Tvångsäktenskap med barn

3
271

http://stoppabarnaktenskap.se
http://stoppabarnaktenskap.se

Det pågår en kamp över hela världen för att hjälpa och skydda barn mot att ingå tvångsäktenskap. Sveriges regering har nu skärpt lagen. Barnäktenskap och tvångsgifte ger sedan 1 juli 2014 strängare straff i Sverige. Samtidigt pågår inom flera muslimska länder en förstärkning av lagstiftning för att säkerställa rätten att gifta sig med barn.

I början av 2014 presenterades “Ny lag mot äktenskapstvång införs” (DN).

Det blir olagligt för föräldrar och släkt att pressa en ung person att gifta sig. Brottet ska kunna leda till fyra års fängelse. Även förberedelser blir olagliga, liksom att försöka kringgå reglerna genom att tvångsgifta bort någon i utlandet eller genom informella äktenskap.

Samtidigt pågår en förstärkning av lagskyddet för rätten att gifta sig med barn.
Förenade föreningar för ett fritt Iran (FFFI) rapporterar: Iranska regimen kan legalisera barnäktenskap.

Nytt lagstiftningsförslag i Irak vill sänka åldern till nio (9) år
En stor fråga inför parlamentsvalet i Irak 2014 var ett lagförslag som vill tillåta barnäktenskap och sänka äktenskapsåldern för flickor till 9 års ålder. Kvinnoorganisationer i Irak anser att lagförslaget mycket grovt bryter mot mänskliga rättigheter.
Barnäktenskap – valet i Irak avgör (SR)

Börje Peratt
Vetapedia
Börje Peratt officiell hemsida
LinkedIn

Referens

Debatt: Äktenskap med barn – lagstiftning för och emot

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.