Inga-Britt Ahlenius nomineras för HK-Diplom

2
1164
Inga-Britt Ahlenius Foto Puclic Domain
Inga-Britt Ahlenius Foto Puclic Domain

Humanism & Kunskap delar årligen ut Diplom för ”livslång gärning i Humanismens tjänst” alternativt för ”en enastående medmänsklig insats”.

Valet tillkännages 5 december. Tills dess kommer vi att berätta om dem som nomineras och även de som föreslås till nominering.

Först ut är Inga-Britt Ahlenius född 1939 och uppvuxen i Karlstad. Hon utbildade sig till civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. I hennes gedigna karriär ingår uppdrag för EU-kommissionen och Förenta nationerna. För att ge en bild av hennes karaktär kan nämnas att hon ingick i den utredning vars rapport ledde till EU-kommissionen Santers avgång 1999 efter korruptionsanklagelser.

TEXT Pia Hellertz

Inga-Britt Ahlenius är en viktig förebild, inte bara för kvinnor. Hon har orädd vågat avslöja de oegentligheter hon upptäckt i sin roll som kritisk granskare och vägrat vara tyst. Hon har arbetat på Finansdepartementet och på Riksrevisionsverket och varit tydlig med vad hon förväntar sig av etik och moral. Hon blev väl kanske mest känd för allmänheten i samband med grälet om dåvarande finansministern Bosse Ringholms påstådda lögn, att han nekat till att ha ringt och velat påverka Inga-Britt Ahlenius som då var Riksrevisionsverkets generaldirektör, vilket hon var under 10 års tid. Efter den kontroversen utnämndes hon som nybliven pensionär till chef och ansvarig för den nya revisionsmyndigheten i Kosovo under FN:s administration den 1 november 2003, vilket fortgick under ett års tid.

I april 2005 utnämndes hon efter förslag av Kofi Annan till undergeneralsekreterare för FN:s internrevision OIOS (Office of Internal Oversight Services), FNs tredje högsta ämbete. Med 200 anställda blev huvuduppgiften att förebygga skandaler inom FN.

Ahlenius_bok_Chance

När hon avgick från posten i juli 2010 efter fem år skrev hon en intern promemoria som riktade skarp kritik mot FNs generalsekreterare Ban Ki-moon, som läcktes. Där kallar hon honom ”en nolla som kan förgöra hela FN”. Men hon kritiserade även säkerhetsrådets fem medlemmar USA, Kina, Ryssland, Storbritannien och Frankrike och menade att de inte ville ha en stark och oberoende ledare utan är nöjda med en som gör som han blir tillsagd. Det skulle annars underminera deras möjligheter att styra och ställa i världen, menade Ahlenius. I FNs korridorer lär man prata om henne som totalt orädd. Hon lär kallas Ms Fearless och är beundrad för detta. Hon har tillsammans med Niklas Ekdal skrivit boken Mr Chance: FNs förfall under Ban Ki-moon (2011).

Pia Hellertz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.