Att beskydda det heliga

1
730

archua

Det kom ett mejl från Carl Johan Calleman. Den 14-15 maj är det återigen dags för ICSAW:s indianska ceremonier för Moder Jord. Denna gång är det elders inom arhuacostammen i Colombia som står för dem och är du i närheten av Sedona, är du välkommen dit.

TEXT: av KERSTI WISTRAND

Turen har nu kommit till Arhuaco-indianerna i Colombia att leda konferensen i Sedona i Arizona, där elders talar och ceremonier utförs ungefär vid den här tiden varje år. Programmet den 14-15 maj kommer förutom ceremonier (1) att omfatta tal av ”the elders”, dvs de äldre med stor erfarenhet och förmodligen deras Mamos, andliga ledare, se nedan. Detta kommer att tas upp under konferensdagarna:

  • Betydelsen av ”sacred sites”, heliga platser, dvs. speciellt energetiska platser på jordytan, där riter och ceremonier kan rena och stärka naturen och ”Moder Jord”. (Se gärna mina artiklar om bushmännens rituella danser och deras påverkan på naturen: LÄNK)
  • Ekologisk medvetenhet och dess relation till vår personliga ekologi.
  • Hur vi kan ge tillbaka energi till Moder Jord.
  • Hur vi ska kunna hålla livsmiljön i balans utifrån våra andliga och materiella behov.

“Vårt syfte är att återställa de heliga energiplatserna på våra förfäders territorium, något som är mycket viktigt för hela mänskligheten”, säger företrädarna för Arhuacofolket.531px-Mapa_de_Colombia_(relieve).svg

Sierra Nevada – ”Jordens hjärta”

Den snörika bergskedjan Sierra Nevada de Santa Marta i norra Colombia omnämns som ”Andernas Moder”. Den sluttar ned mot Karibiska havets kust. Där ligger flera för indianerna heliga bergstoppar. Här finns nio olika biotoper, dvs. områden där djur och växter trivs, alltifrån Karibiska havets korallrev, mangroveträsk med olika svampar, kustlandskapet med havsklimatet, slätter och skogar på olika höjd över havet, öknar, uttorkade skogar, tropiska regnskogar och arktiskt klimat. De flesta av världens djur och växter skulle alltså kunna finna en boplats här. Hälften av faunan och floran är emellertid unik och finns endast här i hela världen. 1986 utsågs hela området till ”Human and Biosphere reservat” av UNESCO.

I dalgångarna bor cirka 20 000 jordbrukande indianer. Arhuacofolket är en av de fyra urbefolkningar som lever här. De övriga är Kogi, Wi-Wa och Kankuamo. De härstammar alla från den gamla Tayronaskulturen, se nedan.

Indianerna anser att deras hem i Sierra Nevada är hela jordens hjärta och att naturen och samhället styrs av heliga lagar, där allt står i förbindelse och hör samman. De känner ett ansvar för hela jordklotet. De anser sig vara jordens äldsta invånare till skillnad från t.ex. de vita, som är de yngsta och mest okunniga och inte förstår naturens energilagar på djupet eller hur man tar han om Jorden. Nu kan de inte längre ensamma bevara världen utan alla måste hjälpas åt.

Arhuaco presenterar sig själva på följande vis:

”Vi härstammar från Tayronakulturen och dess folk som lämnade oss på denna plats, Sierra Nevada de Santa Marta för att vårda den och leva i harmoni med jorden och mänskligheten. Vi lever i harmoni med hela naturen: vattnet, elden, vinden och solen, människor och djur, som alla är delar av det gudomliga.

Vi lär våra barn att leva med och i harmoni. Vi tror att alla folk har rätten och ansvaret att förvalta en del av ett land, ta hand om den och bruka den. Vi tror på jämställdhet. Alla har del i samhällsbesluten, även unga flickor och pojkar. Enligt vår tradition har vi möten där vi samtalar, tänker och beslutar tillsammans. Vi försöker även att vara förbundna med varandra. Det är så vi finner styrka och löser konflikter på vårt område.

Vi tror på en skapare eller ”fader”, Kakú Serankua, som materialiserade allt levande här på jorden. Andra fäder är solen och de snöiga bergstopparna. Jorden och månen är våra mödrar. ”Moder Jord” står för Jordens medvetande. En universell lag, Kunsamu, förklarar ursprunget till allt materiellt och dess evolution, bestående och harmoni. Den styr naturen och samhället. Sierra Nevada speglar jordens energetiska och andliga fält. Det finns liv (andar/ energier/ elementarer) också i stenar, träd och djur… Vi vet att våra naturresurser, som vi skyddar, är källor till vitalitet och livskraft vilka står i förbindelse med övriga energier och som ger liv över hela jorden.

Kunskapen om naturens lagar har närts i många generationer och vi vill inte förlora eller avsluta den. I vårt samhälle har vi speciella personer, Mamos, som från tidig ålder lärs att uppfatta vibrationer och energier i alla varelser och ting. De utbildas och får en träning, där koncentration-meditation ingår, under 9 eller 15 år, ibland mycket längre beroende på om de specialiserar sig på områden som filosofi, förmedlare mellan det andliga och mänskliga, medicin eller samhällelig och individuell rådgivning. Mamos är alltså energetiskt andligt utvecklade ledare i samhället, där de agerar som doktorer, psykologer, präster eller domare.”

I följande video kan du se hur Mamos arbetar med att genom riter och offer på speciella heliga energiplatser försöka reparera de sår den vite mannen åstadkommer i naturen. De försöker säkerställa balansen i Sierra Nevadaområdet, där de fyra stammarna är satta att vårda Moder Jord, ”the mind inside the Earth”:

Magic circle
”Kogi/Arhuaco: The Black Line Sacred Ceremony”

Historik

Arhuaco, Kogi, Wi-Wa och Kankuamo levde fredligt som bönder och fiskare vid Karibiska havskusten och i bergen. De härstammar från Tayronakulturen, som bredde ut sig i norra Colombia runt Kristi födelse, men det finns arkeologiska spår åtminstone 6 000 år bakåt i tiden. Under 1500-talet skedde konfrontationer mellan spanjorer och dessa folk, som tvingades högre upp i bergen och därvid undkom både det spanska styret och de sjukdomar som de vita medförde.

Här kan du se en videodokumentär om Kogifolket: LÄNK
När spanjorerna kom stal de guldföremål från indianerna. Än idag vanhelgar skattjägare gamla indiangravar genom att gräva upp dem för att stjäla de guldföremål som ibland ligger där begravda med de döda. Videon visar även hur man finner en gammal indiansk stad i djungeln på en bergsrygg. Videons upphovsman blir som förste vit också inbjuden i den enda förcolumbianska stad som idag är bebodd och visar sig ligga dold i bergen. Han får ta del och förmedla den visdom som finns i den gamla kulturen.

1916 bad arhuacofolket myndigheterna att deras barn skulle få gå i skola och lära sig läsa, skriva och räkna. Istället inleddes en regeringsterror mot dem. En del av barnen omhändertogs och förbjöds lära sig om sin kultur. 1943 började missionärer och regering att expropriera deras mark. Ett första TV-torn byggdes 1962 på ett av deras heliga berg Mount Alguacil, och följdes av många fler kommunikationstorn på andra bergstoppar. Något senare byggdes en motorväg. 2004 skrevs ett statligt dokument att hydroelektriska dammar skulle anläggas vid 23 floder, som alltså skulle översvämmas. En järnvägslinje ska byggas och föra ekoturister upp till ett annat heligt berg där ett hotell ska anläggas. Arhuacofolket blev rasande och trots militärens ingripande lyckades de organisera sig bättre och behålla sin kultur. I området finns idag även mycken guerillaverksamhet, där man handlar med kokain.

Här kan du lyssna till en video: LÄNK

Kersti Wistrand

Referenser:

(1) I ett nyss inkommit mejl från Carl Johan Calleman får vi veta att ceremonierna den 15 maj kommer att ledas av Uqwalla från Havasupaistammen och därmed kommer en del av det globala medicinhjulet att utföras.

(2) ICSAW står för International Center of Spiritual and Ancestral Wisdom.

Programblad från konferensen, engelska wikipedia, olika videos om arhuacofolket.

1 COMMENT

  1. Enligt uppgift kommer även Sanfolket (bushmännen) i hjärtat av Kalahari att utföra en ceremoni idag den 14 maj. De var med på det globala medicinhjulet förra året. Dessutom kommer en Sangrupp i Kapstaden att ansluta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.