Linnéa Claeson får FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter

0
1246

Linnéa Claeson är handbollsstjärnan och nätaktivisten som slår tillbaka på sexuella trakasserier. Idag tilldelas hon Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Linnéa Claesson, 25 år, är handbollsproffset som fått nog av sexuella trakasserier på nätet. En del av er som är sportintresserade har eventuellt sett Linnéa från handbollssändningar på TV medan yngre, speciellt kvinnliga läsare, kanske följer hennes sarkastiska och humoristiska instagramkonto @assholesonline, LÄNK som startade för drygt två år sedan. Där lägger hon ut konversationer och bemöter mängden av sexuella trakasserier inklusive våldtäkts- och mordhot hon fått ta emot i sin mejlkorg, speciellt efter TV-sändningarna Hon låter avsändarna smaka på sin egen beska medicin och arbetar även mot rasism på nätet samt försöker lyfta HBTQ- personligheter.

Linnéa Claeson var bara 11 år när de sexuella trakasserierna började och beslöt sig tidigt för att arbeta med jämställdhetsfrågor. Sedan 2015 har hon öppet gått ut med allt detta på sitt instagram och har agerat mot kränkningar och hot på nätet. Hon försöker medvetandegöra och slå tillbaka och visa att skulden ligger på förövarna för att visa att hon har kontrollen över situationen. Därmed har hon blivit en stor förebild för unga kvinnor i liknande situationer och har tiotusentals följare.

Det är lätt att man som ung gymnasieflicka skäms när man får sådana här mejl eller foton på penisar. Sexualiseringen av kvinnor handlar mycket om att en del unga pojkar och män med snedtänkande då det gäller könsroller, lägger skam hos kvinnor. Bara det att man är kvinna och syns, är för mycket för dessa män. De objektifierar kvinnorna och vill ta makten över dem genom att se sin egen sexualitet viktigare än någon annans. Det är viktigt att polisanmäla alla dessa trakasserier. Under 2016 skedde en ökning med 20 % hos polisen.

På förmiddagen idag tar Linnéa Claesson emot Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter vid ett seminarium om mäns hat mot kvinnor på nätet.

Motiveringen lyder:

”Linnéa Claeson har med mod reagerat och agerat öppet mot hot och kränkningar på nätet, och därigenom synliggjort en skrämmande verklighet som många möter. Linnéa har genom sitt engagemang som spridit sig som ringar på vattnet i breda folklager, bemött sexuella trakasserier med en blandning av humor och allvar. Linnéa lyfter också på ett förtjänstfullt sätt fram dessa viktiga frågor i traditionella medier.”

Här kan du se Linnéa Claeson i TV-programmet Opinion Live 9 februari i år: LÄNK samt 58 minuter in i Gomorron Sverige, TV1 8 juni: LÄNK

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.