Aktivister dödas då Ship to Gaza attackeras av Israelisk militär på öppet vatten 31 maj 2010.

2
1019
Blodbad på skeppet Mavi Marmara. Foto: (c) IHH
Blodbad på skeppet Mavi Marmara. Foto: (c) IHH

Gazakonvojen, internationellt kallad Freedom Flotilla, var en internationell fredskonvoj med förnödenheter till Palestina med den deltagande svenska föreningen Ship to Gaza och ytterligare fem fartyg. Man hade svarat nekande på en order om att lämna internationellt vatten och gå in i israelisk hamn för kontroll av last. Israelisk militär bordade skeppen och 9 aktivister skjöts ihjäl.

TEXT: BÖRJE PERATT

Konvojens ledare vägrade åtlyda uppmaningen och sade att deras destination var Gaza. Syftet var att ta sig förbi den, enligt dem olagliga israelisk-egyptiska blockaden av Gazaremsan och förse Palestinier i Gaza med sjukvård och livsmedel.

”Alla medel tillåtna”

Fredskonvojen angreps den 31 maj 2010 ute på internationellt vatten av israelisk militär i helikoptrar och attackbåtar.

Henning Mankell som färdades på det grekiska fartyget Eleftheri Mesogeios har beskrivit hur svartklädda kommandosoldater bordade fartyget från gummibåtar och helikopter. Han har senare kallat bordningen för sjöröveri och kidnappning.
Mattias Gardell som färdades på det fartyg där personer dödades har hävdat att det var överlagt mord.

Det var 9 aktivister som skjöts ihjäl, de flesta i ren avrättningsstil och bakifrån.
Obduktionen visade att de nio aktivister som dödades på fartyget Mavi Marmara sköts med trettio skott av nio millimeters ammunition, av vilka flera på nära håll. Den 60-årige Ibrahim Bilgen träffades av fyra skott, i tinningen, bröstet, höften och ryggen. Den 19-årige Fulkan Dogan, som även var amerikansk medborgare, träffades av fem skott från under 45 centimeters avstånd i ansiktet, bakhuvudet, två gånger i benet och en gång i ryggen. Två andra män sköts fyra gånger vardera, och fem av offren sköts antingen i bakhuvudet eller i ryggen, enligt Yalcin Buyuk, en av obducenterna.

De dödade
 • Cengiz Akyüz, född 1969, dekoratör och byggnadsarbetare.
 • Ibrahim Bilgen, född 1949, elektriker och ingenjör.
 • Çetin Topçuoglu, född 1956, tränare för turkiska landslaget i taekwondo.
 • Fahri Yaldiz, född 1968, brandman.
 • Cengiz Songür, född 1962, textilhandlare.
 • Ali Haydar Bengi, född 1970, litteraturvetare, översättare och pedagog.
 • Necdet Yildrum, född 1978, apotekare.
 • Cevdet Kiliçlar, född 1972, journalist och fotograf.
 • Furkan Dogan, född 1991, gymnasist

Försoningsprocess

Förutom att Turkiet bröt de diplomatiska förbindelserna med Israel vidtog övriga länder, USA och EU inga åtgärder. FN krävde en förklaring från Israel och FN: s generalsekreterare Ban Ki-moon tillkännagav i augusti 2010 att en utredning skulle genomföras under ledning av Geoffrey Palmer. Palmerrapporten publicerades den 2 september 2011 med uppgift att uppmana Israel och Turkiet att fortsätta försoningsförhandlingar. Rapporten fann att den israeliska marina belägringen i Gaza var laglig. Rapporten fann också att graden av våld som användes mot Mavi Marmara var ”överdriven och orimlig” och att det sätt som Israel behandlade kvarhållna besättningsmedlemmar brutit mot internationell människorättslagstiftning.

Israel erbjöd Turkiet 20 miljoner dollar i kompensation för razzian. Den 22 mars 2013, i telefonsamtal mellan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan, bad den förra på sin nations vägnar om förlåtelse. Erdoğan accepterade ursäkten och båda gick med på att inleda ytterligare diskussioner. Den 29 juni 2016 slutfördes avtalet och godkändes av den israeliska regeringen.

Börje Peratt

Referenser se originalartikel:
31 maj 2010 Israelisk militär skjuter ihjäl 9 aktivister på internationellt vatten! Länk

2 COMMENTS

 1. Jag ser fram emot den dagen då de kyrkokristna proisraeliska människorna öppnar ögonen å säger stopp på detta inhumana betraktelse sättet som Israel har mot omvärlden.

  Nationalismen i alla dess former emanerar med hjälp av Bibeln, just från Israel, ”Guds egendomsfolk” !

  Hoppas världen skall vakna snart !

 2. Israeliska soldaters våldsmetoder är inget nytt. Har även själv sett deras metoder.
  Landet är en militärstat lett av zionister. Allmän värnplikt för män 3 år och för kvinnor 2 år, som ockuperar palestinsk mark på Västbanken och belägrar Gaza. Landet bedriver därtill apartheid. Nu även bombar de Syrien.
  Som framkommer av artikeln tar de sig ytterligare rättigheter som vid bordande av Ship to Gaza och mördar fredsaktivister.
  Med USA:s stöd finns det uppenbarligen inga gränser för zionisternas barabari. Mina tankar går osökt till andra världskrigets upplösning. Vi får hoppas att mänskligheten utvecklar nåd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.