Björn Runge – recensioner från Sommar i P1 den 16 juli

15
856
Siv Wernborg samtalar med Sofia Ledarp. I bakgrunden samtalar Erik Enby med Björn Runge. Från premiären “Jag är en annan nu”. Foto Viola Janson ©

Regissören Björn Runge har haft några dramatiska, kritiska och samtidigt framgångsrika år som gör avtryck inom både kulturen, mediavärlden och medicinen. Inte minst då han tackar Dr Erik Enby för sin återvunna hälsa.

Superlativerna för Runges senaste konstnärliga verk på både teaterscenen och filmduken måste vara en lisa för hans av tidigare sjukdom plågade själ. Samtidigt blir det tydligt hur etablerade medier idag har stagnerat i en inskränkt syn på sådan medicin som inte underordnar sig läkemedelsindustrin.

Låt oss höra några röster om Björn Runges sommarprogram:
“Mycket fint program, välformulerat och med dramaturgi och med stor ödmjukhet inför livet.
Gripande och känslosamt! Jag njöt i fulla drag. Du beskrev ditt möte med dr Erik Enby på ett så positivt sätt. Ja, Erik utstrålar verkligen klokskap! … “(Siv Wernborg)
Siv skriver även att … efter Eriks lyckade vitamin- och mineralbehandling av hennes maligna melanom (aggressiv cancer med spridning) har framförallt livsgnistan kommit åter och hon har fått vara kärnfrisk sedan dess. /Siv Wernborg

Journalist Ulla Premmert skriver att:
Slutklämmen i programmet med balans i tillvaron och fokus på arbete håller jag till fullo med om.
Björn Runge talade på ett ödmjukt sätt om de viktiga händelser som gjorde att han fick tillbaka sin kreativitet och också sin hälsa. I programbladet till pjäsen “Jag är en annan nu” talar han explicit om att läkaren bakom mikroskopet är Erik Enby.
Det kunde han tydligen inte göra i programmet [“Sommar i P1”]. Däremot berättade Runge om läkarens sjukdomsbegrepp; att Enby kommit fram till att infektioner i kroppens vävnader ligger bakom de kroniska sjukdomarna. Detta har inte framkommit i någon av de stora tidningarnas recensioner. Om Erik Enbys märkvärdiga liv och forskning handlar Börje Peratts dokumentärfilm “Läkaren som vägrade ge upp“.
En uppföljare kommer, “Sista striden”, samtidigt som Erik Enbys självbiografi “Blod, mod och envishet – På spaning efter sjukdomarnas väsen” ges ut i nyutgåva. /Ulla Premmert

De flesta recensioner i större medier nämner inte med ett ord den i sommarprogrammet lågmälda beskrivningen av läkaren Erik Enby och hans betydelse för Björn Runges kamp mot svårartad cancer. Det visade sig dock vara en hälsovårdande insats som fick stor betydelse för Runges möjligheter att genomföra teaterpjäsen “Jag är en annan nu” . I en intervju gjord av Riksteatern berättar Runge om bakgrunden till idén till denna pjäs. Han hänvisar direkt till sin sjukdom och till Enbys betydelse. (klicka på bilden)

I sommarprogrammet i P1 nämner Runge också Enbys betydelse för att kunna genomföra den Oscarsnominerade långfilmen “The Wife ” med Glenn Close. Dagens Nyheters recensent Nicholas Wennö kanske har missförstått Runge? Nicholas Wennö skriver i rubriken: “Björn Runge om hur Glenn Close räddade hans liv”. DN länk. Nja Wennö har nog inte missförstått … Hur skulle det se ut om DN redovisade att man förstått sammanhanget? I GP är det tydligare där skriver recensenten Björn Werner: … – “han besegrade sin cancer. Det sista river till lite i bröstet, en ärlig dödsångest som tyvärr kryddas med ett lite oortodoxt tips om alternativmedicin … “ Jo Werner förstod men hasplar ur sig “tyvärr”. På något sätt klingar det klassiskt pseudoskeptiskt. Här får denne Werner representera den del av journalistkåren som hamnat i häxjaktens bakvatten.

Journalistkollektivet
Dag Stålsjö

15 COMMENTS

 1. Lyssnade på Björn Runges “Sommar”.

  Mkt bra och Björn berättar lugnt o tryggt med en utomomordentlgt fin o närvarande radioröst.
  MEN , ville han, kunde han , fick han han inte prata mer om Eriks betydelse för sitt tillfrsknandelfrisknande?
  Wiveca

 2. Facebook: Nyss lyssnat på Björns sommarprat! Underbart att höra erfarenheten från Dr. Enby!

 3. Jag hörde Björn Runges sommarprogram och hur han hyllade “Göteborgsläkaren”, Erik Enby. Mycket bra och intressant program!

 4. Börje Peratt: @Ewa Larsson, Runge fick, liksom många andra som sökt Enby, konventionell behandling av sjukvården, insatser som inte tycktes hjälpa mot hans elakartade tumörer i hjärna och lungor, dessutom med stor spridningsrisk till andra organ. Och liksom många andra som sökt Enby blev det något av ett sista halmstrå. Efter fem veckors behandling hade alla tumörer gått tillbaka. Enby kan visa upp hundratals liknade fall. Inte särskilt svårt att anta vad som hjälpte. Angående vitaminerna så skiljer de sig åt i utvinning och kvalitet.

 5. FB: Vad jag hörde fick han vanlig behandling samtidigt. Men drEnby har blivit av ed sin leg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.