Greta Thunberg och strejken för klimatet

1
1347

Greta Thunberg har inte bara fått världens ungdomar med sig hon har fått igång en rörelse som kan påverka klimatförnekarna och som hotar Trumps oljemiljardärer. Det är klart att de kommer att göra vad de kan för att orsaka ringaktning. Att sedan Jantemekanismen slår till och får de inskränkta att spy sin avund är en trist bieffekt.

TEXT BÖRJE PERATT
Bilder Wikicommons

Jag hittade en text på icakuriren med en intervju med Gretas mamma Malena Ernman. ”Jag fick min diagnos som vuxen”. Den är läsvärd

– ”Malena Ernman, som erövrat hela ­Europa med sin mezzosopranstämma, som 2009 vann Melodifestivalen och svenska folkets mellohjärtan med La voix. Nu har hon och hennes man Svante Thunberg ­skrivit en bok, Scener ur hjärtat, om hur livet gick sönder, hur de lagat och lagar varandra i familjen Ernman-Thunberg, om hur det är att leva som förälder till barn med ­neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och om att hela världen håller på att krascha, att vi på allvar måste börja laga den. Att hon därför slutat flyga, och, ja, lagt om hela sitt liv.”

Läs vidare TEXT Hanna Nolin, Publicerad 2018-09-13 i Icakuriren

Malena Ernman, Utsnitt Public Domain

Familjen, Malena Ernman och hennes dotter får många kommentarer på nätet, flera av dem direkt pinsamma som visar på att man varken är insatt eller har förståelse för vad det kan innebära att ha ett barn som reser sig från hopplöshet och griper tag i den fråga som hon anser vara nödvändig för jordens överlevnad. Och där föräldrarna bara har att hänga med i det som visar sig vara en existentiell vanmakt som berör ungdomar över hela världen.

Somliga kommentarer mot Greta och hennes familj ligger på Jantenivå andra på direkt skitsnacknivå, ingen av dem egentligen värda att kommentera. Dock får både Malena Ernman och Greta Thunberg samtidigt så många uppmuntrande och stöttande kommentarer att det med råge överskrider dumheterna.

Greta har nått ut med ett budskap som blir en spark i ändalykten på Trump och Trumpföljarnas förödande inställning till vad som inte bara utgör hot mot klimatet utan på miljön. Det räcker med att flyga in över en stad och se smogen som täcker staden för att förstå hur det ser ut över hela världen och vad det har för betydelse för människors hälsa i dessa städer. Att denna miljöförstörelse sedan kan kan få effekt på klimatet som sådant är inte heller orealistiskt även om nu klimatförnekare hävdar det.

Jag får samma känsla inför detta som inför tobaksbolagens förnekande av att tobaksröken orsakar cancer.

Så ”Stå på Greta! Du har ungdomen med dig och det är ni som ska leva med det framtida klimatet. Inte Trump och hans följare.

Börje Peratt

PS Nej jag håller inte med om alla slutsatser eller om att sluta flyga men det är inte min åsikt det handlar om här.

1 COMMENT

  1. Vi lever i en tid som människor inte är redo att höra sanningen , vi bygger fasader som inte håller på längre sikt.
    Du är bra, Greta!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.