Cornelispriset 2019 till Pugh Rogefeldt

2
1570
Pugh Rogefeldt sjunger sin debutlåt ”Dä ä bra, dä ä fint”. Foto: K. Wistrand
Pugh Rogefeldt sjunger sin debutlåt ”Dä ä bra, dä ä fint”. Foto: Kersti Wistrand

Årets Cornelisstipendium tilldelades under stående ovationer artisten Pugh Rogefeldt i Vitabergsparken i Stockholm den 18 augusti 2019.

TEXT och FOTO: KERSTI WISTRAND

Parkteatern är en unik inrättning som endast finns i Sverige och som såg dagens ljus 1943. Den är gratis men finansieras av kommunala skattemedel, fick vi veta då vi hälsades välkomna till Vitabergsparken i Stockholm kvällen den 18 augusti 2019. Just denna park var under 1800 – och 1900-talen kulturcentrum i Sverige. Strindberg nämner den i ”Röda rummet”. P.A. Fogelström skriver om den. Monica Nielsen och Carl Anton uppträdde där, liksom Hasse och Tage. Och sist men inte minst: Cornelis Vreeswijk hade sitt sista framträdande här på denna scen 1987.

Åström sjunger Cornelislåtar till bandet Medborgarna. Foto: K. Wistrand

Efter inledande ord av folkparkschefen Albin river Janne Åström och bandet Medborgarna av några hyllade Cornelislåtar. Först ut var Ångbåtsblues, följt av Felicia försvann och Skyddsdammsboggi:

Så var det dags för Marie Bergman, Cornelispristagare 2014, att tillsammans med gitarristen Lars Englund framföra urpremiären på en finstämd Cornelissvit vilken byggde på visor som hon funnit och tidigare inte kände till. Hon berättade även att hon var 14 år då hon första gången mötte Cornelis på scenen. Det ägde rum på vispråmen Storken.

Prisutdelningen

Så var det till slut tid för det trettioandra Cornelisprisets utdelning; denna gång i strilande regn och med hundratals uppfällda färggranna paraplyer i publikhavet. Cornelis blev bara 50 år och då priset enligt hans vilja i testamentet inrättades, visade det sig enbart vara 1,5 miljoner i skulder. Idag är fonden på 52 miljoner kronor tack vare STIM-pengar och skickliga placeringar i aktier. Priset skulle enligt Cornelis gå till en artist som är minst 35 år och sjunger på svenska. Helst skulle mottagaren vara på dekis och likt honom själv leva från hand till mun, något som dock inte följts.

Denna kväll delades 750 000 kr ut. Summan överlämnades tillsammans med en stor blomsterbukett till gitarristen, sångaren och låtskrivaren Pugh Rogefeldt (född 1947) under publikens stående ovationer. Motiveringen lästes även upp:

Från Brecht till Berry, från Gotland till Hollywood, från fängelset till Svensktoppen. Under ett halvt sekel har han gått sin egen väg över den svenska musikscenen. En pionjär i att sjunga rock på svenska som sätter sitt allt, sitt bästa för oss.

Stipendiet passar bra in för Pugh Rogefeldt som i år dessutom firar 50 år som rockartist.

Pugh Rogefeldt

”Du kommer aldrig att bli någonting, Torbjörn, du är för mager och du är för lat”, sa hans lärare till honom när han gick i femman i Västerås. ”Men skillnaden mellan oss var en hel ocean och det att jag upptäckt och älskade världen och hon hatade barn. Jag hade just upptäckt musik, rytm och orealistiska drömmar och gav helt enkelt fan i matematik och mekaniska gymnastikövningar.” Så väljer Pugh Rogefeldt att presentera sig själv på sin hemsida.

Som barn lyssnade Rogefeldt på musik från föräldrarnas grammofon, sjöng i gosskör, var med om att bilda ett band i tonåren och började experimentera med musik. Han sjöng och spelade kompgitarr och munspel, skrev egna texter på svenska. Han fick barn vid 19 och gifte sig tidigt, arbetade som målare och spelade på fritiden. (Idag lever han på Gotland med ny familjebildning.)

Rogefeldt spelade in sina låtar på en bandspelare och sände in dem till olika skivbolag. Anders Burman på Metronome ville genast spela in ett album, men Rogefeldt som just då gjorde sin militärtjänstgöring i Strängnäs, nekades permission. Han rymde för att kunna spela in, något som gav honom tre månaders fängelse.

1969 och 22 år gammal debuterade Torbjörn Rogefeldt nu under artistnamnet ”Pugh” Rogefeldt med det grammisvinnande albumet ”Ja, dä ä dä”, vilket var banbrytande eftersom det var ett av de första rockalbumen på svenska. Skivan spelades in med Jojje Wadenius och Janne ”Loffe” Carlsson. Du kan lyssna till låten ”Ja, dä ä bra, dä ä fint” ovan. Texten var förmodligen sprungen med erfarenheter från hans vardagsliv som småbarnsförälder med dålig ekonomi.

Flera framgångsrika album följde. 1978 kom Rogefeldt trea i Melodifestivalen med låten ”Nattmara”. 1990 bildade han rockbandet ”Grymlings” och gav ut ytterligare framgångsrika album. I ett av dem ingår hitlåten ”Mitt bästa för dig”. 2012 medverkade han i ”Så mycket bättre” och året därpå utkom hans självbiografi.

Pugh Rogefeldt avslutade kvällen i Vitabergsparken med bravur med bl.a. låtarna ”Jag är en liten gosse” och ”Dä ä bra, dä ä fint”. Stämningen var hög trots regnet och publiken sjöng stundtals med och applåderade varmt och länge den omtyckte artisten.

Kersti Wistrand

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Pugh_Rogefeldt samt Pugh Rogefeldts hemsida.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.