Den svenska tryckfriheten 250 år

1
1162


Den svenska tryckfrihetsförordningen är den äldsta av sitt slag i världen. Den vann laga kraft den 2 december 1766, då den undertecknades av kung Adolf Fredrik. Just nu med högerpopulismens frammarsch behöver vi värna mer om den än någonsin.

TEXT: KERSTI WISTRAND

En demokrati måste bygga på en levande offentlig diskussion med seriös och fri journalistik. Vår nuvarande tryckfrihetsförordning från 1766 damp inte ned gratis från ingenstans. Nej, åratal av kamp, indragna skrifter och landsförvisningar låg bakom dess tillkomst. En viktig del av den är offentlighetsprincipen, som innebär att myndigheters handlingar är offentliga och kan läsas av folket.

Det är mycket allvarligt när fria medier i världen nu blir satta på undantag. Hot och hat är på väg att bli vardag, inte minst genom internet. Vi ser tydliga tecken på steg bakåt, även i Sverige. Just nu pågår ideologiska strömningar. Regeringar och privata intressen gör gemensam sak för att tysta det fria ordet. Jag har nyligen skrivit om regimen i Turkiet, som stängt ned tidningar och fängslat 145 journalister. Sätter EU ned foten här, kommer flyktingströmmen att aktiveras. LÄNK
Turkiet har för närvarande fler politiska fångar än Kina, där den svenske medborgaren bokhandlaren Gui sitter fängslad efter det han kidnappats under en resa i Thailand. Anledningen är att han sålt några i Kina förbjudna böcker i sin bokhandel.

I många länder avrättas journalister. 2014 mördades t.ex. den svenske radiokorrespondenten Nils Horner i Afghanistan. Enligt ”Reportrar utan gränser” är Syrien ett av de farligaste länderna för journalister. Under 2015 mördades över hundra reportrar varav många i just Syrien.

reporters-without-borders

Pressfrihetsindex 2016

Reportrar utan gränser har publicerat sitt s.k. pressfrihetsindex sedan 2002. Det är ett viktigt verktyg med vilket man kan förstå och analysera världen. Det grundas på kriterier som pluralism, oberoende, lagstiftning och journalisters säkerhet och bygger på kvantitativa data, kvalitativa utlåtanden, data kring mord, fängslanden och våld mot journalister; uppgifter som har samlats in från hela världen. I år har 180 länder rankats. I topp ligger Finland följt av Nederländerna, Norge och Danmark. Sverige har rasat ned till en åttondeplats. Längst ned på listan har Nordkorea och Eritrea hamnat. I det sist nämnda landet har den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isak suttit fängslad utan rättegång sedan 2001.

Tunisien är det enda landet i Arabvärlden som anses ha gått framåt.

Europa anses fortfarande bäst då det gäller pressfrihet, men förändringar till det sämre äger tyvärr rum. Inom EU finns en oroande negativ utveckling. Nya lagar om antiterrorism och massövervakning minskar friheten och gör det svårt för journalister att kunna garantera full anonymitet till sina källor. Många journalister hotas också i Europa. Exempel på hot med dödlig utgång är den från Jemen styrda attacken mot satirtidskriften Charlie Hebdo i Paris som ägde rum 7 januari 2015 samt fysiska attacker under de antimuslimska demonstrationerna i Tyskland.

Medieägandet blir i många länder koncentrerat till ett fåtal ägare och stora investerare, som kan styra innehållet i det som publiceras.
I Sverige är Bonnierkoncernen exempel på detta. År 2000 ägde den 30 % av mediemarknaden med bl.a. tidningar som Dagens Nyheter, Expressen, Sydsvenskan och ca femton andra större dagstidningar samt ett femtiotal tidskrifter. De är delägare i TV4 och äger Svensk Filmindustri samt SF Bio AB och Sandrew Metronome. De äger även delar av läkemedelsindustrin, medan släkten Wallenberg äger stort inflytande i vapenindustrin. På så vis kan ägarna styra mycket av den politiska och ekonomiska debatten i landet. Positiva artiklar om läkemedelsbolagens forskning samt vapenindustrin och NATO lyfts fram medan artiklar med ett annat tänkande ofta refuseras. Ju större Bonnierkoncernens makt blivit desto mindre utrymme finns det i den offentliga debatten för kritik mot dess grepp över opinionsbildningen.

I Frankrike är situationen likartad: affärsmän äger de stora tidningarna och deras ekonomiska intressen styr mer och mer.

Affärsintressen av annat slag kan ibland ligga bakom. I Mexico tystas journalisterna av knarksyndikat. I Sverige tonade man ned Margot Wallström som stod upp för den saudarabiske bloggaren som dömts till 1000 piskrapp. Där ställdes yttrandefriheten mot exportintressen.

Högerpopulistiska partier på frammarsch

Högerpopulistiska och invandrarfientliga partier är på frammarsch i Europa och USA och är det överväldigande hotet mot yttrandefriheten i Sverige och världen. Nationalismen växer och man vill se till ”det egna” och skydda och bevara det mot andra folkgrupper. Ungern, Polen och Kroatien är tre länder som måste nämnas i detta sammanhang. Där har ett stort antal journalister avskedats eller omplacerats. Mediechefer har handplockats av regeringen för att medvetet förändra innehållet i journalistiken. Polen har rasat 29 placeringar i listan ned till plats 47 av de 180 länderna. Ungern står på 67:e plats. Bulgarien och Makedonien uppvisar motsvarande mönster och ligger på plats 113 respektive 118, lägst i Europa.

USA ligger något förvånande så långt ned som på plats 41 på pressfrihetsindexlistan för 2016, men vad kommer att hända med den amerikanska pressfriheten då Donald Trump kommer in i Vita huset i januari?
Under presidentvalskampanjen gjorde han många hätska utfall mot media och journalister på ett sätt som ingen annan president gjort tidigare. Han portade stora tidningar från sina valmöten eftersom han inte uppskattade deras rapportering. Han namngav under sina valkampanjer journalister som var honom misshagliga och gjorde utfall mot dem och deras redaktioner. Och det värsta av allt: han har lovat att begränsa yttrandefriheten för medierna samt införa nya förtalslagar när han blir president. Donald Trump är således ett reellt hot mot yttrandefriheten och demokratin och i januari är vi alltså där.

Vad kan vi göra?

De flesta av oss svenskar har levt i en förhållandevis trygg värld med ett tämligen välordnat samhällssystem. Det är bekvämt och vi har i motsats till våra grannländer inte upplevt krig inom våra gränser. Detta har gjort att vi invaggats i någon slags tro att det alltid kommer att kunna förbli så. Många går helt upp i sin egen uppbyggda lilla värld utan att se, engagera sig och ta reda på vad som händer i vår omvärld. Situationen är oroande, eftersom antidemokratiska krafter sakta försöker ta makten. Vi måste vakna upp innan det är för sent. Vi behöver alla stå upp för de demokratiska värdena och det fria ordet, som sakta, sakta inskränks. Här nedan några exempel på vad som sker förutom den vinklade massmediala rapportering som redan äger rum enligt ovan och därför är värd att uppmärksamma och diskutera.

Ett oroande inslag är Göteborgs bokmässa 2016 med temat ”Det fria ordet”, där man oskuldsfullt först gett det högerextremistiska Nya Tider tillstånd att delta. Man fick senare backa p.g.a. påtryckningar från opinionen, men ändå sågs nazigrupper inne på bokmässan. De hann på så vis komma in på arenan och sudda ut gränserna. I sin förlängning anses dessa grupper vilja ta kontrollen och förbjuda det fria ordet. Efter att Nazistpartiet tagit över makten i Tyskland krossades gradvis demokratin. Man förbjöd oppositionspartier och från 1933 och framåt anordnades ett flertal bokbål mot författare som ansågs opassande för naziregimen och nazistisk ideologi. Mot denna bakgrund eftersträvar man en ”nazifri bokmässa 2017”.

Bokbål i Tyskland 10 maj 1933 (Wikicommons)
Bokbål i Tyskland 10 maj 1933 (Wikicommons)

För en vecka sedan hände det att Akademibokhandeln i Stockholm i sista stund ställde in en signering med författaren Gellert Tamas. Han skulle tala om sin nya bok ”Det svenska hatet”, som handlar om det offentliga samtalet och om hur hat- och hotkulturen skapar en osäkerhet, som tystar det offentliga samtalet. Ironiskt nog skyldes inställandet på just säkerhetsskäl fastän inget påtagligt hot fanns, enligt Gellert Tamas själv.

Ett annat varningstecken är massmedias försämring av  språkhanteringen, där själva språket avhumaniseras. Flyktingen blir till det mer neutrala och objektifierande ordet ”migrant”. Städaren har blivit lokalvårdare och skräp- och sopstation har blivit återvinningsstation. Yttrandefriheten handlar dock om att ta territorium, inte att vika sig för icke-demokratiska krafter.

tf-09-varldsrekord

Vi har världens äldsta tryckfrihetsförordning. Den kom till efter många års kamp där många skribenter blev landsförvisade eller fick sina alster indragna. Vi bör ha detta i minne och inte ta tryckfriheten för given i dagsläget utan kämpa för det fria ordets bestånd speciellt nu när så många krafter försöker begränsa det. Demokratisk fostran där yttrande- och tryckfriheten i världen lyfts fram behövs ständigt både vid köksbordet, i skolan och i samhället i övrigt. Det är viktigt att ungdomar inte enbart fastnar i de kortade utvalda nyheterna och skvallret på datorns och mobilens Nyheter 24. Vi behöver ständigt förnyade kunskaper om omvärlden och diskussioner om ansvarstagande.

Kersti Wistrand

Källor:

1. TV, UR: Samtiden: Diskussioner om tryckfrihet sista veckan i november kl. 11.10-14.45.
2. http://www.reportrarutangranser.se/nyheter/20160503/seminarie-om-pressfriheten-i-polen-ungern-och-kroatien
3. http://www.reportrarutangranser.se/nyheter/20160420/pressfrihetsindex-2016-den-europeiska-modellen-hotas-nar-medier-kontrolleras
4. http://www.dn.se/kultur-noje/vi-maste-standigt-kampa-for-att-bevara-ordet-fritt/
5. https://sv.wikipedia.org/wiki/Tryckfrihet
6. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5939872
7. http://www.etc.se/ledare/sveriges-maktigaste-heter-inte-reinfeldt-utan-wallenberg

1 COMMENT

 1. Tack Kersti för en fantastiskt viktig och intressant artikel. Tryckfriheten är ständigt hotad, nu med påståenden om “falska nyheter” som måste begränsas. Facebooks Mark Zuckerberg har blivit uppmanad att stoppa “falska nyheter” på Facebook och här är hans plan för detta. Jag har gjort en snabböversättning av hans 7 punkter. Han skriver:

  “Även om andelen desinformation är relativt liten, har vi mycket arbete på vår färdplan. Normalt skulle vi inte dela detaljerna om vårt pågående arbete, men med tanke på betydelsen av dessa frågor och det stora intresse detta ämne fått, vill jag beskriva några av de projekt vi redan har inletts:
  • Starkare upptäckt. Det viktigaste vi kan göra är att förbättra vår förmåga att klassificera desinformation. Detta innebär bättre tekniska system för att upptäcka vad folk kommer att flagga som falsk innan de gör det själva.
  • Enkel rapportering. Vilket gör det mycket lättare för människor att rapportera berättelser som falska, vilket kommer att hjälpa oss att fånga mer desinformation snabbare. (Min undran: ska de göra oss till spioner på varandra?)
  • Kontroll av tredje part. Det finns många respekterade organisationer och medan vi har nått ut till en del, planerar vi att lära oss av många fler.
  • Varningar. Vi undersöker berättelser som har flaggats som falska av tredje part eller av vårt samhälle och visar varningar när folk läser eller delar dem.
  • Kvaliteten på relaterade artiklar. Vi höjer ribban för berättelser som visas i relaterade artiklar under länkar i nyhetsflödet.
  • Att störa falska nyheter inom ekonomi. En hel del desinformation drivs av ekonomiskt motiverad spam. Vi undersöker hur man stör ekonomin …
  • Genom att lyssna. Vi kommer att fortsätta att arbeta med journalister och andra i nyhetsbranschen för att få deras synpunkter i synnerhet, för att bättre förstå deras kontrollsystem för fakta och lära av dem. (Min undran: Är MSM-journalister att lita på?)”
  Originalet på:
  http://wakeup-world.com/2016/11/29/facebooks-7-point-censorship-plan-unveiled-under-the-guise-of-limiting-fake-news/?utm_campaign=Wake+Up+World+e-Newsletter&utm_content=Latest+Headlines+inc.+Wake+Up+and+Transcend+the+Parody+%E2%80%93+The+Great+5D+Shift+Has+Truly+Begun%21&utm_medium=email&utm_source=getresponse

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.