Donald Trump ”lögnare” – enligt avsatte FBI chefen James Comey

0
947

FaktaGrind rapporterar om torsdagens förhör med James Comey angående hans uppseendeväckande avsked som FBI-chef, anklagelser mot president Donald Trump och möjliga kopplingar till rysk hackare/rysk underrättelsetjänst och påverkan på det amerikanska valet 2016.

Den avsatte FBI-chefens förödande anklagelser mot president Donald Trump

Sant

Den avskedade FBI-chefen James Comey utfrågades torsdagen 8 juni 2017, i den amerikanska senatens underrättelseutskott, med anledningen av att president Donald Trump försökt pressa honom att lägga ner utredningen om Trump-administrationens kopplingar till Ryssland. Vid fem tillfällen under det dryga två timmar långa förhöret beskrev han Trump som en ”lögnare”, och framställde sig som att vara ”tagen” av Trumps påtryckningar.
Förhöret, som kallas ”Washingtons Superbowl”, har fått stor uppmärksamhet och direktsänds över hela USA.

Efter ett möte i Trump Tower i januari sågs Comey föra anteckningar. Han svarade att han antecknade för att han misstänkte att Trump senare skulle kunna ljuga om vad som sagts i samtalet.

Jag var ensam med presidenten, den personens natur och att jag på allvar misstänkte att han kunde ljuga… Jag insåg att det kan komma en dag då jag måste försvara FBI och mig själv… Jag kände att det var min rättighet som medborgare att föra anteckningar över mina samtal med presidenten.

Comey var vid FBI under både Bush och Obama och hade ett fåtal möten i enrum med dem som presidenter men kände sig aldrig nödgad att dokumentera vad som sagts.

FAKTABAKGRUND
James Comey advokat och under lång tid registrerad som republikan (idag oberoende) har verkat som FBI-chef från september 2013 till maj 2017 då han sparkades på direkt order av Trump. Innan avskedandet bedrev FBI en utredning om Rysslands misstänkta inblandning i presidentvalet. I utredningen figurerade den förre nationelle säkerhetsrådgivaren Mike Flynn, utpekad som kontaktman för Ryssland. Trump, som besvärats mycket av utredningen, ska personligen ha bett Comey att lägga ner ärendet.
Comey säger att Trump bjudit ut honom på middag. Det tyckte han var så märkligt – att han, som chefen för FBI, ensam äter middag med presidenten – att han förväntande sig att andra också skulle närvara vid bordet. Trump ska under middagen två gånger ha krävt lojalitet av Comey.
Trump har i sin tur hävdat motsatsen: att det var Comey som insisterade på att få äta en middag i enrum med honom och att kravet om lojalitet aldrig framfördes.
Under förhöret hävdar Comey att Trump själv aldrig figurerat i utredningen under den tid han var FBI-chef. Comey säger också att Trump under middagen pressat honom på just den uppgiften, och – när han fått veta det – bett honom berätta det för ”det amerikanska folket”.

Politico

Politico, FactaGrinds förebild, överraskar med en artikel som inte håller den vanliga sakliga tonen utan är färgad med kommentarer som inte tycks ha någon annan avsikt än att förringa Comey. Men det råder ingen tvekan om att Trump utsätts för anmärkningsvärda avslöjanden.

Comey’s devastating indictment of President Donald Trump (Politico länk) av Todd S. Purdum 8 juni 2017.
Den avskedade FBI-chefens obekväma framträdande kunde inte dölja hans knivskarpa anklagelser.

Han [Comey] uppträdde som något annat än som en fruktansvärd FBI-man. Han undrade vad han kunde ha gjort annorlunda ”om jag varit starkare”. Han bekände att han i telefonsamtal [med Trump] på ett ”lite för svagt sätt” misslyckats med att övertala honom för att undvika att vägra honom hans krav [som innebar att inte fullfölja undersökningen av de ryska kopplingarna eller nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn].
Han var ”mycket orolig” om att betraktas som en av sina mest ökända föregångare, J. Edgar Hoover, som ansågs behålla sin makt över andra genom att göra dem till lojala gisslan med anklagelser om deras sexliv.

Men under mer än två timmar av en konsekvent mild senatvittnesbörd förmedlade den tidigare FBI-chefen James Comey en lågmäld förödande anklagelse mot president Donald Trump, trovärdigt genom att han hade sparat samtidiga anteckningar av deras alla konversationer av en övertygande och orubblig anledning:

Jag var uppriktigt bekymrad över att han skulle kunna ljuga.

Comeys vittnesbörd kommer eventuellt eller inte att gå till historien som en av de stora Washington-skandaler. Hans republikanska utfrågare i senatinformationsutskottet lyckades få till upprepade bekräftelser om att – ”Trump aldrig har varit personligen under FBI-utredning för eventuell samverkan med ryssarna – eller något annat, för den delen.”

Vidare erkände Comey upprepade gånger att varken Trumps ansträngningar att få honom att bekräfta detta faktum offentligt, eller presidentens begäran om att han skulle backa ut från att undersöka Rysslandsrelaterade aktiviteter av den avskedade nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, hade någonsin hindrat den pågående utredningen som nu är i händerna på [advokaten och den utsedda] special rådgivaren Robert Mueller.

Men Comeys framträdande i torsdags kommer säkert att räkna till de stora självförringande föreställningarna från tidigare vittnen som kollegan Oliver North i Iran-Contra-skandalen, eller senator Sam Vervin, ordförande i Watergate-valda kommittén, som insisterade på att han Var ”bara ett lands advokat.”
I sin egen framställning var Comey bara en vanlig kille som gjorde sitt jobb under extraordinära omständigheter. xxx

Senator Martin Heinrich frågade honom om han ville säga något om varför folk skulle tro på honom och inte presidenten. Comey överlät då till andra att avgöra om presidenten hade förhindrat rättvisa. /Slut på utsnitt

Vill du läsa vidare Politicos artikel så hänvisas till originalet länk.

KOMMENTAR:

Politico bedömer att Trump sedan man började mäta hans uttalanden 2015 och fram till idag klarar av att tala sanning i 5 % av sina uttalanden. I nästan 70% är det mer eller mindre lögn. Däremellan finns en gråzon av halvsanningar/halvlögner. Man kan av det förstå Comeys försiktighetsåtgärder.

/BP

FULL HEARING: James Comey TESTIMONY at Senate Intelligence Committee Hearing Youtube

November 23, 2015, Donald Trump is constantly lying. Washington Post

8 juni 2017 Comey förhörd i senaten om Trumps påtryckningar: ”Lögnare”, SVT

8 juni 2017 Three times James Comey’s testimony contradicted Donald Trump

16 februari 2017 Trump, mannen med kluven tunga och dubbla budskap!

25 december 2016 Demokratins dödgrävare

Donald Trump’s [lie] file, on politico länk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.