Nättroll

0
1813

Nättroll eller Internettroll kan vara en anonym eller flera anonyma där avsikten är att sprida desinformation och orsaka förvirring.
Retoriken går ut på att provocera fram känslomässiga svar, gräl eller utdragna ofruktbara diskussioner som inte leder någon vart.

Etymologi

Trolling är engelska för dragrodd, en fisketerm för att långsamt låta agnade krokar släpa efter båten. Personer som ”trollade” på nätet drog sina lockbeteskommentarer tvärs igenom en grupp av diskuterande människor, i hopp om att någon skulle nappa. Begreppet this person is trolling our newsgroup (denna person fiskar i vår diskussionsgrupp), förkortades till this user is a troll (den här användaren är ett troll), vilket i sin tur associeras till troll i Nordiska sagor.

Att ”trolla” på Internet går ut på att skriva inlägg som ska åstadkomma en icke-konstruktiv respons från övriga.

Trollfabriker

Under Donald Trumps valkampanj var en av strategierna att låta ett stort antal troll från samordnade ”fabriker” såväl i öst som i USA undergräva främst Hillary Clinton för att bygga upp en väljarkår för Trump.

Länkar

Trollbeteende

Troll är ofta anonyma eller använder sig av en påhittad identitet, och använder sig ibland också av separata användarkonton just för detta syfte. Det finns även vissa trollforum där det organiseras gemensamma trollattacker där flera personer riktar in sig på ett utvalt mål och skriver en stor mängd trollinlägg. Mediet Terry Evans drabbades av sådana beteenden på sin sida ”Terry Evans vänner” och på Wikipediaartikel om Terry Evans där troll trasade sönder hans sida.

Efter att ha granskat dessa troll och funnit att de härstammade från antihumanisterna, Vetenskap och Folkbildning (VoF) kunde flera av dem identifieras. Troll avskyr att deras nicknames avslöjas.

Några av de mest aktiva skeptikerna/trollen var Per Edman, Anders Nordström, Andreas Bäckström, Niklas Cedergren, Emil Hansson, Magnus Kroon, Håkan Grytzell, Per Edman, Lasse Andersson, Anders Jackson, Urban Fagerholm, Peter Olausson, Mikael Ulveklint, Pekka Strandroth, Johan Berg och Fredrik Fridsten

Terry Evans under attack medan TV-journalist blottlägger VoF-aktivister

Previous articleGott Nytt År
Next articleHumanismen är den sammanhållande länken
Börje Peratt
Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare och har verkat som producent på Sveriges Radio och regissör på Sveriges Television. Yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet. Han har också producerat samhällsinformation och utbildningsfilmer inom medicin och sjukvård för landsting, sjukhus samt om doping för Riksidrottsförbundet, Olympiska kommittén och Dopingkommissionen. Peratt har en beteendevetenskaplig akademisk bakgrund med fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi. Forskningsintresse- "Om medvetandets uppkomst".

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.