En motorcykelolycka gjorde Jonas Nilsson förlamad från bröstkorgen och nedåt, men han såg framåt och gav inte upp. Han bildade en friluftsförening för funktionsnedsatta samt ritade och lät tillverka en egen fiskebåt som han kör runt med idag. Med på färden är andra passagerare i liknande situation.

TEXT: KERSTI WISTRAND
SKÄRMDUMPAR från SVT:s Morgonstudion 21 maj.
Foto Tomas Blideman

Anden är stark och kan övervinna kroppsliga begränsningar. Här är en sådan solskenshistoria som ger prov på just detta.

Trebarnspappan Jonas Nilsson i Norrtälje har haft fiske som ett stort intresse sedan fyraårsåldern och tog gärna med sina söner på fisketurer. Sportfisket med båtfarande och promenader längs kusterna var nämligen en stor del av hans liv. Fram till 2002 då han råkade ut för en allvarlig MC-olycka. Jonas förlorade kontrollen i en skarp kurva med rullgrus och for av vägen. Motorcykelns styre slog i bröstet och han bröt ryggen, vilket förlamade honom från bröstkorgen och nedåt och tvingade honom i rullstol. Än idag lever han med smärtor men de lättar då han rör sig.

Den optimistiske och viljestarke Jonas Nilsson gav emellertid inte upp. Redan under rehabiliteringen började han planera för ett husbygge anpassat efter hans behov. När huset väl stod klart var det dags för nästa projekt. Han började tänka på lösningar hur han som rullstolsburen skulle kunna fortsätta att fiska – för fisket tänkte han inte ge upp!
Jonas Nilsson började skissa på en lämpligt konstruerad båt som skulle kunna göra det möjligt för honom att själv rulla sig ombord och själv kunna köra ut på fiskevattnen. Med stor portion uppfinningsförmåga och envishet lyckades han till sist. 2009 fick verksamheten fart genom ett båttillverkarföretag han startade samt ett arbetarfondprojekt.

Så kom första båten ”Fred 25” till. Den har släta däcksytor, en ramp och staket i fören så att man som rullstolsburen ska kunna hantera båten själv.

Men inte nog med detta. Jonas Nilsson är en generös eldsjäl och ville dela med sig till andra i samma situation. Redan 2003, året efter olyckan, startade han SFFF, Sveriges funktionshindrades frilufts- och fiskeförening, med syftet att få så många funktionsnedsatta personer som möjligt ut på sjön för att njuta av friluftsliv och fiske. Alla människor ska kunna fiska och njuta av skärgården från en båt även om man sitter i rullstol, menar han.

Idag kör Jonas Nilsson sin egen kombinerade fiske- och motorbåt i Stockholms skärgård och i SVT:s video LÄNK  (till 21 maj) ser man honom fräsa runt i sin ”Fred 25”, men han är inte ensam. Som medpassagerare har han med sig andra fiskeglada och rörelsehindrade personer. Rullstolarna kan fästas med remmar så att man inte rullar baklänges när man kör.

Ungefär 500 passagerare per år har det blivit; idag uppåt 4000 olika personer! Syftet med föreningen SFFF är att hjälpa andra att få ett aktivt friluftsliv och livskvalitet, inspirera dem och att visa att allt går även om man måste göra det på ett lite annorlunda sätt.

För sin framåtanda har Jonas Nilsson varit nominerad till både ”Årets rospigg” och TV:s ”Årets eldsjäl 2017” i eldsjälsgalan.

Delad glädje är dubbel glädje, speciellt när fiskelyckan finns där och ger en god fångst! Att kunna åka vart man vill och när man vill på samma villkor som alla andra är en mycket stor lycka. Alla ombord är glada, skrattar och säger att det är underbart!

Här kan du se en video där Jonas Nilsson deltar med sin fiskebåt i ett äventyrsläger för rullstolsburna ungdomar LÄNK

Kersti Wistrand

Källor:

1. https://www.svtplay.se/video/30997310/morgonstudion/morgonstudion-21-maj-06-00-4?position=7495&id=8ZDZqRq
2.https://unt.se/sommaruppland/har-kan-alla-bli-sportfiskare-5015699.aspx https://www.norrteljetidning.se/artikel/jonas-gor-skargarden-tillganglig-for-alla
3.https://www.sportfiskarna.se/Om-oss/Aktuellt/ArticleID/5803/R%C3%B6sta-p%C3%A5-Jonas-Nilsson-i-Eldsj%C3%A4lsgalan
4.https://www.fiskejournalen.se/fiskenyheter/arets-eldsjal-en-sportfiskare/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.