Erik Enby var för mig en okänd figur fram till att Pia Hellertz föreslog honom till årets HK Diplom för livslång gärning i humanismens tjänst, (LÄNK).

Jag skulle komma att upptäcka att det var mycket i hans historik som berörde. Han hade följt sin upptäckt som stred mot det man fick lära sig, han fullföljde sina slutsatser om hur sjukdom kunde behandlas på annat sätt än vad skolmedicinen föreslog och han kom att straffas för det. Men låt oss ta det från då jag fick upp ögonen för Enby och HK skulle diplomera honom.

Vi beslöt att utdelningen av diplomet skulle ske på hans födelsedag 12 maj i Göteborg. Men vem skulle ombesörja uppvaktningen? Fanns någon i Göteborg lämplig att representera HK?

Synkronicitet? Lyckträff?

I bakhuvudet ringde namnet Siv Wernborg. Jag kontaktade henne utan att veta om relationen med Erik. Det visade sig att de hade haft ett långt yrkesverksamt liv tillsammans då Siv i princip skött hans administration. (Uppvaktningen här)

Nu fick jag genom både Erik och Siv allt mer information om Eriks kamp och utsatthet och ändå var det bara ytan. Det skulle visa sig var mycket mer.

Tankarna på en film: Ju mer jag fann ut om Erik desto mer ville jag se historien på film. Men hur skulle det gå till?

Jag har ju inte tid med ytterligare ett filmprojekt!

Senare har jag kommit underfund med att någon, (det visade sig vara Ulla Premmert), för flera år sedan skickat mail till mig om att jag borde göra film på Erik. Antagligen svarade jag då som till så många andra som kommer med propåer, att jag redan har fullt upp med egna filmprojekt och det får inte plats med flera.

Wikipediaartikel

Hur som tyckte jag att det borde läggas upp en Wikipediaartikel, det fanns ju redan en engelsk så det var bara att översätta och rensa lite. Hade jag vetat att Siv låg bakom kunde jag bett om en svensk version och fått reda på varför den inte fanns på svenska Wikipedia.

När jag sedan bad Siv om lite detaljer och data fick jag höra att “voffare” hade trasat sönder den första artikeln och slutligen raderat den redan 2005. Fram till nu hade jag ingen aning om att VoF låg bakom en tio års lång förföljelse av Erik. Plötsligt vaknade stridsanden i mig. Det var naturligt då jag ägnat mycket tid åt att försöka reda ut och förstå denna gruppering av så kallade “skeptiker”. Jag hade funnit dem vara ett hot mot samhället och demokratin och ett hot mot människors rätt till sina egna liv. På vilket sätt var de nu inblandade?

Artikeln raderades under skrivandet

Jag prövade med att fredagen den 22 maj tidigt på morgonen skriva en Wikipediaartikel om Erik Enby. Mitt under skrivandet raderades den utan att den ens lagts upp. Det satt således folk och bevakade vad jag gjorde och de såg i realtid opublicerat material! Är det någon mer än jag som associerar till spioner i en underrättelseorganisation? (Läs mer om Wikipediaguerilla)

Jag kunde dock i den anslutande diskussionssidan hänvisa till Wikipedias policy och att raderandet var ett direkt klavertramp vilket den som orsakat det också blev varse. En rad andra stormade till och flera höll med om relevansen av en artikel.

Nytt försök

Samme wikipediapolis som raderat erbjöd, efter en dygnslång diskussion, mig att få utveckla Enbyartikeln under mitt Nickname. Jag valde när den var klar att spara den som Erik Enby Wikipediaartikel original på Vetapedia så kunde man jämföra med hur det skulle komma att utvecklas på Wikipedia.

Kommentatorer från olika håll fyllde snart diskussionstråden. Det blev ändå i huvudsak en sansad och utvecklande dialog med några få bitska kommentarer. Här måste jag ändå tacka för den dialogen. Den visar att man kan ha olika syn men ändå slutligen visa tillräckligt med respekt och nå ett resultat.

Beslutet om att lägga upp ett filmprojekt

Diskussionen stimulerade ytterligare till tankarna om film. 25 maj lade jag upp en plattform för en dokumentärfilm.

HEMSIDA: Erik Enby-“Läkaren som vägrade ge upp”.

FACEBOOK: Läkaren som vägrade ge upp

Ta gärna del av den. Nu vidtar projekt finansiering. För jag vet hur den ska göras. Vill du ge stöd så är alla bidrag välkomna: Cultnet Plusgiro: 320793-3 Skriv: Enbyfilm

Börje Peratt

Välkommen till min mediala värld

En ny sökmotor som alternativ till Google har startat den ska utesluta storspelarna big Pharma, Mainstream media och kanske propagandaorganisationer som Vof. LÄNK: Nya sökmotorn Good Gopher kommer att utesluta länkar till VoF

 

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.