En behandling i kraniosakral terapi

2
2692


I USA och England har forskning visat att kraniosakral terapi har mycket god effekt på en persons fysiska, mentala och emotionella hälsa. Kersti Wistrand har fått en behandling.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Psykologen Karina Nilsson-Treacy, en vän och kollega från Lund, var nyligen i Stockholm och jag passade på att få en behandling i kraniosakral terapi. Under 70-talets mitt befann Karina sig i Kalifornien och i centrum för den transpersonella psykologins framväxt. Där träffade hon flera av pionjärerna och utbildade sig i hypnos samt reichiansk kroppsterapi och kraniosakral behandling. Karina var en av de första terapeuterna att utöva kraniosakral terapi i Sverige när hon efter några år återvände hit. Hon har bl.a. lyckats bra med adhd-ungdomar och även forskat på tandgnissling, där hon likaså använt sig av denna terapiform. Huvudvärk, tinnitus, yrsel, smärttillstånd i nacke och rygg, oro och ångest behandlas också.

Ryggmärgsvätskan pumpas med en viss puls ut från kraniet, skallen, ned genom ryggraden till sakrum, korsbenet. Därav namnet kranio-sakral terapi. Ryggmärgsvätskan har tre huvuduppgifter: att förse hjärnan och ryggmärgen med näring, transportera bort slagg samt fungera som stötdämpare för hjärnan och ryggmärgen. En felställning i kraniet kommer alltid att påverka ryggraden – bäckenet och tvärtom. Bl.a. behandlas skallens och ansiktets alla ben mjukt för att återställa balansen i kropp och psyke.

Jag ligger avslappnad på rygg medan Karina Nilsson – Treacy sakta och mjukt arbetar med min kropp. Hon känner in pulser på vänster och höger ben, diagnostiserar energiflöden och obalanser. Så sätter hon sig bakom mitt huvud och tar det i ett fast men mjukt grepp. Hon börjar behandla skallens alla ben i förhållande till ryggraden i små lätta tryck och vridningar. Jag slappnar av ännu mer och kommer in i ett djupt välbefinnande och känner att spänningar i den ena muskeln efter den andra släpper. Samtidigt dyker minnesbilder och känslor förknippade med spänningarna upp. (Speciella ”minnesdrömmar” kopplade till spänningarna dök senare upp under natten.)

Karina förklarar senare att när man balanserar nervsystemet på en djup nivå kan klienten komma ned i alfa- och thetavågor och därvid kan känslor och minnen förknippade med spänningen dyka upp. Metoden kan därför även användas för personlig utveckling i psykologsamtal. Syftet är emellertid i första hand att korrigera små felställningar och lösa upp spänningar i kroppens fasciala lager och hjärnhinnor så att det hydraliska trycket i ryggmärgsvätskan återställs. Behandlingen har till syfte att hjälpa kroppens system att komma i balans så att självkorrigering och läkning kan ske.
Jag har en snedställd ryggrad och jag fick veta att det skulle behövas många behandlingar, men det finns endast tid för denna enda innan Karina skulle ta tåget tillbaka till Lund.

Kersti Wistrand

2 COMMENTS

  1. Kersti! Hur ska man få tag i en sådan terapeut? Det jag här läst om din behandling, får mig att förstå att jag i allra högsta grad behöver kraniosakral behandling. Förstås är det viktigt att det är en skicklig sådan. Hjördis

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.