Rocka sockorna 20 mars

0
2124

brightsocks1

Rocka sockorna! Bär olikfärgade sockor nu på fredag 20 mars! Detta uppmanar 10-åriga Nathea Anemyr oss till på sin facebooksida som fått 140 000 läsare.

Text av Kersti Wistrand

Nathea har en tre år äldre syster med Downs syndrom och vill hylla sin syster och alla andra annorlunda barn och samtidigt få oss att uppmärksamma att ”olika är bra” och att det är värdefullt med mångfald i vårt samhälle.

Empire state blueyellow

Den 21 mars uppmärksammas World Down Syndrome Day över hela världen. Empire State building i New York lyses t.ex. upp i färgerna gult och blått. Olika konferenser om Downs syndrom äger rum. Detta handikapp upplevs ofta negativt och skrämmande i vårt effektiva samhälle. I dessa tider av fosterdiagnostik och aborterande av foster som inte passar in i familjernas liv är det bra att också en positiv och ljus bild lyfts fram som motvikt. Den unga Natheas Anemyrs framåtanda, initiativ och budskap är därför extra viktigt.

10-åriga Nathea kallar sin storasyster för  ”Världens bästa syster” och berättar hur glad hennes syster är och hur hon sprider glädje till hela familjen. Rockasockdagen, som denna dag benämns av Nathea, sammanfaller egentligen med World Down Syndrome Day och uppfanns i USA. Denna manifestation är till för att öka förståelsen för alla som är annorlunda och innesluta dem i vår gemenskap. Nathea uppmanar på sin facebooksida att alla ska bära två omaka sockor på sig en dag i förväg, dvs. 20 mars, eftersom arbetsplatser och skolor är igång då. Så här skriver hon på sin facebooksida:

”Annorlunda är bra! Annorlunda är roligt!

Jag heter Nathea och jag vill utmana alla skolor och alla arbetsplatser (och alla andra som vill)!
Hjälp mig visa att det är bra att vara annorlunda! Fredagen 20 mars vill jag att vi ska hjälpas åt att hylla våra olikheter. Jag vill att andra också ska förstå hur roligt det är med annorlunda.

Jag är tio år och min storasyster Noelle har downs syndrom. Min syster är annorlunda. Och hon är världens bästa storasyster. Jag är stolt över Noelle, hon är rolig. Jag blir ledsen när jag hör fula ord om andra människor.
Nu gör vi skolan och världen mer färgglad och mer kärleksfull!
Hjälp mig göra den här skoldagen till en rolig dag full av fä…rger!
Hjälp mig fylla FB och Instagram med fötter i regnbågens alla färger!
Dra på dig olika sockor du också och dela detta till alla du känner!
Alla är välkomna med!

Hälsningar Nathea Anemyr (genom mamma Erica Rinaldo)”

Nathea ville hylla systern med Down syndrom - kampanjen nu fått enorm spridning - Nyhetsmorgon (TV4)
Nathea ville hylla systern med Down syndrom – kampanjen nu fått enorm spridning – Nyhetsmorgon (TV4)

Youtube

Intervju med Nathea

Nathea intervjuades tillsammans med sin mamma i TV4:s nyhetsmorgon. Vi fick veta att idén med rocka sockor kommer från USA och att man i Sverige haft ”rockasocka” sju – åtta år, men då som ett sätt att inom familjerna hylla sina mongolida barn. Förra året förde Nathea ut idén till sin skola, där det gick glatt till med alla färgglada strumpor som utgångspunkt för diskussioner om olikheter barn  emellan och allas lika värde.

⁃    Vi ska inte tycka att det är något fel på dem som är annorlunda. Man  ska visa att det är okej att vara olika. Olika är bra och att vara olika är roligt! Alla är lika mycket värda. Jag älskar min storasyster. Hon får oss att skratta mycket och gör oss glada, men ibland kan det bli lite småjobbigt. Men hon mår bra och trivs, men när vi är ute på sta´n, suckar folk eller tittar lite konstigt på henne. Jag tycker vi ska sluta att kalla varandra för fula ord i skolan eller säga fula saker till varandra. Det gäller också för andra barn som är annorlunda utåt, t.ex. CP-barn, säger Nathea.

Bland de 84 000 som hört av sig finns många politiker. Utbildningsminister Gustav Fridolin (mp) har ringt upp Nathea och tackat före hennes initiativ, eftersom det är många som mobbas i skolan. Alla elevers rätt att vara sig själva är viktig i den svenska skolan, menar han.
Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.