Dekret

0
446

Originalartikel på Vetamera. Där sker uppdateringar.

Dekret är ett skriftligt påbud eller rättsakt med rättsverkan som är helt eller till stor del likställd en lag och ibland en direkt order. Engelska Decree.[1]
I regel utfärdas dekretet av en statschef eller en regering. Oftast anses både begrepp och dess metod vara kränkande för såväl demokrati som opposition, då det kan associeras till person eller grupp som i praktiken begår maktövergrepp.
De verkställande order som gjorts av Förenta staternas president, är dekret oftast i meningen av en direkt order. Det avser i praktiken ett ickedemokratiskt och istället auktoritärt beslut.

Referens
1) Executive decree authority, John M. Carey and Matthew Soberg Shugart, Eds., Cambridge University Press, 1998, ISBN 0-521-59722-6

Ehrenlegion Dekret, 1808
Dekret Napoleons vom 12. Oktober 1808 über die Ernennung zum Ritter der Ehrenlegion für Goethe, Wieland, Starke und Vogel; Starke: médicina major (möglicherweise Starke der Ältere); Georg Wilhelm Vogel, 1743-1813, Bürgermeister in Jena. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia
Föregående artikelDonald Trumps historik rörande sexuella övergrepp
Nästa artikelRädslans kultur
Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare och har verkat som producent på Sveriges Radio och regissör på Sveriges Television. Yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet. Han har också producerat samhällsinformation och utbildningsfilmer inom medicin och sjukvård för landsting, sjukhus samt om doping för Riksidrottsförbundet, Olympiska kommittén och Dopingkommissionen. Peratt har en beteendevetenskaplig akademisk bakgrund med fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi. Forskningsintresse- "Om medvetandets uppkomst".

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.