder huvudet på osäkra ungdomar. Läget är allvarligt. Det är en så otroligt stark, mörk makt som håller på att nästla sig in i det här samhället, säger skolans rektor.

Marie Strömkvist (s), ordförande i kommunstyrelsen i Ludvika håller med rektorn i ett inslag i TV4 16 april (2):

Ganska många aktiva nynazister har flyttat in i vår kommun. De spelar på folks rädsla och försöker värva barn och ungdomar. Det rör sig om en våldsbejakande extremistorganisation. Flera av dem har en obehaglig uppsyn och sprider obehag. Dessutom har de mandat genom att de sitter på SD-mandat i vår kommun och har fått luft under vingarna på grund av det. Det är viktigt att man samverkar mot detta både regionalt och nationellt, t.ex. genom att sprida kunskap. Man kan sprida numret till en ”orotelefon” dit föräldrar kan ringa och få råd. Här i Ludvika har vi veckovisa möten på tjänstemannanivå.

Värdegrund och demokrati ingår i läroplanen, men det är också mycket viktigt att vuxna utanför skolan pratar med ungdomarna om NMR:s åsikter, t.ex. kring detta att NMR menar att utvecklingsstörda barn som föds ska dödas. Vi måste vara tydliga med vad det här är för krafter och kunna säga `Stopp´! 

Vad är NMR?

NMR, Nordiska motståndsrörelsen, i vilken Svenska motståndsrörelsen ingår, är en nordisk våldsbejakande, högerextrem, antisemitisk, förintelseförnekande, militant och nynazistisk organisation och ett politiskt parti som genom revolution vill skapa en nordisk nationalsocialistisk republik bestående av de nordiska länderna och eventuellt de baltiska länderna. I Finland är rörelsen dock förbjuden. (3)

NMR hävdar att den vita rasen kommer att gå under till följd av invandring. De som inte håller med om detta betraktas som folkförrädare. Om NMR blir större, kommer vi att se att hoten och våldet ökar eftersom många av deras medlemmar ägnar sig åt sådant. (4)

Organisationen, som uppges vara en central aktör i vit-makt-miljön, är strikt hierarkisk och dess ledare dömda för brott, bl.a. hets mot folkgrupp, dråp och misshandel. Majoriteten av organisationens aktivister visade sig vid en granskning 2013 vara dömda för våldsbrott och säkerhetspolisen har angett organisationen som den nazistgrupp som utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet. Organisationen är öppen med att det krävs en kamp som kommer att kräva blodsutgjutelse: ”Ingen man kan gå med i Motståndsrörelsen om han inte kan eller är beredd att med våld försvara sig själv, sin organisation eller sina kamrater… Veklingar och fegisar har ingen plats hos oss. Ingen ska kunna undgå sin manliga plikt.” (3)

Mina reflektioner

Man känner inte till antalet medlemmar i NMR. Wikipedia föreslår 160. Vilka går in i en sådan våldsbenägen organisation?

Nyligen visade SVT två dokumentärer ”Hitlers svenska soldater”, där 200 unga svenska män med nordiskt utseende frivilligt låtit rekrytera sig till Hitlers SS-styrkor. LÄNK Vid beskrivningen av bakgrunden framkom det att det ofta rörde sig om unga män med svår social bakgrund: misshandlade, föräldralösa eller uppvuxna med en förälder under svåra ekonomiska omständigheter. De närde en dröm om ett bättre liv i ett annorlunda samhälle, det tredje riket, som de skulle vara med att förverkliga. Samtidigt kunde de lätta på trycket av sina inre konflikter genom att projicera sina oförrätter på att ”ge igen” och kallblodigt avrätta utsedda syndabockar på krigsfronten.

Av samma orsak har unga IS-krigare låtit sig rekryteras i de svenska och ekonomiskt utsatta ”utanförskapsförorterna”.

Vilka rekryteras i Borlänge? Kunskap kring vad som sker i vårt samhälle är av största vikt för att bedriva förebyggande arbete.

Kersti Wistrand

Referenser: 1. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/nmr-okar-sin-narvaro-i-ludvika 2.https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/3966866

3. https://sv.wikipedia.org/wiki/Nordiska_motst%C3%A5ndsr%C3%B6relsen 4.https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/detta-ar-nmr-en-valdsam-sekt

Tagged: Ludvika, nordiska motståndsrörelsen, NMR, nynazismen, nynazister rekryterar skolelever i Ludvika.

1 COMMENT

  1. Kommentarer på FaceBook
    Front mot rasism och gryende fascism

    Alan Pritchard Hur I hela helsike kommer dem I närheten av en skolgård. Utvisar samtliga tomtar!

    Daniel Frisk Ett jävla daltande med nazistiska organisationer som närmast motsvarar IS att få komma in på skolor eller marschera mitt i centrala stan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.