Vetenskapsakademien faller med Larhammar – Erik Enby står kvar

1
2112
Peratt collage

Peratt collage
Vetenskapsakademien ett fallande korthus – Polemiken om Dan Larhammar fortsätter på dagstidningen VLT.

SAMMANSTÄLLT AV BÖRJE PERATT

Idag (23 feb 2018) redovisas tre kritiska repliker från oss som undertecknade den Dan Larhammarkritiska artikeln ”Fel val av preses till Vetenskapliga Akademin!” rubricerad av och publicerad i VLT den 10 februari.

Replik nr 1 /av Börje Peratt
Sensommaren 2015 började vi spela in intervjuer för en dokumentär om Erik Enby (”Läkaren som vägrade ge upp”). Den första jag ville intervjua var Dan Larhammar som var Enbys mest uppmärksammade opponent.

Dan Larhammar avvisade intervjun och skrev istället en artikel på sitt forum för Vetenskap och Folkbildning (VoF) som han länkat till (vilket ger högre googlerating). Lägg märke till dateringen 20 juli 2015. Således innan våra intervjuinspelningar ändå rubricerades artikeln ”… vinklade beskrivning …”

Att utan källgranskning avfärda något utifrån fördom är klassisk pseudoskepticism. /Dan Larhammar hur snedvridet kan det bli

Larhammar fick reda på att jag sedan sökte en annan forskare som refererat till Erik Enbys studier. Larhammar kontaktade honom och skrämde bort honom. Den forskaren avböjde intervjun ”av rädsla för vad Larhammar kan hitta på”. Detta ingrepp i mitt journalistiska arbete är ett tryckfrihetsbrott.

Larhammar förminskar sin betydelse när det gäller dreven mot Enby. Han iscensatte förföljelsen med ett kränkande inlägg på VoFs Forum som samma dag åtföljdes av två artiklar i GT/Expressen där han gick till fränt angrepp mot Enby. Länk

Grova förtal åtföljdes av ett stort antal artiklar och av TV3 insider där Larhammar uttalade sig om att Enby borde stoppas. Återigen med nedlåtande ordval. Detta ledde till att Enby blev av med sin legitimation.

När sedan Enby ansökte om att återfå sin legitimation iscensatte Larhammar i radioprogrammet ”Kropp och Själ” ett dråpslag mot Enby som trots att programmet fälldes av granskningsnämnden ledde till polisundersökning för åtal och husrannsakan hos Enby.

Efter 18 månader lades undersökningen ned utan att man funnit ett enda bevis mot Enby.

Larhammar tycks uppfatta att han själv blivit demoniserad då hans roll i detta klargjorts. Länk Dan Larhammar mörkrets furste

Alla de angrepp i media som demoniserat Enby blir i sammanhanget en värdemätare på Larhammars karaktär. Enby har behandlat svårt sjuka med höga doser av vitamin (vilket får stöd i ett stort antal vetenskapliga studier). I Expressen kallas Enby för Sveriges farligaste läkare och han jämställs i bild med en läkare som våldtagit en nedsövd patient. Larhammar tackar Expressen för dessa artiklar mot Enby. Läs vidare på VLT

Replik nr 2 Lisbet Gemzell
Det intressanta är kanske inte Larhammars ”svar direkt” utan vad han inte svarar på. Nämligen varför han och VoF främst angripit kvinnor. Larhammars påhopp på Annika Dahlqvist är särskilt anmärkningsvärt.

VoF gav henne skampriset ”årets förvillare” 2009. Bland annat för hennes varningar för det ofärdiga svininfluensavaccinet och hon avrådde från massvaccinering. Detta svininfluensavaccin orsakade sedan svåra kroniska skador och förstörde livet för fullt friska personer. Läs vidare Lisbet Gemzells replik på VLT

Replik nr 3/ Ulla Premmert
Erik Enbys upptäckt, att han i kroniskt sjukas blod ser mikroorganismer och blodklumpning, har under snart 40 år inte lett till ett enda etablerat forskningsspår för att vidimera eller vederlägga hans sjukdomsbegrepp. Hans otaliga försök har enbart medfört smutskastning (att avfärda någon som ”stollig” är inte respektfullt eller förtroendeingivande) eller ignorans.

Då dr Enby, tillsammans med den indiske läkaren Ramesh Singh Chouhan, lade fram sina rön vid en internationell cancerkonferens i Montreal år 1994, var salen helt tyst. Vad berodde denna tystnad på? Ointresse? Rädsla? Prestigeförlust?

Istället för att kategoriskt avfärda så borde Dan Larhammar medverka till att ett nyfiket och hungrigt ungt forskarlag fick chans att ta över stafettpinnen och efterforska dr Enbys upptäckt. Av alla de miljarder kronor som läggs ner på forskning om våra kroniska sjukdomar skulle bara en liten bråkdel behöva investeras i detta projekt. Men grundforskning av detta slag är inte kommersiellt gångbart. Istället väljer man att följa de forskningsuppslag som leder till nya läkemedel och därmed stora vinster.

Skulle Dr Enby ha rätt i sin hypotes ändrar det radikalt förutsättningarna för läkekonsten. Då skulle fokus sättas på biologi och ekologisk balans istället för symptombehandling, som är det enda som erbjuds många kroniskt sjuka.
Läs vidare Ulla Premmerts replik på VLT

Avslutande kommentar
VoFs nuvarande ordförande har replikerat på ett om möjligt än mer förvirrat sätt än Larhammars ”Svar direkt”. Han avslutar med att Enby skulle ha fällts för att ha brukat olagliga metoder. Naturligtvis klarar inte Vofs ordförande av sanningen. Det enda som stämmer med ordvalet är att Larhammar och VoF praktiserat olagliga metoder däribland Grovt Förtal. Enby är friad efter en 18 månader lång förundersökning (iscensatt av Larhammar) till åtal där man inte fann ett enda bevis mot Enby.
Vi går nu vidare med filmen Sista striden (Justitiemordet – Vittnet som försvann), den kommer att klargöra vilka som bär ansvaret för detta skamliga brott mot rättvisan där Dan Larhammar är anstiftare.
Under tiden faller Kungliga Vetenskapsakademiens rykte och förtroende som en bojsten.

Börje Peratt

Se Läkaren som vägrade ge uppVimeo on Demand

Vill du hjälpa oss färdigställa ”Sista striden” kan du donera en slant
För vår administrations skull minst 120 kr. Skriv annars Enbyfilm2
NORDEA Plusgiro: 320793-3
NORDEA Swish 1234524831

Andra relevanta artiklar:

Näthuliganismen missbrukar yttrandefriheten

Fullt möjligt förena tro och vetenskap https://www.svd.se/fullt-mojligt-forena-tro-och-vetenskap

Fel val av preses och ordförande, Vetenskapliga Akademin! https://www.vlt.se/artikel/fel-val-av-preses-och-ordforande-vetenskapliga-akademin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.