Läkemedelsbolag vill förhindra gynnsam medicinering

0
1649
MS-läkare artikel SvD Utsnitt.
MS-läkare artikel SvD Utsnitt.

MS läkare förhindras att använda gynnsam medicinering är en artikel upplagd på den officiella filmprojektsidan för ”Läkaren som vägrade ge upp” och återpublicerad här. Texten refererar till en ursprungsartikel på SvD.

TEXT: Börje Peratt

24 Maj 2016 publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel som tydliggör läkemedelsindustrins cyniska vinstmotiv före patientens behov.

Av rädsla för att tappa andelar på en lönsam marknad försöker läkemedelsbolagen förhindra att läkare och MS-patienter själva får komma överens om vilken behand­ling som ska ges. I stället är målsättningen att läkemedelsanvändningen ska kunna dikteras av bolagen, skriver flera MS-läkare.

Här finns många likheter med läkemedelsindustrins bakomliggande motiv till att medverka till att krossa Dr Erik Enby.

Vår behandlingsfilosofi – att alltid använda det mest effektiva läkemedlet vi har tillgång till vid behand­ling av MS – är nu under attack från läke­medels­industrin, skriver författarna.

Läkarna i den redovisade artikeln har också kommit på att det är inflammationen som ska nedbringas för att patienten ska må bättre. Det som Erik Enby kom på redan 1983 och fick ta strid för att informera om och forska på. Det har gått över 30 år sedan dess. Vi kan bara föreställa oss vilket lidande motståndarna till Erik har orsakat patienter som inte fått rätt vård.

Ända sedan 2006, då det första högaktiva MS-prepa­ratet lanserades, har vi i Umeå arbetat målmedvetet för att uppnå total inflammationsfrihet vid MS. Men det visade sig att de registrerade MS-läkemedlen inte höll måttet för våra högt ställda behandlingsmål vad gäller effekt, säkerhet och biverk­ningar. Vi kunde då med stöd av den fria förskrivningsrätten och en publicerad vetenskaplig studie erbjuda en annan behandling,

I artikeln pratar man om ”ända sedan 2006…” Ja det var då man drog Enbys läkarlegitimation för att han utförde sådana behandlingar som förbättrade patienters hälsotillstånd och i många fall gjorde dem helt friska.
En av läkarna nedan förespråkar D-vitamin i megados. Känner vi igen detta … ?//

Artikeln om SvD-artikeln MS-läkare: Bolag vill diktera val av behandling har fått stor spridning och flera 10 000-tals läsare på Facebook med ett antal reaktioner och kommentarer. Man är ilsken på och ledsen över bolagens girighet. Går du till länken till SvD artikeln så finner du författarna/läkarna bakom ursprungsartikeln.

Jag har varit i kontakt med huvudansvarig läkare för artikeln, Anders Svenningsson. Han svarar så här då jag tipsar om filmen om Erik Enby:

”Tack för tipset, vi skall ha det i åtanke. Vår artikel belyser sannolikt en annan form av maktmissbruk än den jag uppfattar att er film gör. Det är nog så viktigt men jag kan inte ha någon åsikt i frågan utan att veta mer om de faktiska förhållanden.”

Den stora skillnaden är att Svenningsson med fem kollegor fått in en artikel i SvD som går till angrepp mot läkemedelsindustrin och att Enby ofta kämpade ensam och blev utsatt för ett mediedrev.

Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.