Långfilmsdokumentären ”Läkaren som vägrade ge upp” – så kom den till

9
2117
Producent Börje Peratt och Fotograf Lars af Sillén (Foto: Anna Hallgren)

Producent Börje Peratt och Fotograf Lars af Sillén (Foto: Anna Hallgren) Producent Börje Peratt och fotograf Lars af Sillén
(Foto: Anna Hallgren)

Vi har följt projektet långfilmsdokumentären ”Läkaren som vägrade ge upp” av filmaren Börje Peratt. För några år sedan kontaktade journalisten Ulla Premmert honom för att göra en film om Dr. Erik Enby. Först fick hon kalla handen men gav inte upp.

PRESSRELEASE
TEXT: Journalistgruppen: ”Dag Ståålsjö”

Före jul 2014 drabbades Enby av en husrannsakan angående förundersökning till åtal för ”brott mot hälso- och sjukvårdslagen”. Av ca 40 000 patienter, varav många framgångsrikt behandlade, fanns det en anhörig som anklagade alla läkare för sin dotters död men som manipulerades att rikta sin ilska och hämnd mot Enby. En fiende som ville kasta Enby i fängelse. Vem var det och varför?

Ulla Premmert hade länge önskat en film om Erik Enbys dramatiska liv och gjorde upprepade försök att få Börje Peratt intresserad.
I maj 2015 väcktes frågan på nytt då nomineringarna till Humanism & Kunskaps pris för ”Livslång gärning i humanismens tjänst” bl a föreslog Erik Enby. Ett pris som han också fick.

Fram tills dess hade Börje i stort sett ingen aning om vem Enby var så han beslöt sig för att ta reda på mer och initierade en Wikipediasida om Enby för att se om det fanns något intresse för honom. Börje blev mycket förvånad då artikeln raderades mitt under skrivandet. Mot Wikipedias policy!

”Wikipediapolisen” hade Enby på sin bevakningslista! … och de var vakna 05.30 då artikeln höll på att skrivas. Det de inte förstod var vad effekten av deras ”övergrepp” kunde bli. Det fientliga agerandet demonstrerade att Enby var en angelägen måltavla. Varför då?

Wikipedia-artikeln om Erik Enby, som den nu står, är oavsiktligt avslöjande både för myndigheters och mediers övertramp men avslöjar också vilka Wikipediapolisen är. Nu blev det klart varför och hur denna film om Erik Enby skulle göras. Börje har sedan med mod och rättspatos på 12 månader färdigställt filmen, där han skrivit manus, regisserat, intervjuat, klippt filmen och producerat.

Förutsättningen för att få filmen finansierad via gängse kanaler var tidsmässigt hopplös och Börje föreslog initiativtagarna ett Crowdfunded projekt (folkliga donationer). Han satte målet 10 000,- inom tre veckor för att göra en trailer och 150 000,- inom sju månader för att få till en 45-50 minuters dokumentär.

Ansvarig för Crowdfundingen blev Siv Wernborg, tidigare patient till Enby som av sjukvården dömts ut och fått några månader kvar att leva. Efter Enbys behandling är hon sedan många år friskförklarad av samma sjukvård och fast besluten att ”viga sitt liv åt denna alternativa behandlingsform”.

Börje klargjorde att han som journalist stod helt fri från påverkan och förväntningar och att han även ville intervjua motståndare till Enby. En av de främsta, professor Dan Larhammar (fd ordförande i VoF), avböjde dock intervju och skrev att filmen var vinklad innan produktionen ens var påbörjad.

Crowdfundingen blev framgångsrik och landade i 163 480 kr. Detta har täckt direkta utgifter, begränsade ersättningar till de aktörer som medverkat i rekonstruktioner, drygt 1/3 till en extern tekniker för postproduktionen, musik och grafisk design samt utgifter för transporter, teknik, hotell och catering. Dock inga arvoden till inspelningsteamets två huvudfotografer Lars af Sillen och Hans Welin, lokalansvarige i Göteborg Anna Hallgren, Ritva Peratts omfattande administration, redigeringsstudio och producenten Börje Peratt. Kommande biljettintäkter väntas till en del lösa det.

TV4 skrev ett letter of intent för en 45 minuters film som skulle visas i TV4 Fakta. Men filmen växte och var snart 100 minuter, dvs dubbelt så lång. Intresset att visa den i TV4 kvarstår men eftersom det blivit en långfilmsdokumentär skall den först visas i sin helhet på biograf.

Stockholmspremiär den 24 maj kl 15.00 i Bio Victor/Filmhuset och Göteborgspremiär den 2 juni i Bio Roy, nära Götaplatsen. Ett stort antal andra städer och orter är på G. Höör i Skåne den 4 juni.

På samma sätt som filmen har finansierats kommer den nu att spridas. Av folket, genom folket och för folket.

Med Börjes ord handlar den om ”Rätten till sin hälsa, rätten att få forska och rätten att få behandla patienten med verksamma naturmedel”. Det är en av vår tids kanske viktigaste dokumentärer. En möjlig utveckling av detta blir insikt om vad som krävs för att förändra sjukvården. Det går att med enkla medel hjälpa även mycket sjuka, också de som idag anses vara hopplösa fall.

”Dag Ståålsjö”

LÄNKAR:

Enbyfilm-Linkedin

9 COMMENTS

 1. Försöker ni skriva om historien? Wikipediasidan skrevs inte före projektet initierats och påbörjats. Det finns det ju datumstämplar på.

  • Jodu Mikael Karlsten. Den svenska Wikipediasidan om Erik Enby påbörjades långt innan dokumentären startade. Vilket det finns datumstämpel på. Om nu inte Voffare ändrat historiken. Som pseudoskeptiker är man ju ointresserad av sanningen. Så ta dig nu en riktig funderare. Backa och kolla hur det första försöket raderades och hur det sedan startade upp. Om du nu är intresserad av sanningen. Överraska mig med att tillstå att du har fel. /Börje

   • CITAT WIKIPEDIA: ”En vanlig specialistläkare som har ett handelsbolag. Radera! 81.224.253.60 22 maj 2015 kl. 06.27 (CEST)”
    Lägg märke till att artikeln raderades innan den publicerats och under tiden den skrevs. Wikipediaadministratören var YGER (VoFassocierad), det namnet har nu ändrats till en anonym ospårbar IP-adress kl 06.27 ! Det innebär historieförfalskning.
    Några punkter i Wikipediadiskussionen är upplagd här. Det fanns fler som tycktes vilja bidra till denna artikel men det framstod snart att man lade tyngdpunkten på irrelevanta men för Enby nedgörande omständigheter. Detta tydliggjorde tillsammans med mängden ”intresserade” att det fanns ett bakomliggande motiv.
    Under Wikipediahistoriken på svenska Wikipedia för Erik Enby bör finnas kvar min kommentar (”Stene”) där jag klargör att nu drar jag igång projekt för en dokumentär om Erik Enby med en Wordsida. Detta gjordes 25 maj 2015. Tre dagar efter Wikipediaartikeln och provocerad av att dialogen på Wikipedia hade spårat ur. Denna historik blev som en research för ett kommande manus om Erik Enby.

    Produktionen av filmen hade då långt ifrån startats upp men motivet fanns i Wikipediapolisens agerande och VoFs strategi att förstöra Wikipediaartikeln om Erik Enby. Eftersom jag snabbt förstod att ursprungstexten skulle trasas sönder lade jag upp den på Vetapedia så där kan man se ursprunget. Andra personer har tidigare lagt upp en annan artikel om Erik Enby Läkare på Vetapedia. Så det finns två där. Wikipediaartikeln på Vetapedia är motiverad som dokument för att kunna jämföra med hur den nu ser ut på Wikipedia.

    • Tack Börje Peratt, denna din info. går väl hand i hand med det Jag och andra tidigare lärt oss ang. Vikipedia och dess ”sanningar”. MvH

 2. Att VoF delat ut sitt pris ”Vi trampar på alla som kommer för nära den obekväma sanningen och som därmed hotar etablissemanget” förvånar mig inte alls. Detta pris är mer eller mindre en garanti för att erhållaren av detsamma levererat en sanning som sticker dem i ögonen. Bra jobbat herr Stålsjö!

  • Tack för uppskattningen. ”Dag Ståålsjö” är en journalistgrupp bestående av fler än 10 personer övervägande kvinnor. Namnet är taget för att hedra TV-producenten som var den första att kränkas med VoFs förvillarpris. Det var en nyfiken och modig journalist som inte värjde för inskränktheten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.