Rapport från vår resa till Otepää i Estland

2
1437
Puhajaarvi i Estland Foto Börje Peratt
Puhajaarvi i Estland Foto Börje Peratt

Puhajaarvi i Estland Foto Börje Peratt
Puhajaarvi i Estland Foto Börje Peratt

12 medlemmar i HK har under Kersti Wistrands ledning rest till Spa-anläggning vid den heliga sjön Pühajäärvi (Pühajärve) och orten Otepää i Södra Estland. I resan har ingått ett stort antal kroppsbehandlingar, föredrag och programpunkter i den underbara naturen.

Text: Börje Peratt och Carl-Johan Ljungberg
Foto: Börje Peratt

Vissa saker hör till vad vi HK försvarar som okonventionella vägar till sätt att söka harmoni och hälsa och en öppen och utforskande attityd till mänskliga, andliga och naturliga fenomen. Ibland behöver vi tänka tillbaka till barndomstiden och själva bli föremål för omvårdnad.

Deltagarna fick möjlighet att välja bland olika behandlingar och dessa kom att ta en del av vår gemensamma tid. Detta till trots har vi haft egna arrangerade utflykter och övningar och varje dag har för flera av oss inletts med en simtur i den fantastiska simhallen med utsikt över sjön och Lisbet Gemzells Qigong övningar vid stranden.


Måltiderna har gett oss naturliga samlingspunkter där vi diskuterat och jämfört våra upplevelser. Skratten har varit otaliga och trivseln och njutningen omisskännlig.

Vi bjöd in Dr Dimitri L. Spivak, Centre for Fundamental Studies in Sociocultural Issues and Cultural Psychology och ordförande i UNESCO, Comparative Studies of Spriritual Traditions.


Vår inbjudna gästföreläsare Dr Dimitri Spivak från St Petersburg höll ett föredrag om ortens mångfald av kulturer. folk och språk och påverkan från ett stort antal håll. Somliga händelser brutala och krigiska andra i kärlekens och samhörighetens anda.

Dimitris föredrag avslutades med att han föreslog att vi skulle besöka två energipunkter. Först genomförde vi en ceremoni vid en plats som utsetts och välsignats av Dala i Lama när han besökte orten Otepää 3 oktober år 1991. Under samma dag välsignade han sjön Pühajärve.


Och därefter vandrade vi till ”krigseken”. Den hade sannolikt varit en kultplats för ortens befolkning men vid ett tillfälle då övermakten bestämt sig för att bestraffa denna befolkning samlade man in 500 ortsbor och utsatte dem för en mycket grym kroppsbestraffning. Enligt uppgift skulle varje individ erhålla 400 piskrapp det räcker mer än väl för att flå ihjäl en människa. Bakgrunden till detta kan komma i en egen artikel.

Orten är känd för flera namngivna och markerade energiplatser. Erfarenheterna från detta besök är inte slut men redan nu efter några dagar här beskriver många att det känns som att man har varit här en längre tid och varit med om så speciella och starka upplevelser. Sannolikt kommer därför flera att delge sina minnen från detta.

Börje Peratt och Carl Johan Ljungberg
Otepää 27 maj 2017

Dalai Lama minnesmärke vid sjön Pühajärve (est) Otepää, Estland (Foto Börje Peratt)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.