Sju vanor hos extremt lyckliga människor

2
904
"Lycka!" utsnitt olja av Börje Peratt (1973)
“Lycka!” utsnitt olja av Börje Peratt (1973)

Jag fick detta i min mailkorg och tänkte att det kunde läggas ut som artikel. Kom också att tänka på mitt självporträtt “Lycka” från mycket unga år. /BP

Författaren Gregory Ciotti har studerat ämnet lycka och delar här med sig av sina observationer. Vad som är lycka definieras olika av varje individ men Ciotti har funnit några gemensamma nämnare.

Text: Gregory Ciotti

1. Var sysselsatt men inte jäktad
Forskning visar att “jäktad” snabbt leder till att du blir olycklig. Å andra sidan indikerar många studier att sysslolöshet också kan vara slitsamt. Dåliga nyheter för dem som längtar efter drömmen från Office Space om att inte göra någonting.
Du ofta bör utöka din komfortzon men inte så mycket att du känner dig överväldigad.

2. Ha fem nära relationer
Att ha ett par nära relationer gör människor lyckligare när de är unga och det har även visat sig hjälpa oss leva längre och med en högre livskvalitet. Riktiga vänner är verkligen värda sin vikt i guld. Siffran är inte det viktiga här, det viktiga är den ansträngning du lägger in i dina förhållanden.

3. Knyt inte din lycka till yttre händelser
Ödmjukhet är inte att tänka mindre om sig själv, utan att tänka mindre på sig själv. – C.S. Lewis
Självkänsla kan vara knepigt. Det är absolut bra för självförtroendet, men mycket forskning tyder på att självkänsla som är knuten till yttre lycka kan vara mycket obeständig.

4. Träning
Här finns ingen utförlig rubrik för det går inte att komma runt: Oavsett hur mycket du hatar träning kommer träning att få dig att må bättre om du håller fast vid den. Så gör det till en av dina regelbundna vanor. Det gör ingen skillnad vilken aktivitet du väljer. Det måste finnas minst en fysisk aktivitet som du kan stå ut med.

5. Välkomna obehag för att behärska en förmåga
Lyckliga människor har generellt sett något som kan kallas deras “signaturstyrka” – minst en sak de har blivit skickliga på även om inlärningsprocessen innebar obehag.
Ett känt citat från den tecknade tv-serien Adventure Time säger “Att vara superusel på något är det första steget till att vara ganska bra på något”, och det är sant.

6. Lägg mer pengar på upplevelser
Verkligt lyckliga människor är mycket försiktiga med att lägga pengar på föremål och väljer istället att lägga pengar på upplevelser. Köp av upplevelser har en tendens att göra oss lyckligare, i alla fall enligt forskning. Faktum är att en mängd forskning visar att de flesta människor är mycket lyckligare när de köper upplevelser än när de köper materiella varor.

7. Ignorera inte dina drömmar
Denna är punkt är mer anekdotisk än vetenskaplig, men kanske den viktigaste.
När tidningen The Guardian frågade en sköterska från ett vårdhem för obotligt sjuka om de fem saker döende personer ångrar mest var ett av de vanligaste svaren att folk ångrade att de inte följt sina drömmar

Som ordspråket säger, det finns sju dagar i veckan och “någon dag” är inte en av dem.

Gregory Ciotti

2 COMMENTS

  1. Upplevelser kan vara så mycket mer än det man vanligtvis menar; resa iväg bort och se något nytt! Igår gick jag på sta`n och i alla butiker (mest i gamla ssta`n) fick jag prata mig djupt tillfredsställd med samtliga. Jag var enda kunden i I varje butik utom i nya hattdesignbutiken framför storkyrkan. Där surrades och skrattades det medan man provade alla fantastiska hattar, På Cafèet vid Stortorget fick jag förtroendet att dricka kaffe med räkmacka fastän jag inte hade några pengar, då jag glömt betalkortet. Idag ska jag gå tillbaka och betala plus hämta det jag lade undan men inte kunde betala. Vilken oerhört rik dag jag hade igår för de jag talade med fann jag stark gemenskap med. De kändes så nära, Tack för att Du tog upp det här ämnet! Viktigt för lyckliga människor är snälla och vill sprida kärlek, Därför måste vi få föräldraskola som spännande familjeserie i TV så den når alla (har talat med Barnombudsmannen om det och lite till då jag har många idèer -jag var också sekreterare/alltiallo under BRIS 7 uppbyggnadsår -mycket slitsamt, Men efter barndemonstrationen som jag tog initiativ till blev vi synliga och omskrivna och därmed kom bidrag och möjlighet anställa kontorsfolk, Jag har en del att prata med dig om Börja! Men idag orkar jag inte mycket pga förkylning. Och jag vill så gärna gå till S-torps Gård idag kl 17 där Bellman-firandet inleds. Vi kanske ses! ÅSA EKMAN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.