Trump vill använda kärnvapen – möter motstånd

3
1870
Donald Trump frågade en utrikespolitiska rådgivare tre gånger under en genomgång varför han inte kunde använda kärnvapen och vid ett tillfälle: "Om vi har dem, varför kan vi inte använda dem?"
Trump: Vad är det för mening med att ha kärnvapen om vi inte använder dem!

Den 27 mars inledde FN:s generalförsamling en konferens om global nedrustning. Den svenske fysikprofessorn Max Tegmark, bosatt i USA, överlämnade därvid en appell om förbud mot kärnvapen, undertecknad av 28 nobelpristagare och drygt 3 000 forskare från hela världen. Endast en amerikansk tidning har uppmärksammat denna skrivelse.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Om Kim Jong-Un lyckas få iväg en kärnvapenbestyckad missil i den demilitariserade zonen mot Sydkorea skulle miljoner dö. Om Donald Trump knappar in kärnvapenkoderna i den ökända presidentportföljen kan han ödelägga stora delar av jorden. Om NATO avsänder kärnvapenladdade kryssningsrobotar från norra Skandinavien in mot Ryssland, tar det fyra minuter för Putin att som svar sända en kärnbestyckad Iskanderrobot från Kaliningrad mot Malmö och Köpenhamn.

Vill vi ha en sådan framtid? Nej. Men Donald Trump twittrade i december 2016 att han ville förstärka och expandera USA:s kärnvapenarsenal. I slutet av februari reagerade presidenten på Nordkoreas raketuppskjutningar, höjde tonläget och upprepade åter igen detta i en intervju med nyhetsbyrån Reuters:

”Och låt det bli en kapprustning” (TRUMP).

Donald Trump frågade en utrikespolitiska rådgivare tre gånger under en genomgång varför han inte kunde använda kärnvapen och vid ett tillfälle: ”Om vi har dem, varför kan vi inte använda dem?”

Uttalandet står i motsättning till den politik om minskning av antalet kärnvapen i världen, som USA drivit de senaste 35 åren. 1968 undertecknades det s.k. icke-spridningsavtalet av USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina, som är tillåtna att inneha kärnvapen men inte sprida kärnvapenteknologi till andra länder. Belgien, Tyskland, Italien, Nederländerna och Turkiet hade redan tillgång till amerikanska kärnvapen. Nordkorea, Indien, Pakistan och Israel har inte skrivit under avtalet och kan därför ha kärnvapen.

USA och Ryssland har de största kärnvapenarsenalerna, drygt 7 000 var (Ryssland något fler) varav 1 750 respektive 1 790 aktiva enligt en uppskattning av Federation of American Scientists. Trumps målsättning är att USA:s kärnvapenkapacitet ska vara världsledande.

FN:s arbete för globalt kärnvapenförbud

Den 27 mars startades i FN:s generalförsamling samtalen för att få till stånd ett globalt kärnvapenförbud. Sverige är ett av de länder som ligger bakom. Den 23 december 2016 röstade generalförsamlingen fram en resolution om multilaterala förhandlingar för kärnvapennedrustning. 113 länder röstade ja, 35 röstade nej, 13 avstod och 32 deltog inte. (Källa FN)
113 av FN:s 193 medlemsländer deltar alltså nu i försök att få till stånd ett globalt förbud mot kärnvapen, men flera nationer som USA, Frankrike och Storbritannien har valt att bojkotta samtalen. Tillsammans med Ryssland och Israel röstade de i slutet av förra året nej till samtalen som har inletts i FN. Kina, Indien och Pakistan lade samtidigt ned sina röster. Även Japan röstade då nej till att deltaga med hänsyn till bristande samsyn.

Två tredjedelar av FN:s medlemsstater stödjer arbetet med att förbjuda kärnvapen och trotsar därmed stormakterna. De har starkt stöd av bl.a. utrikesministrar, påven, Internationella Röda korset och Svenska läkare mot kärnvapen. [3]

En japansk överlevare efter atombomben som fälldes i Hiroshima, kom med en känslofylld vädjan: ”Jag är här i FN och ber om förbud mot kärnvapen. Ingen i något land förtjänar att se samma helvete igen!” På plats var även fysikprofessorn Max Tegmark som överlämnade ett brev undertecknat av vetenskapsmän från över 80 länder.

Future of Life Institut 2015, med Max Tegmark i gul skjorta i mitten

Max Tegmarks och FLI:s brev till FN

Kosmologen Max Tegmark är professor i fysik vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, ett av de mest anrika och prestigefyllda universiteten i världen. Sammanlagt har 63 nobelpristagare kommit från MIT. Max Tegmark gick en gång i tiden i den antroposofiska Kristofferskolan i Bromma. Med fredsälskande föräldrar (fadern USA-född matematikprofessor emeritus och modern psykolog med fördjupning i transpersonell psykologisk utbildning) är det inte underligt att han har globala intressen och känner ansvar för vårt jord.

Future of Institute (FLI)

I mars 2014 grundade Max Tegmark tillsammans med Skype-grundaren Jaan Tallinn organisationen ”Future of Life Institute” (FLI), vars uppgift är att analysera och stödja forskning och initiativ för att skydda liv och utveckla positiva framtidsvisioner LÄNK
Organisationen vill hjälpa mänskligheten att finna den bästa möjliga vägen mot en god framtid med tanke på ny teknologi och de utmaningar vi står inför. FLI är speciellt inriktad på de potentiella riskerna för mänskligheten då det gäller artificiell intelligens: ”Tekniken ger världen möjligheten att blomstra som aldrig förr … eller förstöra den – låt oss göra en skillnad!” Styrelsen inkluderar kosmologen Stephan Hawking och Elon Musk, en ung uppfinnare och grundare av Tesla Motors [1]. Många vetenskapsmän är anslutna. I början av 2015 donerade Elon Musk 10 miljoner dollar för att finansiera en global forskning angående artificiell intelligens i mänsklighetens tjänst och inriktat på ett säkrare och fördelaktigt för samhället. 37 globala forskningsprojekt sattes igång.

FLI:s appell till FN

För några månader sedan formulerade Max Tegmark ett brev som stöd för FN inför den globala nedrustningskonferensen. Det ligger på nätet för underskrift LÄNK I dagsläget har närmare 4 000 vetenskapsmän, varav 28 nobelpristagare, från 80 länder skrivit under appellen om vikten av avskaffandet av kärnvapen för mänsklighetens säkerhet. I brevet heter det bl.a.:

– Kärnvapen är de enda massförstörelsevapen som inte är förbjudna av internationella samfundet, fastän de är de mest destruktiva vapen som någonsin skapats. Vi vetenskapsmän bär ett speciellt ansvar för kärnvapen, eftersom det var vetenskapsmän som uppfann dem och fick varse hur dess effekt var mer fasansfull än man trott vid första tanken. Individuella explosioner kan utplåna städer, radioaktivt nedfall kan förgifta regioner och högfrekventa elektromagnetiska pulser kan orsaka kalabalik genom att förstöra elnätet och all elektronik över hela kontinenter. Det mest fasansfulla är kärnkraftsorsakad ”vinter”, i vilken eld och rök från många detonationer kan trigga igång en global mini-istid med vinterlika förhållanden året om. Detta skulle i sin tur kunna orsaka en kollaps av de globala grödorna och matförråden och potentiellt döda merparten av jordens befolkning. Som Ronald Reagan sade: `Ett kärnvapenkrig kan aldrig vinnas och får aldrig utkämpas. ´

Den 27 mars läste Max Tegmark upp detta brev [4] och överlämnade det tillsammans med underskrifterna till FN. Ett pressmeddelande hade samtidigt gått till alla större amerikanska tidningar: LÄNK


Utanför FN-skrapan stod motdemonstranter medan den republikanska FN-ambassadören Nikki Haley höll presskonferens.
Trumpadministrationens protester lästes upp och representanter för flera andra Nato-stater deltog. Haley förklarade tillsammans med Storbritannien och Frankrike vilken dålig och farlig idé det är att förbjuda kärnvapen. Hon ifrågasatte om de stater som stödjer förhandlingarna verkligen bryr sig om sina invånares säkerhet [2].

Igår ringde Max Tegmark sina släktingar i Sverige och berättade att endast en amerikansk tidning, The New York Times, hade uppmärksammat det av vetenskapsmännen undertecknade brevet, som han hade överlämnat i FN – och detta publicerat p g a den vrede Trumpadministrationen gett uttryck för då han fick höra talas om skrivelsen. LÄNK Samtidigt kan man undra varför svensk massmedia inte nämnt FLI:s appell? Är Sverige likt USA redan så genomsyrat av NATO-propaganda att man inte bryr sig? Eller följer man ensidigt TT:s korta rapportering och missar ”detaljer”?

Kersti Wistrand

Referenser:
1) https://en.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk
2) Svenska läkare mot kärnvapen http://slmk.org/blogg/karnvapenstater-protesterar-utanfor-fns-generalforsamling/
3) U.N. Considers a Historic Ban on Nuclear Weapons, But U.S. Leads Boycott of the Talks LÄNK
4) Why scientists are signing an open letter calling for a total ban on nuclear weapons LÄNK

3 COMMENTS

  1. Hur korkad måste inte Trump vara – när han framför sin åsikt om att om man har ett atomvapen – så måste det väl också komma till användning! – Undras just vad Kinas ledare som Trump skall träffa just nu – kan tycka i det ärendet!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.