COVIDKRISEN. Tre mikrobiologer i Sverige fann att alla testade kinesiska gurgelprov för Covid19 var kraftigt förorenade av miljontals levande mikroorganismer. Gurgelproven ska användas i svenska skolor. Provtagningsamordnare Per Sikora är inte speciellt intresserad, trots de häpnadsväckande fynden.

Videokälla: Frihetochhalsa.se | Text: Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice

Bakgrunden är att föräldrar visat oro inför att låta sina barn gurgeltestas för Covid-19 i skolan. Tre erfarna svenska blodanalysterapeuter med utbildning inom biomedicinsk analys och molekylärbiologi fick möjlighet att mikroskopera 17 stycken gurgelprov för Covid-19 producerade i Kina.

Samtliga prov-kit var djupt kontaminerade av levande, aktiva och mobila mikroorganismer. Även levande flagellater och förmodade amöbor hittades i provtagningsvätskorna bestående av påstådd “steril” koksaltlösning avsedd för gurgling.

Syftet är att barn i svenska skolor ska gurgla vätskan och sedan spotta ut lösningen i en annan behållare. Därefter ska testet generera ett negativt eller positivt provsvar för Covid-19.

Analytikerna hade även fått tag på medföljande informationsblad från sjukvårdsområde Västra Götalandsregionen (vgregion.se). Infobladet är rubricerat “Gurgelprov för Covid-19” och avser ett så kallade “direkttest” från Eurofins Scientific (Eurofins.se) en av världens största laboratoriegrupper som erbjuder kemiska och mikrobiologiska analyser. Eurofins analyserar bla livsmedel, dricksvatten, avloppsvatten och gurgelprover. Omsättningen låg 2008 på 633 miljoner Euro. Antalet anställda är ungefär 10.000 personer fördelade i 37 länder.

Producent av de salina lösningarna för gurgelprov är Wuxi NEST Biotechnology Company i Wuxi, Jiangsu, Kina, en stad cirka 40 mil från Wuhan.

Per Sikora regional provtagningsamordnare är inte speciellt intresserad av fynden

Mikrobiologerna som upptäckte kontamineringen ringde upp Per Sikora som är regional provtagningsamordnare för sjukvårdsområde Region Västra Götaland (VGR) och koordinator på Genomiskt medicincentrum Väst ett samarbete mellan Sahlgrenska Akademin, SciLifeLab och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Bild: Per Sikora, koordinator för sjukvårdsområde Region Västra Götaland. Foto: Helena Josefsson för SVT
Bild: Per Sikora, koordinator för sjukvårdsområde Region Västra Götaland. Foto: Helena Josefsson för SVT

Per Sikora visar dock inget större intresse inför de spektakulära fynden. Inte ens när blodanalytikerna påpekar att sjukvårdsregionen utför varken analyser eller stickprov av provlösningarna reagerar Per Sikora med förvåning.

Per Sikora menar att så länge som producenten av prov-kiten följer europeisk kvalitetsstandard finns det inga skäl att varken undersöka eller misstänka kontaminering.

“Ja, nu är det så här att vi litar på de märkningar som våra leverantörer levererar och det är Västra Götalandsregionens hållning att vi litar på våra upphandlade leverantörer som följer de kravställningar och specifikationer som vi har ställt”.

Han säger vidare att regionen inte har några skäl att misstro leverantören och att han inte ens är speciellt intresserad av kontroller, men tillstår att om mikrobiologernas resultat publiceras kan det eventuellt vara intressant.

NewsVoice har nu publicerat ett preliminärt kontrollresultat.

Per Sikora reserverar sig slutligen med orden:

“Men vi har ju inte för vana i sjukvården, överhuvudtaget, att bedriva policy-making utifrån vad som i bästa fall är anekdotisk bevisföring”.

Uttalandet är anmärkningsvärt. Hur kan fynden i gurgelvätskorna som undersökts av utbildade mikrobiloger betraktas som något som “i bästa fall är anekdotisk bevisföring”? (red anm)

Reuters (relaterat): Japan stoppar 1,6 miljoner doser av Modernas covidvaccin efter fynd av metalliska partiklar

Skolbarnen måste skyddas från infektionsrisken

Mikrobiologerna hävdar att det finns mycket goda skäl att ytterligare undersöka om provtagnings-kiten uppfyller aktuella europeiska renhetskrav. Det är dessutom enkelt, snabbt och billigt att utföra stickprov.

Det finns goda argument för kontroller eftersom det handlar om liv och hälsa för de som gurglar med den infekterade provtagningsvätskan.

Region Väst har köpt upp en halv miljon provtagnings-kit som ska användas i skolorna. I nuläget vet ingen vilka dessa mikroorgansimer är och det går inte utesluta att de är sjukdomsframkallande.

Eftersom sjukvårdsregionerna (se lista nedan) i Sverige i och med mikrobiologernas fynd nu är informerade om de potentiellt skadliga gurglingsvätskorna via denna artikel med video uppstår en juridisk situation.

Alla koordinatorer, klinikansvariga och ansvariga på skolorna, som trots denna varning exekverar Covid-19 tester med kontaminerade provkit, kan sannolikt bli föremål för framtida brottsutredningar (red anm).

Videokälla: Frihetochhalsa.se | Text: Torbjörn Sassersson, grundutbildad i mikrobiologi vid Stockholms Universitet, redaktör, News Voice

Relaterat

2 COMMENTS

  1. Det finns även en svensk läkare som i mikroskop har tittat på dessa gurgeltester. Även den svenske läkaren har funnit mikroorganismer som liknar sådana mikroorganismer som man hittar i blod och vävnad hos kroniskt sjuka, svårt sjuka och döende patienter, till exempel hos sådana patienter som lider av cancersjukdom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.