Glad Påsk med funderingar kring döden och uppståndelsen

0
1133
Dekorerade påskägg <span class="mw-mmv-source-author"><span class="mw-mmv-author"><a title="User:Jan.Kamenicek" href="https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Jan.Kamenicek">Jan Kameníček</a></span></span>, <a class="mw-mmv-license" href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Easter_eggs_-_straw_decoration.jpg" target="" rel="noopener noreferrer">Public Domain</a>, <a href="https://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5sk#/media/Fil:Easter_eggs_-_straw_decoration.jpg">Wikicommons</a>
Dekorerade påskägg Jan Kameníček, Public Domain, Wikicommons

Det är kanske konstigt att önska varandra glad påsk på långfredag. Dagen står ju för den grymma korsfästelsen av Jesus. Alldeles oavsett man tror på Gud eller Jesus som Guds son eller om han verkligen sedan uppstod från döden så kan man nog vara ganska säker på att själva korsfästningen är bekräftad genom många olika dokument och flera människors vittnesbörd.

TEXT: Börje Peratt

Eftersom jag är en sann skeptiker med forskarutbildning och håller vetenskapens ramar som mycket viktiga blir den frågeställning som aktualiseras av ett liv efter döden en utmaning. Jag är inte heller säker på att Jesus verkligen dog utan kanske varit i ett tillstånd nära döden. Jag tillåter mig spekulera över det eftersom jag själv varit där.

En bilolycka 1987 omgavs av flera transpersonella upplevelser och efter olyckan kände jag mig tvingad att undersöka dem. Jag var rent av förbannad över att min trygga verklighetsförankrade bild av liv och död nu tvingade mig till ett ifrågasättande av min egen livstro. Den ena frågan ledde till den andra och snart var jag inne i ett forskningsprojekt. Av oro för vad omgivningen skulle säga skedde dessa studier under mer än 10 år i sträng diskretion.

Om Medvetandets Uppkomst

Frågeställningarna landade i om medvetandets uppkomst och ledde in på så många spår att jag till slut kände mig manad att dela upp dem efter tips från flera referenter (Per review).

Tolv Sinnen, utsnitt bokomslag, Börje Peratt (2012)
Tolv Sinnen, utsnitt bokomslag, Börje Peratt (2012)

Jag kom att publicera mina fynd och teorier i en trilogi. Den andra boken “Tolv Sinnen” (2012) gäller bl a frågeställningar som möjligheten av att en personlig entitet överlever döden. [1]

NDU, nära döden upplevelser kan ge sådan bekräftelse. Om man sedan efter en NDU får förmågan att kommunicera med människor som inte lever längre tycks detta kunna utgöra bevis.

“De som vägrar att undersöka eller vederlägga de omfattande och tillgängliga bevis för livet efter detta har varken teknisk rätt eller myndighet att förneka dess existens eller att göra några giltiga kommentarer.” [2]

Naturligtvis blir ett sådant citat något provocerande var och en får väl uttrycka vad man vill men faktum är att skulle detta vara vilket annat vetenskapligt område som helst så skulle man inom hela den vetenskapliga världen för länge sedan både acceptera och godkänna bevisen för NDU som validerande för transpersonella upplevelser och dess realiteter.

TSC

Vi är nu några i föreningen som om några dagar åker till Tucson Arizona och konferensen Toward a Science of Consciousness (TSC) för att presentera fynd och teorier och ta del av andras. För min del handlar det om att förklara möjligheten av transpersonella upplevelser (förmågor) utifrån det jag kallar oberoende sinnen som ger ett oberoende medvetande.

Tro och vetande

När man tar del av andra deltagares abstrakt så finner man knappast något tema som spekulerar över Gud eller religion heller för den delen.

Tro och vetande hålls noga isär inom den vetenskapliga världen. Med de upplevelser som omgav min bilolycka 1987 skulle jag mycket väl kunna bli troende. Men det blev jag inte däremot gick jag från att vara ateist till att bli agnostiker.

Jag vet inte

Ur vetenskapligt perspektiv är påståendet om att det inte finns en gud en möjlig hypotes men svaret kan rent vetenskapligt inte bli ett säkert nekande. En sådan slutsats är pseudovetenskaplig.

Så för egen del kan man möjligen kalla min agnosticism som en feghet att inte våga ta klivet -våga tro. Men jag vill ha mer säkra indicier för att veta säkert. Ändå ber jag. Jo jag ber därför att att jag tror att det påverkar. Och naturligtvis har jag kollat om det finns sådana studier. Jodå och flera naturvetenskapligt utförda studier bekräftar att bön har effekt. Att mental träning fungerar är inte konstigt men att bön påverkar är mycket märkligt. Då kommer vi till “en dimension” som förenar alla i enlighet med Larry Dosseys forskning och hans slutsatser. [3]
Denna dimension kan förklara möjligheten av transpersonella upplevelser.

Det finns en rad andra modeller som erbjuder liknande möjligheter men där flera av dessa förklaringsmodeller tycks mig allt mer “oändliga”. Särskilt om man kommer in på kvant. Jodå strängteorier i all ära men de slutar ofta i att man inte vet eller drar slutsatser som ändå blir motsägelsefulla eller vetenskapligt ohållbara.

Under senare årtionden har det också pågått en nyateistisk kampanj för att ta tillvara på pseudovetenskapliga resultat i akt och mening att förneka Gud och troende. Men också det handlar om tro.


“Jag brukade tro att vi måste välja mellan vetenskap och förnuft å ena sidan och andlighet å den andra, i hur vi leder våra liv. Nu anser jag att detta är ett falskt val. Vi kan återfå känslan av helighet, inte bara inom vetenskapen, men möjligen inom varje område av livet.”
(Larry Dossey, M.D. från Reinventing Medicine)

Ett oändligt medvetande

Jag har med slutsatser från teorier om dimensioner kommit fram till att medvetandet är lika oändligt som universum. Big Bang är knappast upphovet utan bara en av flera “nystarter”. En sak är säker, tror man att universum eller medvetandet uppstått ur ingenting och försöker bevisa detta ingenting så finner man snart att där fanns någonting.

De som mött detta någonting inom sig själva och tror eller snarare vet, står på bättre grund än de som påstår att något inte finns för att de aldrig upplevt, sett eller bevisat det.

Återigen Glad påsk till alla medlemmar och intresserade följare.

Börje Peratt
Ordförande Humanism & Kunskap

Referens

1) Tolv Sinnen (2012) B. Peratt, Visam ISBN 978-91-977880-2-1
2) Citat länk
3) Larry Dossey

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.