Tankar i luciatider 2016

1
1241


Lucia (latin för ’den lysande’, ’ljusbärerskan’), från Syrakusa, Sicilien (283-304) dog martyrdöden vid 21 års ålder. Redan som barn avlade Lucia ett löfte om att helt leva för Gud och förbli ”jungfru”.

St Lucia (Francesco del Cossa 1430-1477)
St Lucia (Francesco del Cossa 1430-1477)

Hon talade inte om det för någon, inte ens för sin mor. Hon helgonförklarades straxt efter sin död och vördas inom Romersk-katolska och Ortodoxa kyrkan, den 13 december. Dagen helgad åt Lucia har firats på olika sätt i kanske 1700 år. I vissa traditioner har även pojkar och män burit kronan. Kersti Wistrand diskuterar den senaste tidens uppståndelse kring en ung pojke som kom att porträtteras i luciakrona i reklam för Åhléns. /Intro av Admin2

TEXT KERSTI WISTRAND

Man kan här påpeka att i tidigare luciafiranden i Sverige kunde det vara en man som uppträdde som Lucia, detta förekom särskilt bland de högre stånden där kvinnan inte ansågs lämpad för sådana upptåg. Det kan jämföras med antikens teatrar och Shakespeares pjäser där alla roller, såväl manliga som kvinnliga, innehades av manliga skådespelare.

Luciatraditionen är inte någon enhetlig svensk sed utan har genomgått förvandlingar under årens lopp.[1] Den ursprungliga Lucia som led martyrdöden på Sicilien, hade säkerligen italienskt utseende med mörkt hår och bruna ögon. Bilden av att hon ska vara nordiskt ljus- och långhårig skapades först på 1920-talet, då en stockholmstidning påbörjade en riksomfattande tävling med tio foton av unga, vackra kvinnor, som svenska folket fick rösta på.

Luciatåg (Wikipedia)
Luciatåg (Wikipedia)

Med invandring och adoptioner ingår idag fullt naturligt barn från olika delar av världen i luciatågen.

En liten sexåring från ett afrikanskt land, hamnade i början av december i Åhléns reklamkampanj för luciakläder och julpynt. Detta företag har under året uppmärksammats för sina ambitioner att göra normbrytande reklam, där de bygger på mångfald och vill inspirera människor att klä sig som de själva vill, fritt från begränsande könsnormer.

Fotot av barnet som lucia är en könsneutral bild på ett mörkhyat barn i luciakläder. Senare framkom det att det rörde sig om en pojke, vilket inte kan avgöras då man ser fotot. Det intressanta och oroväckande var vad som hände på grund av barnets utseende. Åhléns facebooksida invaderades av rasistiska kommentarer, t.ex.

”Mångfald”= folkmord på de vita”, ”Vidrigt att göra narr av våra nordiska traditioner så där.” [2]

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke finns bland de kända svenskar som visar stöd till Åhléns Luciapojke
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke finns bland de kända svenskar som visar stöd till Åhléns Luciapojke

Massmedia inklusive radio/TV uppmärksammade hatet och inom loppet av några dagar hade 30 000 personer kärleksbombat facebooksidan. Många kändisar, både med mörk och ljus hudfärg, lät sig fotograferas med luciakrona och läggas ut på nätet. En av dem var kultur- och demokratiministern ovan.

Åhlén tvingades av pojkens föräldrar att ta bort fotot, men har väl aldrig någonsin fått så god reklam för sina produkter. Många har ifrågasatt deras etiska moral att använda sig av ett litet oskyldigt barn och göra honom till måltavla, något som man skulle kunnat förutse, allra helst som TV hade ett luciatåg med en vacker mörkhyad tonårstjej som lucia för några år sedan. Hon utsattes för massiva rasistiska påhopp som gav eko i massmedia.

Det är inte bara mörkhyade barn och ungdomar i luciarollen som förföljs. Samhället har under de senaste åren polariserats allt mer. Nationalistiska rörelser på extremhögerkanten tilltar.

Nynazismen har vuxit oroande i Västsverige. I Malmö har förföljelse mot judar och synagogor pågått under många år. Att gå ut med en kippa, en svart liten huvudbonad för män, är otänkbart. Man utsätts för kränkande glåpord och hot. Här i Stockholm inträffade det nyligen att en kulturarbetande samekvinna iklädd sin vackra samedräkt, efter ett offentligt kulturellt framträdande tog tunnelbanan hem ensam på kvällen. Hon omringades ganska snart av en svärm unga män som hotade henne med orden:

”Du ska ge dig hem till Lappland! Sådana som du borde slaktas!

Vart är vi på väg?

Alla goda krafter måste sättas in för att hejda förloppet. På #jagärlucia (och #jagärhär#detnyalandet) går det fortfarande att kärleksbomba.

Men trots allt firar vi Lucia idag. Det är en ljusets högtid. Låt oss använda stunden till ljusa tankar om kärlek och fred till alla jordens barn!

Den 24 december och åtta dagar framåt infaller en annan ljusets högtid i vårt land: firandet av den judiska högtiden Chanuka, alla judiska barns gladaste högtid då man tänder ett ljus varje dag i den åttaarmade ljusstaken:

Vi önskar alla en ljus Lucia 13 december och en Glad Chanuka den 24 december!

Kersti Wistrand

Källor:

1. SVT 1: Gomorron Sverige 12 dec. kl 8.50. Tara Moshizi berättar.
2. http://www.dagensmedia.se/medier/har-ar-kandisarna-som-staller-sig-bakom-ahlens-lucia-6809871

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.