Nytt humanistiskt förbund bildat – Förenade Humanisterna

8
905
Förenade Humanisterns - ett nytt förbund
Tidningar Collage Förenade Humanister

Det har bildats ett nytt humanistiskt förbund i Sverige. Det grundades den 17 januari 2013 och  förbundet kom ut med en debattartikel i Svenska Dagbladet den 18 januari 2013. 

Styrelsen med ordförande Per Pettersson tar från start tydligt avstånd från Humanisternas kampaktiga verksamhet mot människors fria rätt att tro på vad de vill.

Förenade Humanisternas styrelse har en avhoppare från Humanisterna. I styrelsen finns Humanisternas fd ungdomsförbundsordförande Jessica Schedwin som hoppade av hösten 2012.

Så här presenterar SvD:s debattredaktion ordförande Per Petterssons debattartikel:

“Humanisterna i Sverige har gått allt mer mot att driva en antiteistisk linje snarare än en humanistisk. Ibland har det funnits en skrämmande antagonism gentemot troende och alla former av religion. Oviljan att hantera utvecklingen inom Humanisterna har gått så långt att vi nu väljer att grunda det nya förbundet Förenade humanister, för ett bättre debattklimat. Det skriver ordförande Per Pettersson med flera.”

Några klipp från Förenade Humanisternas debattartikel:

“Förenade Humanisterna består av avhoppare från Humanisterna. I styrelsen finns bland annat Humanisternas fd ungdomsförbundsordförande Jessica Schedwin med flera.”

“Vi kommer självklart inte att vika oss i viktiga humanistiska frågor och kommer att bekämpa fundamentalism i alla dess former. Samtidigt kommer vi att värna om en god relation till andra livsåskådningar, för att kunna ha dialog och utvecklande debatter tillsammans.”

“Vi har en stark tilltro till det mänskliga förnuftet och vetenskapen. Vi är övertygade om att den vetenskapliga metoden kan trumfa alla dogmatiska trosuppfattningar när det gäller att förklara världens beskaffenhet och att det inte krävs ett regelrätt krig mot religionen för att förmå den synen att genomsyra samhället.”

Läs hela debattartikeln på SvD

Självklart vill vi på Humanism & Kunskap önska det nya förbundet lycka till.

www.forenadehumanister.se

Torbjörn Sassersson vice ordförande Humanism & Kunskap

 

8 COMMENTS

 1. ” Vi sträcker därför ut en öppen hand till alla humanistiska organisationer och människor i Sverige att bli medlemmar i förbundet”

  Kommer föreningen Humanism & Kunskap ansluta sig till förbundet?

 2. Med positiva känslor läste jag artikeln i SvD om att Per Pettersson, Jessica Schwedin m.fl. tagit avstånd från Humanisternas trångsynta värld och skapat Förenade Humanister. Också jag gläds åt detta och vill önska er lycka till!
  Samtidigt vill jag tacka Börje Peratt för hans inkännande förmåga och hans civilkurage att ställa upp för medmänniskor, som råkat ut för humanisternas självpåtagna roll att sitta inne med sanningen om tillvaron och därmed tror sig ha rätten att förfölja och psykiskt sabla ned oliktänkande (en parallell till ”den mörka medeltidens” inkvisitionsdomstol, som tog sig rätten att peka ut, döma och avrätta oliktänkande). Börje skrev även i SvD 23 mars 2012: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fullt-mojligt-forena-tro-och-vetenskap_6947095.svd
  Jag vill också tacka Torbjörn Sassersson som med sin IT-kompetens har fört ut Humanism och Kunskaps tankar och åsikter. Två modiga och duktiga eldsjälar, som tillsammans kämpar för ett öppet och medmänskligt samhällsklimat och som lyckats bidra till att göra världen lite rymligare och ljusare.

  Som psykolog och forskare kring NDU och andra förändrade medvetandetillstånd skulle jag önska att Sverige öppnade sig mer mot övriga världen. De flesta europeiska länder är t.ex. med i EUROTAS, European Transpersonal Association. Men inte Sverige, där andliga upplevelser ofta ses som regression eller patologi och behandlas som sådana av psykologer och psykiater. Detta kan ha bidragit till att vissa humanister anser sig ha rätt att häckla och förfölja personer med medial läggning.
  Den transpersonella psykologin grundades 1969 av bl.a. Abraham Maslow och Stanislaf Grof och vilar på ett vetenskapligt förhållningssätt, fritt från ideologiska och religiösa trossystem. Det är alltså en akademisk disciplin, ingen andlig eller religiös rörelse. En par svenska universitet ger 3 -poängskurser i denna inom ramen för psykologutbildningen. Forskningsområden är bl.a. nära dödenforskning, medvetandeforskning, diagnosticering av andliga och religiösa problem, tvärkulturella studier av andliga medvetandetekniker, mysticism, antropologi, religionshistoria, men även områden inom fysik, medicin, ekologi, sociala förändringar, och sociologi. Medialitet finns inom alla kulturer, inte minst hos natur- och minoritetsfolken, som brukar vara representerade. I september går den 15;e europeiska konferensen av stapeln i Moldavien. Temat är ”Human potential, Education, and Consciousness Evolution – Global Knowledge sharing”. Några hundra forskare och vetenskapsmän från hela världen brukar delta och föreläsa. Parallellt med föreläsningarna på-går workshops i t.ex. holotropisk andning, shamanism, bild/musik/dansterapi.
  Information om stadgarna finns i följande länk: http://eurotas.org/about-us/eurotas-constitution.html

  • Tack Kersti för din uppskattning och dina initierade bidrag.
   “Framväxandet av den transpersonella psykologin var ett naturligt utvecklingssteg inom den humanistiska skolan och vann 1999 erkännande som en självständig sektion inom The British Psychological Society.” (Tolv Sinnen sid 164)

 3. Humanisternas kommentar på SvD-artikeln:

  “Förenade Humanister har under sin korta existens åstadkommit två saker. För det första en programförklaring med en massa påståenden om respekt, dialog, saklighet och debattstil som låter fin, men som i princip är helt tom i termer av vad de faktiskt vill. För det andra har de skrivit en artikel som direkt bryter mot allt detta. Den artikel som publicerades på SvD brännpunkt 130118 består av vaga anklagelser utan belägg blandat med rena påhitt. Det är den lägsta formen av debattinlägg. Den strider mot allt vi skulle lägga i begrepp som respekt, saklighet och hederlighet och vi lägger därför ingen särskild energi på att svara i de sakfrågor Förenade Humanister konstruerar.”

  Undertecknat av:

  Anna Bergström Styrelseledamot Humanisterna
  Per Dannefjord Vice ordförande Humanisterna
  Staffan Gunnarson Vicepresident i den Europeiska Humanistfederationen

  http://humanistbloggen.blogspot.se/2013/01/forenade-humanister-och-bristen-pa_1305.html

  • Christer, det var en en märklig kommentar du levererar. Det sekulära samhället betyder att visa respekt för olika livsåskådningar och trosföreställningar. Man håller isär sin eventuella tro från världslig verksamhet som inte bör påverkas av tro. De som blandar ihop sin övertygelse och tro med vetenskap gör sig oftast skyldiga till bias och pseudoskepticism.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.