Deepfakes! Trumpadministrationens nya strategi?

1
882
Donald Trump om Deepfakes Skärmdump SVT


”Deepfakes” är videos som skapas med hjälp av artificiell intelligens och som knappt går att skilja från det som är verklighet. Strategin följer naturligt på ”Den stora lögnen” som kännetecknar Trumpadministrationen.

TEXT: KERSTI WISTRAND
Skärmdump: Svt Morgonstudion 9 oktober 2019

Morgonstudion visade idag en video där USA:s president talar om att ”aids is over”:

Idag är en historisk dag. Jag har fantastiska nyheter. Idag har vi utplånat aids. Tack, Gud. Tack Donald Trump. Det är gjort.

Går ni på det? Trodde ni att det var sant? Nej, även om videoklippet är fruktansvärt välgjort så är det falskt, ett fenomen som kallas ”deepfakes” och som nu börjar spridas över västvärlden. I USA befarar man t.ex. att väljare kan manipuleras och vilseledas i det amerikanska valet nästa år. Ett sådant exempel är förresten videon med representanthusets talare Nancy Pelosi som lades ut tidigare i somras och där man fått henne att sluddra och verka alkoholpåverkad: LÄNK Till och med självaste president Trump gick på det enligt Morgonstudion som berättade att denne genast twittrade om det. Kan så vara, men tänk om Trumpadministrationen också var inblandad i att videon gjordes?

Vi som är lite äldre kan minnas politiska affischer från 1992 där politikers ansikten klippts in i situationer där porrskådespelare agerat. Jag minns än idag hur Torbjörn Fälldins ansikte figurerade i ett sådant sammanhang på stora affischer vid Odenplan. Upphovsmännen bakom affischerna blev emellertid dömda, så viss lagstiftning finns, men det gäller att hela tiden uppdatera sig gentemot de snabbt växande tekniska möjligheterna till förfalskningar.

Datortekniken har blivit alltmer avancerad och går fortare och fortare. Nu kan man lägga vilka ord och uttalanden som helst i människors munnar med hjälp av AI (artificiell intelligens) för att t.ex. svartmåla politiska motståndare. Med hjälp av artificiell intelligens kan man klistra på ansikten och förställa röster och sprida detta till allmänheten. Det är i USA tillåtet att använda sig av detta inom den politiska satiren och humorbranschen men det måste då noggrant framgå att det rör sig om satir. Sedan flera förfalskade uttalanden av kända politiker kommit ut på nätet eller i massmedia har nu Kalifornien stiftat lagar mot dessa politiska ”deepfakes”. Exemplet med Trumps uttalande att han utrotat aids är bara ett exempel av flera som visades i Svt:s Morgonstudion den 9 oktober LÄNK

Den här tekniken kan naturligtvis användas som ett politiskt vapen för att sprida lögner och villfarelser. Det gäller att med lagar kunna stoppa deepfakes, men juridiken hinner inte riktigt med tekniken och i Morgonstudion varnades för detta. I Kalifornien har man nu infört de första lagarna mot fenomenet och förbjudit deepfakes 60 dagar innan valet. Man har även förbjudit pornografiska deepfakes. Höga bötessummor kan bli följden om politiska deepfakes dyker upp. I stort är lagarna positivt mottagna, men det finns även de som är rädda för att det ska begränsa yttrandefriheten.

– Det blir ett glapp i skyddet för de här personernas integritet, säger juristen Ängla Eklund. Det behövs lagstiftning även i Sverige som angriper detta specifikt. Förutom lagstiftning måste vi alla bli mer medvetna om att denna tekniska möjlighet finns och vara på vår vakt.

Kersti Wistrand

Videon med Donald Trumps uttalande ovan är hämtat från denna LÄNK

1 COMMENT

  1. Så otäckt! Det går ju inte att lita på någonting efter detta. Alla nyheter kan vara falska och det tar tid innan man kan rätta till det. Tack för intressant artikel!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.