Kinesiska nyåret 2020 – råttans år

0
2101

Idag är det dags att fira råttans år i det kinesiska nyårsfirandet. Tyvärr har det stora offentliga firandet blivit inställt i många städer i Kina på grund av coronaviruset. Hur brukar man fira?

TEXT: KERSTI WISTRAND
FOTO: Highline. Pixabay.com

Det kinesiska nyåret infaller mellan 21 januari och 20 februari och i samband med den andra nymånen efter vintersolståndet. Enligt kinesisk astrologi turas tolv djur om att firas vart tolfte år. Denna traditionen infördes av kejsaren Qin Shi Huangdi (259–210 f.Kr.), men enligt legenden började firandet av det kinesiska månnyåret eller vårfestivalen under Shangdynastin för 3 000 år sedan. Nu är dags för råttan som är först i raden av djurtecknen och därför symboliserar nystart.

Råttans år symboliserar rikedom och överskott, men börjar tragiskt i Kina där arton städer med sammanlagt 50 miljoner människor har isolerats på grund av smittorisken med coronaviruset. Firandet är även inställt i Peking. Normalt reser en mängd kineser hem till sina släktingar och festandet sker såväl på gatorna och torgen som i hemmen, men nu har myndigheterna ställt in nyårsfirandet. Hur brukar nyåret firas?

Under Shan-dynastin menade man att ett odjur som hette Nian eller ”år” kom fram på nyåret för att skada människorna och förstöra egendom, i sanning något som hemskt nog har gått i uppfyllelse i år och späder på den kinesiska paniken.
Så småningom upptäckte kineserna att Nian flydde den röda färgen, elden och höga ljud. Än idag är därför den röda färgen och smällare i bruk under nyårsfirandet. Festligheterna inkluderar fyrverkerier och drakdanser. Draken är god i Kina, tillhör vattenelementet och står för vishet, fred och harmoni.

När man har tagit hand om odjuret ute på gator och torg samlas hela familjen i hemmen för att festa på läckerheter och äta dumplings, klimpar, som förknippas med rikedom och förmögenhet eftersom de liknar forntida guld- och silvertackor. Fönster och dörrar är täckta med klippta versrader ur rött papper och man ger varandra pengar i röda kuvert (hongbao).

Måtte draken och råttan snart besegra Nian!

Kersti Wistrand

Källa: https://sv.shenyun.com/blog/view/article/e/K9bnb1KB1Ns/en-guide-till-traditionella-kinesiska-festivaler

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.