”Kvarterets kvinnor” – utställning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm

0
1153
"Kvarterets kvinnor" Skärmdump från TV1:s morgonstudion 13 mars
”Kvarterets kvinnor” Skärmdump från TV1:s morgonstudion 13 mars

Utställningen Kvarterets kvinnor pågår just nu på Kulturhuset i Stockholm. Det är ett samarbete mellan det nystartade Stockholms kvinnomuseum och Kulturhuset Stadsteatern.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Utställningen ”Kvarterets kvinnor” sträcker sig ända tillbaka till tusentalet och gör nedslag i historien ända fram till idag. Den handlar om kvinnor som levt och lever runt Klarakvarteren och satt sina spår på olika sätt.

– Intresset för kvinnohistorien fullkomligt exploderar just nu. Vi får bevis för det från alla möjliga håll. En pensionerad professor i kvinnohistoria berättar att hon aldrig haft det så körigt som just nu. Hon är efterfrågad och reser nu över hela Sverige och föreläser. Nu först verkar folk på bred front förstå vad vi missat: alla de här historierna som tidigare var en stor del av allmänbildningen som vi glömt och nu börjar gräva efter. Vi behöver se samhället som det faktiskt har sett ut med både kvinnor och män, inte beskrivet ur ett politiskt eller samhällsekonomiskt perspektiv, där männen haft företräde.

Vad har kvinnor gjort? säger Lina Thomsgård, chef och medgrundare för Kvinnohistoriska museet.

Maria Patomella, konstnärligt ansvarig på Kulturhuset Stadsteatern, hörde talas om kvinnomuseet under våren 2017 och blev intresserad av att sätta upp utställningen ”Kvarterets kvinnor”. Hon tänkte att man borde gräva där man står för hon jobbar här på Kulturhuset vid Sergels torg som ligger i Klarakvarteren mitt i Stockholm. (Tunnelbanestation T-centralen)

Maria visar runt på utställningen och stannar upp inför ett uppförstorat foto av ”Maria och orgeln” som hon minns från sin barndom. Maria Johansson satt dagligen i trettio års tid med sin orgel på Sergels torg, där hon predikade, spelade och sjöng väckelsesånger. Även hennes orgel finns på plats i en monter. Den är utlånad från Stadsmuseet.

– Vår förhoppning är att besökare från hela landet kommer hit och lär av utställningen och sedan utför liknande utställningar med kvinnohistoria över hela Sverige, säger Lina Thomsgård och Maria Patomella.

Utställningen ”Kvarterets kvinnor pågår 8 mars till 11 augusti. LÄNK

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.