Kan vi vända vårdparadigmet?

0
1308
Rökare och luftförorening (linoleumsnitt, Börje Peratt 1974)
Rökare och luftförorening (linoleumsnitt, Börje Peratt 1974)
Rökare och luftförorening (linoleumsnitt, Börje Peratt 1974)

Artikeln ”Kan vårdparadigmet vändas?” är en del av en serie inlägg utifrån aktuella frågeställningar som läggs upp på sidan för dokumentären ”Läkaren som vägrade ge upp”.
Trailer på Youtube.
Facebooksida här.

TEXT: Börje Peratt

Kring 1984 tog jag över En Rökfri Generation kampanjen som då gått i stå. Det fanns inga rökfria zoner och unga människor rökte mer än någonsin. Jag hade inlett min egen Antirök-kampanj tio år tidigare med affischen till vänster och den kom att spridas inte bara i Stockholm utan via Moderna Muséet i andra delar av världen. Uppslutningen kring idén att tobaksrök handlade om vår gemensamma miljö var ett nytt grepp. Den var holistisk.

Med Non Smoking Generation fick vi via donationer, främst från företag, resurser att nå ut i svenska skolor och på några år vände trenden. Med den började politiker också ifrågasätta rätten att röka överallt på ickerökares bekostnad. Resten är historia.

Kan vi på motsvarande sätt vända trenden när det gäller vården? Finns det enkla sätt där mediciner utan biverkningar förbättrar människors hälsa? I en situation där sjukvården nu går på knäna och dyra läkemedel dränerar ekonomin finns det möjligen inte andra lösningar? Läkaren Erik Enby har i 40 år kompletterat patientvården med en för myndigheterna kontroversiell diagnos och behandlingsmetod. Resultaten av hans insatser är dock remarkabla.

Vilka förlorar på om det skulle visa sig att naturmedel fungerar? Och vilka vinner? I första hand vinner patienterna som skulle slippa ett onödigt lidande. Med det följer alla anhöriga och arbetsplatser som skulle få anställda snabbare tillbaka i jobb och slutligen hela samhället.

I min kamp för rökfri ungdom var huvudmotståndarna Tobaksbolagen och deras köpta forskare och myndigheter. Ingen trodde någonsin att vi skulle kunna vända det paradigmet. Nå vi har väl inte lyckats fullt ut då Tobaksbolagens marknadsföring fortfarande lurar över unga människor till ett beroende som bevisligen är den största faran för att få cancer.

När det gäller att i grunden förändra vården så är myndigheter och media än så länge i händerna på ekonomiska intressen och dess PR-apparat. Men mot en kollapsande vårdapparat kan man knappast stå emot hur länge som helst.

Filmen om Erik Enby kan komma att visa att det finns andra vägar för vården, billigare och bättre. Om det sedan kan bidra till att vända trenden och lyckas med att etablera ett nytt patientstyrt paradigm, inte mej emot.
Jag har varit med om att lyckas förr och jag gör det gärna igen.

Börje Peratt, producent
PS
Vi har än så länge ingen finansiering och måste klara produktionen via Crowdfunding och vanliga människors donationer.

Donera till ”ENBYFILM” enligt något av nedanstående val.

Skriv: Enbyfilm och gärna ditt namn.
Vill du som person eller företag donera anonymt skriver du XX istället för namn

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.