Kristianstad 403 år den 22 maj

3
691

22 maj 1614 låter den danske kungen Christian IV anlägga Christianstad i nordöstra Skåne som då ingår i Danmark. Staden är tänkt att bli en ersättning för det intilliggande Vä, som svenskarna har bränt ner under det nyligen avslutade Kalmarkriget.

Det dröjer dock till 1622, innan Christianstad får formellt stadsprivilegium och inte förrän regionen övergår i svensk ägo stavas det med enkelt K.

Kampen om Kristianstad

Staden anlades från början som en fästning, med vallar, vallgravar och bastioner. Detta för att skydda den mot svenskarna, som härjade i området. Det hjälpte dock inte särskilt länge. Med freden i Roskilde 1658 blev Kristianstad svenskt tillsammans med resten av Skåne. Staden var endast i dansk ägo under cirka 40 år. Danskarna återkom under det Skånska kriget 1675-1679 i ett försök att återta Skåne och och även en kort tid 1710 men förgäves. Skåne och Christianstad förblev svenskt.

Kristianstad blev snabbt ett viktigt regionalt centrum, och som i ett led att stärka stadens attraktionskraft blev staden residensstad för Kristianstads län (som existerade 1719-1997).

Under 1800-talet hade Kristianstad hög status hos societeten i landet till följd av samhällsinstitutioner såsom hovrätt och regementen. I folkmun kunde staden ibland omnämnas som “den skånska adelns vinterpalats”. Under vintertid flyttade den skånska godsägaradeln in från kalla och dragiga slott till representativa lägenheter i Kristianstad. Framförallt blev Västra Boulevarden ett populärt stråk.

Näringsliv

Kristianstad är den svenska livsmedelsindustrins största centrum och över 3 500 personer är anställda inom livsmedelsindustrin (ytterligare cirka 1 000 personer jobbar med uppfödning av djur och odling av foder och råvaror).

Några kända personer födda i Kristianstad med omnejd
Kosovare Asllani, fotbollsspelare just nu i England.
Ann-Louise Hanson, sångerska
Gustaf Hellström, författare, journalist, ledamot av Svenska Akademien
Albert Henning, författare
Peter Kondrup, meteorolog
Åke Ohlmarks, författare
Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovmarskalk

Vi söker efter insatser som kan ha med medmänsklighet och humanism att göra men hittar inga framträdande drag för det. Det måste naturligtvis finnas. Och vi gratulerar naturligtvis Kristianstad idag.

Referens Kristianstad hemsida

3 COMMENTS

 1. Vår vän läkaren Nils-Olof Jacobsson var bosatt där och verksam i Kristianstad i 39 år https://humanismkunskap.org/2017/02/19/stort-grattis-pa-fodelsedagen-stigfinnaren-och-pionjaren-nils-olof-jacobson/ , men lämnade tyvärr jordelivet 9 april efter en kort tids sjukdom.

  I Vittskövle alldeles söder om Kristianstad bodde den store naturvännen Jan Danielson, som ständigt hördes i natur- och miljöprogram i radio-TV under ett par decenniers tid – men även han sedan länge gången ur tiden. Jag träffade honom några gånger. Bl.a. tog han hand om skadade vilddjur. Jag fick en gång en havsörnsfjäder av honom.

  I min gästbok här i Sthlm skrev han den 20 oktober 1992:
  “Vi drog upp planerna för Det internationella Gröna Korsets framtid. Vi gör vänskapsmöten i Kristianstad och i världen – den nya tiden! – Säkerhetsnålen är symbolen för att militära resurser ska överföras till Miljöförsvaret! (Så följer en av Jan uppritad säkerhetsnål) ”

  På denna träff hemma hos mig var tre ryssar samt Marilyn och Berra Barden från USA med. Regementet i Kristianstad höll på att avvecklas och arbetslöshet stod för dörren för en del av militären. Jan Danielson ville omskola dem till kamp för en bättre miljö. Han ville överföra samma ide´ till det nyblivna Ryssland och miljörörelsen där (som jag hade indirekta kontakter med). Då Ryssland lämnade kommunismen blev många inom det militära arbetslösa även där och miljöproblemen var enorma.

  Jan Danielsson for senare med paret Barden på en resa med en freds- och miljöpråm på floden Neva (från Ladoga tll St Petersburg) för att föra ut sitt budskap. Tyvärr gick han bort endast något år senare.

  Det finns dessutom gott om konstnärliga och kreativa personligheter på Österlen. Så säkert finns många humanistiska insatser i Kristianstadsområdet. Hör gärna av er och berätta!

 2. Ett intressant historisk händelse som (av någon underlig anledning) inte nämns i den svenska historieskrivningen är att den franske Mariskal Bernadotte (Furste av Pontecorvo) som blev grundare till den nuvarande regerande svenska kungafamiljen befann sig i början av 1800-talet stationerat i Danmark för att återerövra Skåne till Danmark, med hjälp av ett spanskt regemente som kommenderas till hans hjälp för detta av Napoleon. Att Bernadottes projekt misslyckades beror på att det spanska regementet desserterade, med anledning av ryktena om Napoleons beteende i Spanien. Det är intressant att den Sverigefientlig person gjorde sedan till Sverih´ges konung och att ingenting om hans förflutna tas upp i vår historieundervisning.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.