Grattis Estland 100 år!

0
838


Grannlandet Estland firar sitt hundraårsjubileum idag 24 februari. Humanism och kunskap passar på att gratulera. Medlemmar i föreningen gjorde ett besök i maj förra året, bl.a. till kyrkan där den estniska flaggan gömdes undan vid de ryska truppernas inmarsch i landet för länge sedan.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Idag den 24 februari firar Estland hundra år som nation: Stort grattis till vårt grannland!

Vid soluppgången samlas tusentals människor vid Lång Hermans torn i Tallinn, där den estniska flaggan kommer att hissas och klockan tolv är det militärparad på Frihetstorget. På kvällen blir det stadsbal i huvudstaden.

För cirka 100 år sedan, mellan 1917 och 1920, var det estniska folket fullt upptagna i sin frihetskamp mot det ryska imperiet. Den 24 februari 1918 blev den mest betydelsefulla dagen. Det var då som Estland förklarade sig självständigt. Sedan dess har 24 februari firats som nationaldag.

Under andra världskriget återkom ryssarna igen och kommunismen tog över landet. Jag lyssnade till en 87-årig estnisk kvinna som tillsammans med en svensk TV-reporter besökte KGB:s fängelse i Tallinn för två dagar sedan. Hon pekar på ett foto där som visar henne själv som ung nyintagen -och endast tonårig fånge- i fängelset. Vad hade hon gjort? Jo, när de sovjetiska trupperna kom tillbaka i samband med andra världskriget och intog Estland igen, sprängde de alla estniska monument från frihetskriget. Tillsammans med några andra ungdomar hade hon då varit om att ge igen genom att spränga det monument som ryssarna rest över ”Tallinns befriande”. Detta gav henne först fängelse och sedan transport till Sibirien med arbete i en zinkgruva. Hennes mor sändes även iväg. Orsaken därtill var att hon inte uppfostrat dottern tillräckligt väl!

I augusti 1991 och efter ”den sjungande revolutionen” förklarade sig esterna självständiga igen. I år planerar man att öppna ett stort institut för att uppmärksamma kommunismens brott mot mänskligheten.

Tolv medlemmar i Humanism och kunskap besökte den lilla staden Otepää i södra Estland i maj 2017. Där i kyrkan gömdes den första estniska flaggan vid ryska invasionen. Den hade från början sett dagens ljus som studentflagga i den närliggande universitetsstaden Tartu, men antogs senare som statsflagga i samband med Estlands självständighet. Här kan du läsa mer om Estland: LÄNK1 och LÄNK2

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.