Klicka på bild för förstoring

Den 20 september 2017 röstade 122 av FN:s 193 medlemmar för en konvention som förbjuder kärnvapen. Sverige var ett av de länder som deltog aktivt i arbetet med att utforma och ta fram konventionen. För att den skall börja gälla krävs femtio länder som skriver på och ratificerar den. Hittills har 70 länder skrivit på och 22 länder har ratificerat konventionen.

I stort sett varje svensk har kunskapen och är medveten om konsekvenserna av kärnvapenkrig och det är därför mycket naturligt att Sverige undertecknar och ratificerar avtalet. Tyvärr finns det starka krafter som motsätter sig detta.

Vissa politiska ledare och militärer har nu till sin fasa insett risken att de då inte längre kan hota med eller använda kärnvapen om dessa, precis som kemiska och biologiska vapen, blir förbjudna. Tunga vapentillverkare riskerar dessutom betydande inkomstkällor.

I hemliga dokument hotar därför USA nu Sverige med repressalier om vi skulle ansluta oss till konvention. I Sverige finns både politiker och militärer som böjer sig för sådana påtryckningar och vips, tillsätts en enmansutredning som skall utreda ”…konsekvenser av ett svenskt tillträde till kärnvapenförbuds-konventionen”. Allt för att slippa debatt och att allmänheten i valet skulle kunna påverka frågan.

Nu är utredningen klar. I en 234 sidor lång och mångordig utredning skriver utredaren Lars-Erik Lundin att Sverige ”… varken bör tillträda eller underteckna konventionen i dess nuvarande form.”.  Hans skäl är att konventionen kunde ha varit formellt bättre och att Sverige kommer att ”förstöra stämningen” med sina militära allierade.

Det är pinsamt att se hur utredaren uppenbarligen skriver för andra intressenter än svenska regeringen. Sammanfattningen med noter på 22 sidor har för säkerhets skull översatts till engelska och dessutom kompletterats med en brasklapp, ”Final words”, enbart på engelska.

Likt en medberoende agerar utredaren för att Sverige fortsättningsvis skall tala för kärnvapen, istället för att ta avstånd från kärnvapnens fortsatta legitimitet.

Svenska folket sa redan på 50-talet nej när politiker och militärer ville ha svenska kärnvapen. Sverige tog också rätt beslut när vi på slutet av 60-talet anslöt oss till icke-spridningsavtalet, NPT.

Nu är det dags för våra politiker att lyssna på Sveriges befolkning och ta nästa steg mot kärnvapnen. Sverige måste ansluta sig till FN:s konvention mot kärnvapen!

Folkkampanjen mot kärnkraft – kärnvapen i Sundsvall och Kvinnor för fred, Sundsvall

Lena Dahlin

Måna Wibron

Runa Forsman

Ulrika Hådén

Stefan Aronson

Ulf Gustafsson

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.