Vårdagjämning med Andris fågelviskaren

0
1295
”Andris Fågelviskaren” (Andreas Hansen) Skärmdump från TV4 Nyhetsmorgon.

Idag, onsdagen den 20 mars 22.58, infaller vårdagjämningen då dagarna börjar bli lite längre och nätterna kortare. Naturen vaknar till liv i södra Sverige och flyttfåglarna börjar återvända. H&K firar dagen med att presentera fågelviskaren Andris.

TEXT KERSTI WISTRAND

Fältbiologen och naturmänniskan ”Andris Fågelviskaren” (Andreas Hansen), 27 år, tillbringade under sin uppväxt mycket tid i de djupa skogarna hemma i Värmland. Redan som tvååring försökte han klappa en råbock och fick tidigt djuren som förebilder [1]. För att komma så nära fåglarna och djuren som möjligt lärde han sig att härma deras läten. Fortfarande tillbringar han cirka hundra dygn om året ute i skogarna, men inte endast i Sverige. Ibland reser han med grupper till Rumäniens bergsområden där han är naturguide.

Andris kan idag imitera 120 fåglar! Dessutom kan han avläsa alla spår efter djur i skogen. Epitetet ”Fågelviskare” har han fått efter Nordamerikas urinvånare, där det förekom att man kunde stå i kommunikativ kontakt med djur och fåglar. Vissa medicinmän hade även förmågan att försätta sitt medvetande i ett djurs skepnad, vilket jag skrivit om här på H&K under tidigare år.

Andris Fågelskådaren har sedan 2017 uppträtt i flera TV-program, bl.a.”Talang 2018″. Nedan ges några smakprov och uttalanden ur videos som återfinns på youtube.

– Varför har du valt att leva så mycket ute i skogen?
– Jag gör det för Moder Jord, säger Andris och skrattar. Jag vill visa att det finns ett annat sätt att leva. Det är så mycket stress och förstörelse i samhället. Jag trivs väldigt bra i skogen och känner mig väldigt hemma och avslappnad här. Djuren runt omkring mig i skogen ger mig liksom hela tiden en mängd berättelser om sig och sina liv.

Andris berättar att han kommunicerar med djuren med sitt kroppsspråk och genom att avläsa deras, men han kan även imitera en del av deras läten. När Andris imiterar en fågel går han in i dess väsen på något sätt och känner sig då som den fågel han härmar. ”Det känns som jag har en näbb och fjädrar och vingar. Ibland tycker jag mig sitta uppe i träd och härma. En av mina favoriter är att sitta uppe i en trädtopp och härma en gök.”

Under häckningstiden tror fågelhannarna att han är en inkräktande individ som kommit in på deras revir och de dyker upp runt omkring honom när han visslar. De är då jätteprovocerade av honom.
Här kan du se en youtubevideo där Andris imiterar fåglar:

Sommartid sover Andris ofta ute i skogen och direkt på marken med ett regnskydd och myggnät över sig. “Just den gångna natten var lite småkall och så var det ett rådjur som stannade upp och skällde på mig”, berättar han i denna video: LÄNK   “Rådjuret var lite argt på mig för att jag var för nära hans stig. Annars väcker ekorrarna mig ofta på mornarna.”

Här är två länkar till videos från slutet av mars 2017 då Andris Fågelviskaren var ute i skogarna på Mörkö i Stockholms södra skärgård och lyssnade på fåglar LÄNK samt spårar djur LÄNK

Andris berättar att många av hans barndoms skogar har fallit för skogsbrukets maskiner. Han känner stor smärta inför detta: ”Det känns som en del av mig kapas av tillsammans med träden!”[1] En av de livsuppgifter som Andris ser sig ha är att få andra människor att upptäcka och närma sig skogen samt att arbeta med Rewildering, dvs återskapandet av ekosystem och införandet av försvunna arter. Han vill hjälpa naturen att läka de sår som människan åsamkat.

Kersti Wistrand

Not: [1] LÄNK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.