Gratismåltid styr läkares läkemedelsval

2
1118

glaxosmithkline-muta

De flesta läkare som bjudits på middag av ett läkemedelsföretag förskriver det specifika företagets läkemedelsprodukter, enligt en studie på ca 280 000 läkare presenterad i Jama Internal Medicine. 

Studien pekar på att läkare som fått en industrisponsrad måltid var mer benägna att förskriva läkemedelsprodukter som marknadsförts under middagen. Och ju fler och dyrare måltiderna  – desto oftare skrev läkarna ut preparaten. Detta jämfört med läkare som tackat nej till middagar som betalats av industrin.

RESULTAT

Totalt279 669 läkare fick 63 524 ersättningar i samband med marknadsföring av fyra mediciner. Nittiofem procent av betalningarna var måltider, med ett medelvärde på mindre än 200 kr.
Mottagande av ytterligare måltider var associerade med högre relativa receptförskrivningar för de aktuella medicinerna.

muta
Detta går i linje med en rad andra studier som:

Konsekvenserna av detta blir att patienter riskerar få en ogynnsam behandling och i värsta fall helt fel medicinering.

Börje Peratt

Previous articleDe åtta årstidernas folk
Next articleTankar i luciatider 2016
Börje Peratt
Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare och har verkat som producent på Sveriges Radio och regissör på Sveriges Television. Yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet. Han har också producerat samhällsinformation och utbildningsfilmer inom medicin och sjukvård för landsting, sjukhus samt om doping för Riksidrottsförbundet, Olympiska kommittén och Dopingkommissionen. Peratt har en beteendevetenskaplig akademisk bakgrund med fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi. Forskningsintresse- "Om medvetandets uppkomst".

2 COMMENTS

  1. korruption helt enkelt som är accepterad av landets skatte myndighet, och de flesta inblandade tycker de gör rätt, vilket visar på en ofattbar cynism, de skall ju vara ansvarsfulla läkare ???

  2. Jag slutade gå till läkare för behandling redan -98. Enda undantaget när jag behövde dra ut en tand. Vi borde få välja om vilken typ av vård vi betalar in vår skatt till och få möjlighet till subventionerad alternativ vård.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.