Totalförbud mot barnäktenskap, förslag från L

1
486
http://stoppabarnaktenskap.se
http://stoppabarnaktenskap.se

Liberalernas ledare Jan Björklund föreslår i dag att riksdagens civilutskott ska köra över justitieminister Morgan Johansson och ta fram ett eget lagförslag.

TEXT: Lova Olsson SVT

– När regeringen inte får ändan ur vagnen, så måste ibland riksdagen ta egna initiativ. Här menar jag att det föreligger ett akut läge. Det är många unga flickor som har kommit till Sverige, de är fortfarande barn, och som lider varje dag och regeringen gör inget, säger Jan Björklund.

Liberalerna har länge krävt att lagstiftningen om barnäktenskap ska skärpas. Regelverket skyddar inte barn som har blivit bortgifta utomlands, innan de söker asyl i Sverige, säger partiledaren Jan Björklund.

– Hittills har ju detta i stor utsträckning accepterats i Sverige. De här äktenskapen har räknats och de flyktingarna placeras tillsammans. Jag menar att det är oacceptabelt.

Justitieminister Morgan Johansson har sagt att lagen om barnäktenskap ska ses över. Men Liberalerna vill inte vänta på en eventuell proposition från regeringen – utan föreslår i dag att riksdagens civilutskott ska gå före – och på egen hand ta fram ett lagförslag med innebörden att inget barn under 18 år ska kunna räknas som gift i Sverige – även om äktenskapet har ingåtts utomlands.

Läs vidare
L pressar regeringen om totalförbud mot barnäktenskap

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.