När jag natten till söndag första advent (1 dec) såg den verklighetsbaserade filmen Dallas Buyers Club slogs jag av hur många paralleller det fanns till hur etablissemanget behandlat Erik Enby.

Text: Börje Peratt. Bild Pressbild Originalartikel: Om media och kultur ~ Dallas Buyers Club (2013) om övergrepp mot hälsofrihet. Foto: HBO Nordic, Truth Entertainment

Dallas Buyers Club är baserad på den sanna historien om Ron Woodroof, en rodeoartist och sprutnarkoman som 1986 fick diagnosen fullt utvecklad HIV / AIDS, och beskedet att han bara hade trettio dagar kvar att leva.

För att överleva sökte han olika mediciner och fann i Mexico naturmedel som tycktes ha HIVbromsande och livsuppehållande effekt. Men det hotade läkemedelsindustrins och den korrupta sjukvårdens intressen.

AZT var ursprungligen ett cellgift som var så giftigt att det aldrig hamnade på läkemedelsmarknaden. På 1980-talet, när AIDS-epidemin var ett faktum väckte läkemedelsföretaget Burroughs Welcome liv i sin gamla cancermedicin, och började ge medicinen till HIV-positiva som fick svåra biverkningar. Trots detta blev det rusning bland AIDssjuka. Burroughs Welcome såg en potentiell kassako i AZT och företaget blev då mycket angeläget att inga andra AIDS-mediciner skulle släppas fram särskilt inte naturmedel.

Dr. Vass (Griffin Dunne), som hade fått läkarlicensen indragen, säger att AZT är ”giftigt” och ”dödar varje cell det kommer i kontakt med”. Istället får Ron zalcitabin (ddC) och proteinet Peptid T, som är vitaminer och proteiner och således inte läkemedel. Eftersom de inte är olagliga i USA, lyckas han få dem över gränsen och startar en club där medlemmar får del av dessa naturmedel som visat sig vara verksamma.

Med tillstånd från polisen gör Barkley husrannsakan i klubben, men det enda han kan göra är att ge Ron böter. Året därpå, 1987, ändrar den amerikanska läkemedelsmyndigheten Food and Drug Administration (FDA) sitt regelverk vilket innebär att varje icke-godkänd medicin eller i detta fall naturmedel från och med nu blir olaglig.

Ron dog i AIDS 1992, sju år efter att han fick diagnosen. Han fick tillåtelse av FDA att använda Peptid T för privat bruk, För att filmen skulle få en chans att spridas skrev man i slutet av filmen att AZT i lägre doser räddade miljoner liv.

Dallas Buyers Club,  Oscars belönade Jared Leto och Matthew McConaughey , fr
Dallas Buyers Club, Oscars belönade Jared Leto och Matthew McConaughey , fri pressbild

Matthew McConaughey och Jared Leto fick båda två välförtjänta Oscars för sina insatser. McConaughey måste ha gjort en stor uppoffring för att framställa sin karaktär så avmagrad och utmärglad. Jared Leto som döende transa och Rons affärspartner är ett skådespeleriets mästerverk.

Det finns en del paralleller till Dr Erik Enby när det gäller etablissemangets hindrande av hälsofrihet och ansträngningar att stoppa naturmedel som hotar läkemedelsindustrins intressen och åtföljande övergrepp mot läkare som är beredda att kämpa för svårt sjuka med användande av verksamma metoder utan biverkningar. Detta skildras i den internationellt prisbelönade dokumentfilmen Läkaren som vägrade ge upp (Streama på Vimeo) och den kommande uppföljaren Sista striden med premiär 2020.

Börje Peratt

Filmen kan ses på SVT play fram till

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.