Alla amerikanska presidenter har ljugit eller slirat på sanningen, särskilt vid krig och kriser, men vad som skiljer Trump från dem är maktlögnerna samt det slentrianmässiga, slarviga lögnandet som han är ensam om i amerikansk historia, säger Erik Åsard, prof. emer. i nordamerikastudier och som nu givit ut boken ”Med lögnen som vapen”.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikastudier, har i samband med utgivningen av sin bok ”Med lögnen som vapen” intervjuats i Svt1:s Morgonstudion:

-Donald Trump ljuger mer än någonsin och lögner har han använt sig av under hela sitt yrkesverksamma liv. Det ingår i hans personlighet och är inte något man ändrar på.
Omfattningen av hans lögner är unik. Det finns någon som räknat på att han sedan installationen som president ljugit eller sagt halvsanningar 20 000 gånger plus. Det blir 14 – 15 gånger per dag. Så fort han öppnar munnen kan man i praktiken förvänta en lögn eller en halvsanning.

Det får flera konsekvenser. Det politiska språket förråas och man kan inte enas om sociala fakta längre eftersom man inte kan prata rationellt. Livsfarliga skeenden kan också inträffa som t.ex. att en del anhängare började dricka desinfektionsmedel, något som Trump förordat mot coronainfluensan.

Det allra farligaste är dock att president Trump ägnar sig åt maktlögner som skiljer sig från vanliga lögner:

-Vanliga lögner kan man åtgärda genom att komma med motfakta, men en maktlögn går inte att argumentera. I en maktlögn vill man demonstrera sin maktställning: `Det är jag som har makten nu och det är jag som fastställer vad som är fakta och inte fakta.´ Det kan jämföras med skolans store mobbare som tar täckjackan från sin kompis och sedan går runt med den på skolgården helt fritt och oberörd. Om någon påtalar detta blir svaret att `nej, det är min jacka!´ Man kan inte argumentera mot sådant utan det är makten som talar. Så är det när Trump pratar och ljuger.

Erik Åsard får frågan om varför inte medierna gör sitt arbete att ställa presidenten mot väggen och svarar:

-Trump står för en sådan massiv mängd av dagliga lögner, halvsanningar och desinformation att det inte finns tid för undersökande granskning. De amerikanska medierna klarar inte av att täcka och undersöka detta eftersom det är så många lögner. Hans utspel gör att sinnena domnar. När någon ställer frågor om detta offentligt glider han undan, dementerar eller kommer med en annan motlögn. Det som fungerar är att skriva böcker med grundlig research.
Och varför reagerar inte hans väljare? Jo, en tredjedel av alla amerikanare tycker om en auktoritär ledare och ser Trump som sin hjälte. Många i bl.a. Rostbältet identifierar sig med honom och tycker att han står på deras sida.

Här kan man lyssna till programmet ”Ljuga som Trump” på Svt.play LÄNK

Det amerikanska presidentvalet är den 3 november.

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.