Telemedicin räddar krigets barn

1
1445
Doktorn i fickan, Foto Cecilia Udén SR
Doktorn i fickan, Foto Cecilia Uddén SR

Telemedicin kan bli ett nytt sätt att erbjuda vård i konfliktzoner dit läkare har svårt att ta sig. En liten brittisk ideell organisation driver just nu en barnklinik i den avlägsna yezidiska staden Sinjar.

Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén* har besökt kliniken och rapporterar: Doktorn i fickan räddar krigets barn.

Road to Peace är en liten ideell organisation startad av Sally Becker. Idén är att en ensam läkare i ett krigsområde ska kunna kontakta rätt specialist vid de skador man möter. Sally har då byggt upp ett nätverk av internationella specialistläkare till sitt förfogande dygnet runt. Sally kallar det ”Doktorn i fickan”.

Den pensionerade barnläkaren Marino Andolina från Italien är ensam på plats för att se till att barn får vård. Han undersöker närmare hundra yezidiska barn om dagen i Sinjar. Ibland stöter han på sjukdomar som han bara läst om och inte vet hur man vårdar.

Sally Becker är inte läkare, men lyckas finna specialistläkare villiga att lägga en del av sin tid för att rådgiva om behandling.

Så här rapporterar Cecilia Uddén:
”En liten pojke kommer in med groteskt uppsvällda fötter, och han har ingen ytlig känsel i fötterna.

– En genetisk defekt, konstaterar doktor Marino, som dock inte känner inte till någon behandling.

Sally Becker tar bilder och skickar till nätverket av specialistläkare via mobilen. Likadant gör hon med ultraljud och röntgenbilder.

Telemedicin i krigszoner är ett unikt initiativ och Sally Becker hoppas att detta ska kunna bli en modell för mobila läkarinsatser för barn i konfliktområden över hela världen.

– Vi fyller ett tomrum, som liten organisation, eftersom de större organisationerna är mycket mer byråkratiska, de behöver tillstånd, de har säkerhetsföreskrifter, men vi slinker in och börjar jobba genast, säger Sally Becker.

Läs mer Doktorn i fickan räddar krigets barn

B. Peratt

Referens:
Cecilia Udden har godkänt användandet av foto och text.

1 KOMMENTAR

  1. Så härligt att läsa om detta livsbejakande och kärleksfulla initiativ! Och vilken kontrast till artikeln lite längre ned om hur de funktionshindrade barnen cyniskt avlivades under nazitiden!
    Tack!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.