Godhjärtade Angello motverkar utanförskap

0
1282
Swedish House Mafia, 2011. Steve Angello till höger, Sebastian Ingrosse till vänster och Axwell I mitten. Foto: Gianluca 199063. Wikipedia

Swedish House Mafia, 2011. Steve Angello till höger, Sebastian Ingrosse till vänster och Axwell I mitten. Foto: Gianluca 199063. Wikipedia

Vad passar inte bättre än att på Alla hjärtans dag berätta om musikproducenten och DJ:n Steve Angello. Han har flyttat hem till Sverige med sin familj efter flera års vistelse i USA, där han haft enorma framgångar. Nu vill han ge konserter och skänka intäkterna till välgörande ändamål för att motverka utanförskap: ”Det här är allas land – vi är här tillsammans.”


TEXT: KERSTI WISTRAND

Steve Angello (född 1982) växte upp i ett förortsområde till Solna med en grekisk far och en svensk mor, intresserade sig mest för musik, strulade i skolan och hoppade av utan särskilt många betyg och höll på att komma riktigt snett i livet. Efter många år i USA har han nu återvänt till Solna och bor med fru och två barn i det drömhus han brukade passera på sin väg till skolan. Där ligger också hans studio. TV4:s Nyhetsmorgon har gjort en intervju med honom där.

Från början höll Angello på med hip hop och 70-talsklassiker. Sedan bytte han till house, som är en modern variant av discodans med elektronisk musik. Han var tidigare en del av gruppen Swedish House Mafia tillsammans med Axwell och Sebastian Ingrosso. I Sverige var han först inte så känd, men då han kom till USA slog han igenom ordentligt och räknas idag som en av de största inom House-genren. Angello har gjort det där alla artister har drömt om: han har fyllt Madison Garden och haft tre spelningar på Friends arena inför fullsatta hus.

-Hur känns det att flytta hem igen? Är det mycket som har förändrats?

Foto: Web Summit. Wikipedia

-Jo, det har det verkligen. När man är länge borta från Sverige förvandlas tanken på hemlandet till en idyllisk dröm om soliga sommardagar och smultron, men sedan när man kommer hem ser man verkligheten med det förändrade livet i förorten med alla dess gänguppgörelser.

Det är jättestor skillnad jämfört med för tjugo år sedan. Jag är ju själv uppvuxen i en förort där ingen egentligen har bidragit till vår uppväxt eller till något vi har gjort, så jag känner till problematiken och systemet som kanske inte fungerar så bra. Men det handlar om att folk ska känna sig delaktiga som människor i ett system. Samhörighetskänslan är viktig, inte ”dom mot oss” eller ”vi och dom där ute”. Det här handlar förresten inte bara om förorter utan om den vanliga svenska människan i allmänhet oavsett var man bor. Det handlar t.ex. om ensamstående mammor och familjer som inte tjänar tillräckligt mycket för att klara av sin vardag.

-Och du tänker göra något åt att folk mår dåligt i förorterna?

-Ja, svarar Angello, det är mitt ansvar som artist och mitt ansvar som svensk och mitt ansvar som pappa, bror och man att göra så mycket jag kan för vårt land.

Vi arbetar konkret med de här frågorna och välgörenhet och har startat en grej som heter ”För vårt Sverige”, där vi kommer att fokusera på allt detta vi har pratat om här.

Steve Angello ger gratiskonsert i Kungsträdgården 2014. Foto: Frankie Fouganthin. Wikipedia.

-Vi kommer att göra massor av spelningar runt om i Sverige där vi kommer att samla ihop pengar och skänka dem till behövande organisationer som fokuserar på t.ex. utanförskap, ; ensamstående mammor och barn som inte har det så bra. Vi kommer också ha något som vi kallar ”Folkets röst”, där folk under hela året kan rösta fram vad de tycker att vi kan hjälpa till med.

-För min egen del är jag lycklig med att skapa. För mig handlar det om att få uttrycka mig med det jag kan och det är musik. Som bäst trivs jag i min studio. En dröm är också att få flytta ut i skogen. Både min familj och jag trivs med friluftsliv i naturen.

Visst blir man varm om hjärtat av att ta del av en sådan generös artist som Steve Angello? Fram t.o.m. 10 mars kan inslaget i Nyhetsmorgon ses över hela världen. LÄNK  Vill du lyssna till musik kan du klicka på denna låt ”Don´t you worry child”, som nästan har en halv miljard visningar LÄNK:

Kersti Wistrand

DJ, förorten, house, musikproducent, Steve Angello, Swedish House Mafia, välgörenhet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.