Kulturhuset: Autentiska flyktingfall prövas i flyktingtribunal den 12 maj

0
1888
Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter

Kulturhuset i Stockholm tillsammans med partners arrangerar Tribunal 12 som hämtar inspiration från Russelltribunalen som initierades av Bertrand Russell och Jean-Paul Sartre år 1967 i Stockholm. Syftet är att kasta ljus på den situation som är en daglig verklighet för flyktingar, asylsökande och migranter samt identifiera det juridiska, politiska och moraliska ansvaret.

Text och re-write: Torbjörn Sassersson

Läs mer på Kulturhusets hemsida om detaljerna

Människor som flyr till Europa bemöts ofta med misstänksamhet och brutalitet. Människor avvisas vid gränserna, oavsett om deras liv är i fara i hemlandet. Människor hålls i förvar i fängelseliknande miljöer, utan att de har begått något brott om de lyckas komma in i Europa. Där sker långa och komplexa asylprocesser, ofta utan juridisk hjälp. Mänskliga rättigheter kränks. De flesta asylärenden avslås och människor tvingas återvända till livshotande situationer.

Tribunal 12 bygger helt igenom på autentiskt material, rapporter, statistik och berättelser från flyktingar och migranter. Experter och forskare inom medicin, juridik och migration deltar med presentationer. Konstnärligt gestaltade sessioner presenteras på följande teman: gränskontroll, papperslöshet, asylprocess, förvar och deportation.

Offentlig domstolsprocess den 12 maj

En avslutande session samlar jurymedlemmarna till en öppen överläggning i Hörsalen.

Ordförande: Arne Ruth
Jury: Nawal El Saadawi, Saskia Sassen, Nuruddin Farah, Henning Mankell, B.S. Chimni, Parvin Ardalan och Sadik J. Al-Azm
Åklagare: Henrik Dahl & Lena Nylén

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.