Elin Härkönen med guldmedalj

I juli 2017 tog 23-åriga Elin Härkönen EM-guld i hinderbanelopp och blev därmed europamästare. En bragd med tanke på att hon som framgångsrik elitgymnast på häst blivit avkastad och brutit nacken fyra år tidigare.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Glädjen lyser när Elin Härkönen tar emot sin guldmedalj på prispallen i Holland. Hon har slutfört sitt hinderbanelopp eller Obstacle Course Racing, som det också heter, och blivit europamästarinna. Hinderbanelopp är ett samlat europamästerskap i olika moment: bära säckar, krypa i lera, klättra i nät m.m. blandat med löpning och häck. Detta EM-lopp som Elin utförde gjorde hon mest som en rolig grej eftersom hon ändå kvalificerat sig. Hon hade börjat träna på det endast tre månader innan loppet och blev själv mycket förvånad över att vinna. Hon kom åtta minuter före silvermedaljören!

Elin älskar utmaningar och här näst väntar VM i Kanada.

För fyra-fem år sedan kunde elitgymnasten Elin Härkönen inte ana att hon skulle ägna sig åt hinderbanelopp och bli så framgångsrik i det. På den tiden var hon nämligen nordisk mästarinna med flera SM-titlar i voltige, en ridsport med gymnastikakrobatik till häst vilket hon började träna vid elva års ålder.

Olyckan

Elin Härkönen var en mycket lovande talang och var precis på väg att storsatsa på europamästerskap och på längre sikt ett världsmästerskap, men den 11 februari 2013 inträffade det som inte fick ske. Under ett träningspass med en ny häst blev denna plötsligt skrämd. Elin försökte hoppa av för att rädda situationen men hästen bockade och hon flög handlöst mot golvet och landade på nacken. Voltigen är den enda grenen inom Svenska Ridsportförbundet där det inte finns något krav på hjälm. Nybörjare använder hjälm men med mer avancerade övningar bedöms risken som större om man bär hjälm.

I fallet blev Elin mycket allvarligt skadad med ett brott i femte halskotan – den enda kota man kan bryta – och en spricka i den fjärde. Hon stelopererades på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där läkarna tog en benbit från höften för att ersätta den förstörda disken mellan kotorna och satte in en platta för att stabilisera brottet.

Livet förändrades från en dag till en annan. Den tid som följde var en mardröm, kantad av smärta och värk, det värsta hon varit med om, säger Elin:

– Många gånger under de kommande åren har jag fått höra att jag inte kommer att kunna gå, att jag inte kommer att kunna springa och många har sagt till mig att jag inte kommer att kunna leva ett aktivt liv. Men jag valde att inte ge upp och gjorde allt för att ta mig tillbaka.

Intervju, Länk till videoklipp SVT

Vägen tillbaka: ”Fick lära mig gå”

De flesta människor som råkar ut för liknande svåra olyckor kommer aldrig tillbaka utan förblir starkt handikappade, men Elin Härkönen var elitgymnast som alltid strävat efter att viljemässigt sätta delmål och träna för att konstant förbättra och utveckla sin potential för att nå bästa möjliga resultat. Det inre drivet och den positiva inställningen har varit de styrande drivkrafterna bakom hennes mindset. Därför kämpade Elin på efter olyckan. Hon slet under flera år hårt bl.a. med långa rehabiliteringspass i Tyskland, där hon fick lära sig gå och springa igen:

– Jag har haft otrolig tur att jag klarat mig så pass bra. Det är ett mirakel har jag fått höra. Jag var vältränad när det hände och mina muskler räddade mig när jag kastades av hästen. Jag hade änglavakt och fick inga nervskador. Det kunde ha gått så pass mycket värre.

– Det har varit en lång och tuff väg tillbaka som inte alls har varit lätt. Det har varit många upp- och nedgångar med mycket smärta och det ligger många timmars rehabilitering bakom. Jag har verkligen fått bygga upp allt från grunden och fick lära mig gå och springa helt från början igen.

– Jag är i grunden en positiv och envis person. Jag försöker se det positiva i varje situation och det är det som tagit mig dit jag är idag. Mental träning och mitt starka mindset tog mig framåt. Det gällde att inte tycka synd om sig själv och inte ge upp. Jag fick höra från omgivningen att jag aldrig skulle kunna gå eller springa eller komma tillbaka till elitnivå. Jag kunde ha legat i sängen fortfarande men det var inget alternativ för mig. Jag valde att inte lyssna på det.

Elin Härkönen är emellertid en dubbel segrarinna. Hon har med sin starka positivitet och sin vilja och mot alla odds segrat över sina kroppsliga begränsningar. Dessutom har hon funnit sin nya sportgren hinderbanelopp där hon tränat sig själv att bli europamästarinna endast sex år efter olyckan där hon bröt nacken.

Elin är värd all heder och uppmärksamhet. Hon är en förebild för oss alla. Idag jobbar hon som personlig tränare med att inspirera andra:

– Mitt arbete är att aldrig ge upp och att inspirera andra. Det är viktigt att hålla uppe hoppet. Har man drivet och tror på sig själv så kommer man alltid att komma så mycket längre!

Här kan du slutligen se Elins tips för hemmaträning: LÄNK 

Kersti Wistrand

Källor: https://www.svt.se/sport/artikel/brot-nacken-tog-guld-i-em/
http://www.ridsport.se/Tavling/Voltige/Nyheter/2013/Jan-Jun/ElinHarkonenivoltigeolycka/
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/fran-bruten-nacke-till-em-guld ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.