”A dog’s purpose” stoppas på biografer

3
1217
A Dogs Purpose Film av Lasse Hallström Pressbild

A Dogs Purpose Film av Lasse Hallström Pressbild

Regissören Lasse Hallström senaste film ”A dog’s purpose” som blivit en kioskvältare på biografer i USA får inte biopremiär i Sverige.

TEXT: Börje Peratt

”A dog’s purpose” är en dramakomedi efter W. Bruce Camerons bästsäljande bok. Filmen handlar om en hund som återföds fyra gånger i olika skepnader och med olika ägare åren 1961 till nutid. Således baserar den sig på ett djurs ”själavandring” (reinkarnation).

Detta skulle kunna utgöra ett motiv till hur Sverige hanterar filmen. Filmens historia sticker nyateismen i ansiktet och stör världsbilden för dem som har en materialistisk livssyn. Det kan således finnas ett ideologiskt politiskt beslut bakom att den inte ska nå en publik via biografer.

Hallströms egen slutsats kan därför vara fel:

– Jag är jävligt besviken att det enda jävla landet i Europa där man inte tror att filmen ska få en publik, är mitt gamla hemland, säger han till Nöjesbladet.

Med 143 miljoner dollar (drygt 1,2 miljarer kronor) i intäkter på bara en och en halv månad är det en av Lasse Hallströms största framgångar. Inte minst med tanke på att filmen ”bara” kostade 22 miljoner dollar (193 miljoner kronor) att spela in.

– Det är så man får lust att slänga sitt svenska pass, säger han, men ångrar sig sedan, det är inte Sverige i sig är han är arg på.

– När SF (Svensk Filmindustri) hade mina filmer bjöds man hem för galapremiärer, för att träffa media, för förhandsvisningar. Nu släpps filmen bara ut direkt på dvd. Jag är jävligt besviken. Jag har gjort en film som folk i första hand ska se på bio, inte i tv-soffan.

Distributionsbolaget för Hallströms film i Sverige är Nordisk Film. Dess svenska chef Anders Melin har förklarat att den inte har publik i Sverige.

Men som sagt i Sverige är antihumanismen och nyateismen kanske starkast i hela världen. Då är det logiskt att det kan finnas starka krafter som vill förhindra en sådan film. Lasse får väl fråga kompisen Björn Ulvaeus som inte tror på andligt liv och som är med och finansierar och propagerar för antihumanismen i Sverige.

Det finns också en kritik mot filmproduktionen och det rör särskilt en scen med en schäferhund som till synes tvingas ned i ett forsande vatten. LÄNK.

Filmen har nått storpublik i stora dela av världen och har potential för en biopublik i Sverige. Med Hallströms reaktion kan man nog räkna med att filmen ändå kommer upp på bio?

Filmen släpps på dvd i maj.

/Börje Peratt

TRAILER

3 COMMENTS

 1. Jag är åtminstone säker på att många djurägande svenska barn och ungdomar skulle vilja se denna film!

 2. Jag tror du har fel om nyateisterna, Börje. En ateist väljer humanism, en troende sin religion. Själavandring hör inte hem i kristendom men försvaras av många ateister jag känner om man nu räknar t.ex. Asatron till ateism. De vetenskapliga bevisen av ett liv efter jordelivet passar inte ihop med den föreställningen kristna har om ett liv efter detta. En världsomfattande Humanism är bortom alla religioner. Det ständigt tilltalande förmynderskapet av de som kan, i detta fall, Nordisk Film, måste bekämpas däremot med alla medel.

  • Vicky, du tycks inte ha kunskap om nyateismens ideologiska grund. Och jag vänder mig mot dina uppfattningar om humanism och trosfrågor. Ateism är en trosfråga, nyateism är fundamentalism.

   Hur folk ser på och uppfattar själavandring kan man också diskutera. Oavsett kristendomens myndigheter och ställningstagande i frågan så är det ett stort antal kristna som tror på själavandring. Så när det gäller kristnas personliga tro ska man undvika att generalisera.

   Humanism är inte antireligion tvärtom. Förbundet humanisternas avhoppade ungdomsförbundsordförande var med och startade ett annat förbund och presenterade sig i SvD: Humanism ska inte vara anti-religion

   Var och en får söka sin tro och har rätt till sin livsåskådning. En världsomfattande humanism kan således uppträda inom alla religioner.
   Nära Galilei sattes i husarrest vände han sig inte mot tron utan mot myndigheterna.

   Det humanistiska manifestet som togs fram i en process med vetenskapsmän och troende (i tro ingår då även ateism) under 1930-talet menade att det är
   Fullt möjligt förena tro och vetenskap (SvD 2012)

   Den stora scenförändringen kom med antihumanisterna kapande av humanism och de fyra ryttarna för nyateism.
   Richard Dawkins Wikipedia historieförfalskning

   I Svenska Dagbladet 20 mars 2012 kan vi läsa en artikel av Per Ewert och Mats Selander under rubriken ”Nyateismen diskvalificerar sig själv”. Här klargörs antihumanisternas samhällsfarliga intolerans i formen av nyateism.

   Jag har också skrivit flera artiklar om fenomenet:
   Nyateisterna trampar ner medmänskligheten (Newsvoice 2012)

   Filosofen Louis Althusser menade att denna nyateistiska rörelse var oförenlig med humanismen och ansåg i stället att den var antihumanistisk.

   Antihumanismen representerat i Sverige av Förbundet humanisterna påstår sig vara sekulära humanister. Också det är en kapning av begreppet då det redan har slagits fast att sekulär humanism innebär att kunna vara troende men att åtskilja sin tro från exempelvis vetenskap. På Wikipedia, där VoF har tillförskaffat sig makt att dominera utvalda artiklar, stoltserar således en politisk historierevisionistisk lögn.
   Antihumanister blandar ihop sin tro med vetenskap och är i praktiken representanter för pseudovetenskap.

   Att Nordisk Film agerar som de gör kan de naturligtvis basera på kommersiella fördomar om publiken. Men det är lika troligt att det ligger annat bakom.
   /Börje

   PS Antihumanism/nyateism i Sverige organiseras och drivs av Förbundet humanisterna och systerföreningen Vetenskap & Folkbildning initierat av socialdemokrater.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.