Vem bestämmer kunskapens gränser

0
606
David Chalmer och Jan Pilotti vid poster Conscious Spacetime.
David Chalmer och Jan Pilotti vid poster Conscious Spacetime.

Jan Pilotti: Vem bestämmer kunskapens gränser, Sturmark?.

En krönika om kunskapens olika vetenskapliga perspektiv, med en åtföljande analys, presenterad av Jan Pilotti och publicerad i Newsvoice som ett svar på en artikel i DN av Christer Sturmark.

TEXT: Jan Pilotti
FOTO: Börje Peratt

Varför är det så viktigt för Christer Sturmark i DN-artikeln den 22 maj: ”Så försöker upplysningens fiender missbruka kunskapens gränser”, att hävda kunskapens gränser? Och vilka gränser? Och varför försöker han använda berättigad vrede mot ”trosvissa människor”, ”så övertygade om sina egna absoluta sanningar att de är beredda… att själva gå i döden för sina sanningsanspråk”.

Det är väl terrorister och självmordsbombare han menar för att misstänkliggöra allt, exemplifierat med ”new age” och ”kollektiva medvetanden” och kalla det för pseudovetenskap, som ifrågasätter dagens kunskap?

Det hela blir begripligt utifrån att Sturmark omfattar en materialistisk ateistisk trosuppfattning. Han får gärna leva i den tron men när han indirekt och försåtligt försöker använda matematik och naturvetenskap för att misskreditera många av dem som ifrågasätter de kunskapens gränser Sturmark tror på som upplysningens fiender har hans fundamentalistiska trosvisshet gått för långt.

Läs hela artikeln på Newsvoice den är lång och fördjupande. LÄNK.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.