Internationella dansdagen

3
669
Ingemar Stenmark vinnare i TV4 Lets Dance 2015
Ingemar Stenmark vinnare i TV4 Lets Dance 2015

Idag 29 april infaller den internationella dansdagen. Dansens språk är universellt; man behöver inte kunna språk för att dansa. Sätt bara på din favoritmusik där hemma och sätt igång!

Text av Kersti Wistrand

Det är mycket dans på gång just nu i Sverige. Skidlegenden Ingemar Stenmark, 59 år, vann TV:s Let´s dance 2015. YOUTUBELÄNK. Det är massor av dansshower i TV och över hela Sverige pågår danskurser. Och själv har jag just avslutat serien om bushmännens danser i Humanism och Kunskaps nättidning. LÄNK

Dansens mästare Roine Söderlundh och Anneli Alhanko
Dansens mästare Roine Söderlundh och Anneli Alhanko

I TV1: s morgonsoffa intervjuades idag koreografen Roine Söderlundh och balettdansösen Anneli Alhanko. På frågan vilka danser som nu är på gång hos allmänheten, svarade Roine Söderlundh:
– Ja, det är trender som pågår i perioder. Just nu är det pardans, latinska danser som salsa och tango. Så kommer steppen in just nu. Min stora förebild inom steppen är Fred Astaire. Min bästa musical är Singing in the Rain (1952) med Gene Kelly. LÄNK

– Vad är själva grejen med dansen?
– Dansen förlöser, svarar balettdansösen Anneli Alhanko. Det ger så mycket glädje att kunna uttrycka sig med kroppen och med själen. Dansen utlöser hormonet endorfin som gör att man mår bra. Det är underbart att få uttrycka sig till musiken. Det är ett universellt behov som människan har. Se bara på den lilla babyn som direkt börjar röra på sig om man sätter på musik!
Mina mest älskade danser är de, där jag får göra kvinnoporträtt, t.ex. Fröken Julie, Romeo och Julia samt Manon. Det kräver enormt stora förberedelser och träning, träning. Det gäller att ha fullständig kontroll över kroppen, så att man inte tänker på den under dansen utan att man istället kan framställa rollkaraktären med stor känsla. Publiken ska kunna känna:`Åh, Julia älskar Romeo!´

Hur ska den som aldrig brukar dansa, men som har lust, sätta igång? Jo, sätt på musik, något rytmiskt, kul och lättjefullt som man gillar, t.ex. latin, jazz aller afrikanskt och sätt igång! lyder det råd vi får av de två i morgonsoffan.

Sacred Dance i Universal Hall
Sacred Dance i Universal Hall

Heliga danser
En speciell genre inom särskilt Svenska kyrkan är sacred dances, de heliga danserna, som introducerades där av kvinnliga präster för lite mer än tjugo år sedan. De bygger på enkla steg som dansats i cirkel genom århundraden och årtusenden och som tillsammans med den vackra gamla musiken ger meditativ vila till sinnet. En del danser är långsamma och meditativa medan andra är mer kraftfulla och energigivande. Den grundläggande utgångspunkten är att dansen har en helande och andlig dimension där kropp – ande – själ inte går att separera. Dansen ses som ett inifrån kommande ursprungligt och mänskligt behov och kunskaper och insikter förmedlas utan att gå vägen över intellektet.

Helande Cirkeldans
Helande Cirkeldans

Under 70-talet började man teckna ned och filma dessa gamla andliga danser, som fortfarande levde kvar i äldre kulturer världen över. Man insåg att det var hög tid innan de skulle försvinna för gott. Dessa danser dansades i cirkel, ofta med tanke att dess mittpunkt utgjorde världens mittpunkt och ibland med ett tänkt världsträd i mitten. Från Findhorn i Skottland kom så sacred dances till Sverige.

Kersti Wistrand

3 COMMENTS

  1. I Söderkåkarna sade Monika Zetterlund sjunga är mitt liv, se, Jag säger detsamma om dansen. Jag dansar salsa medan jag diskar, improviserar medan jag städer, dansar på semestern med greker och spanjorer, dansar med kurder på torgen eller magdans med araber. Det är den bäst tänkbara terapien, det är bara att våga. Vilken musik som helst kan omsättas i rörelser. Dans är kommunikation utan ord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.