Den japanska konstnärinnan Uemura Shōen fyller idag 140 år-då körsbärsträden blommar

1
2128
Japanska körsbärsträd vid det heliga berget Fujis fot. Målning: Katsushika Housai (1760-1849)
Japanska körsbärsträd vid det heliga berget Fujis fot. Målning: Katsushika Housai (1760-1849)
Japanska körsbärsträd vid det heliga berget Fujis fot. Målning: Katsushika Housai (1760-1849)

Eftersom Sakura, körsbärsblomman blommar så kort tid har den blivit symbol för livets skönhet, men också för dess flyktighet. De olika skedena under blomningsperioden påminner oss om livet och dess förgänglighet. Den japanska konstnärinnan Uemura Shōen som idag fyller 140 år har fångats av den skönhet och andlighet som körsbärsblommen förmedlar.

Text: av Kersti Wistrand

Just nu blommar de japanska körsbärsträden i Kungsträdgården och på Bysistorget. Ett rosa flor som vajar för vinden. Om endast någon vecka kommer körsbärsträden att fälla tusentals kronblad vid minsta vindpust. Det kan då se ut som ett ymnigt snöfall av rosa flingor som graciöst faller från kvistarna och sprids med vinden. En underbar rosa matta täcker plötsligt marken. I Japan kallas det sakura fubuki, snöstorm av körsbärsblommor. Sakura (japanska: 桜 eller 櫻 eller さくら) är den japanska benämningen på körsbärsblomman.

Kungsträdgården, Stockholm
Kungsträdgården, Stockholm

Eftersom Sakura, körsbärsblomman, blommar så kort tid har den blivit symbol för livets skönhet, men också för dess flyktighet. De olika skedena under blomningsperioden påminner oss om livet och dess förgänglighet. Samurajerna förväntades vara beredda att plötsligt offra livet för sina herrar och därför blev körsbärsblomman speciellt deras symbol.

cherryblf

Sakura är ett ofta återkommande inslag i Japans historia och kultur och ett tema inom litteratur, poesi, konst och musik. Den vackra kimonon är ofta dekorerad med körsbärsblommor. Man kan också finna dem på väggskärmar, hushållsförmål och scarfar. Namnet Sakura är omtyckt och det händer ganska ofta att föräldrarna väljer det till sin lilla nyfödda dotter.

"Yoshitoshi The Spirit of the Komachi Cherry Tree".
”Yoshitoshi The Spirit of the Komachi Cherry Tree”.

I körsbärsträdens tid föddes den japanska konstnärinnan Uemura Shōen (23 april 1845- 1949) pseudonym för Uemura Tsune.  Hon har nått stor berömmelse för sina bijinga, dvs. vackra kvinnoporträtt, men utbildades först i landskapsmåleri.

Uemura Shōen portrait
Uemura Shōen portrait

Hon förlorade sin far två månader innan födelsen och blev ensamstående mor till två barn med okända fäder, en mycket svår situation för en japansk kvinna på denna tid. Hennes skicklighet gav henne emellertid ära. Hon var den första japanska konstnärinna som inbjöds att vara med i japanska konstakademien (1941). Hon kom att bli en mycket ansedd konstnärinna och fick mottaga en fin kulturorden ur den japanske kejsarens hand 1948.

Uemura Shōen
Uemura Shōen

Idag firar Uemura Shōen sin 140:e födelsedag. När körsbärsträden blommar hyllas det av japanerna med den stora högtiden Hanami.

Kersti Wistrand

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.