Björn Runges pjäs och Erik Enbys betydelse

3
1383
Glenn Close- Björn Runge – Dr Erik Enby

Den svenske regissören Björn Runge är högaktuell. Glenn Close fick Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll i hans film “The Wife” och hans teaterpjäs “Jag är en annan nu” spelas under våren runt om i Sverige. Dr Erik Enby är förebilden för läkaren i pjäsen. Siv Wernborg har beskrivit Runges möte med Enby och formulerat storslagenheten hos denne manusförfattare och regissör.

Jag är en annan nu, pjäs av Björn Runge
Foto: Sören Vilks

Regissören, dramatikern och manusförfattaren Björn Runge kom till läkaren Erik Enbys mottagning första gången den 22 juni 2016 med en allvarlig cancersjukdom. Han hade fått diagnosen metastaserande malignt melanom på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ingen sjukdom att leka med. Behandlingen har nu pågått i nästan två och ett halvt år och inga tecken på recidiv/återfall har visat sig.

TEXT: Siv Wernborg
Originalartikel publicerad på 2000-Talets Vetenskap, här något uppdaterad 

Gripen av sina möten med Erik Enby satte Björn Runge så småningom upp teaterpjäsen Jag är en annan nu med urpremiär  den 27 januari 2018. Även om Erik Enbys namn inte nämns i själva teaterpjäsen, så finns han omnämnd i programbladet, där Björn Runge i klartext uttrycker att pjäsen i grund och botten baseras på dr Enby och hans medi­cinska upptäckter när det gäller infektioner i kroppen, cancersjukdom och dess uppkomst. Så här skriver Björn Runge bland annat på sid 15-16 i programbladet “VAD ÄR DU BETE FÖR?” Ett axplock citeras nedan: “DEN ÄLDRE MANNEN tittade intensivt mot mig från andra sidan skrivbordet. Jag befann mig i en lägenhet i västra Göteborg. Han fortsatte.

“Champinjonerna växer på ängen och kantarellerna i skogen. Varför inte tvärtom? Beror antagligen på jordmånen.”

“Efter en cancerdiagnos som förändrade min tillvaro, uppsökte jag Dr Erik Enby. Utgångs­punkten i Enbys behandling är hans forsk­ning som visar att mikrobiologisk växt infektion – orsakar sjukdom.

“Sedan mitt första möte har jag sökt upp honom två gånger per år för att mikroskopera en droppe av mitt blod. Och samtalen över hans skrivbord handlar allt som oftast om sjukdomars uppkomst…

“Vad är du bete för? I den frågan ryms ett djupt existentiellt förhållningssätt till hela mitt omgivande liv: från vad jag äter till hur jag lever mitt vardagliga liv och hur mycket jag låter kärleken spela roll i min tillvaro. Björn Runge, regissör

2000-Talets Vetenskap önskar Björn Runge lycka till med Riksteaterturnén och att Erik Enby genom denna blir känd i hela riket och äntligen får den upprättelse och det genombrott som han så väl förtjänar efter att ha kämpat mot det medicinska etablisse­manget i över 35 år, för att inte tala om hans envisa kamp mot myndigheter och domstols­väsende. Det är farligt att ha rätt när etablisse­manget har fel. Sanningen MÅSTE komma fram! Erik Enby är helt oskyldig. Eftervärld­ens dom kommer att falla tung över alla inblandade om han inte får tillbaka sin läkar­legitimation (se recensionen av teaterpjäsen i 2000 -Talets Vetenskap, nummer 2/2018, sidorna 38-40).

Björn Runge är även internationellt känd, och den 7 december 2018 var det premiär på Bio Roy i Göteborg för hans nya film The Wife (längd 100 minuter) med skådespelerskan Glenn Close som i januari 2019 fick Golden Globepriset för rollen som bästa kvinnliga huvudroll i The Wife och har Oscarsnominerats ett antal gånger.

Filmen handlar om Joan Castleman (Glenn Close) som är gift med Joe Castleman (Jonathan Pryce), en av alla dessa män som tror att de äger världen, men som inte kan ta hand om vare sig själva eller någon annan. Han är i filmen en av USA:s mer framstående roman­författare, som snart kommer att få Nobel­priset i litteratur. Joan har i sin tur de senaste 40 åren helt ignorerat sina egna författar­talanger och i stället satsat allt på makens karriär. Nu har hon slutligen fått nog.

Enligt recensionerna osar det Oscarsstaty­ett om Glenn Closes makalösa rollprestation i Björn Runges nya film. Vi får se nu om det går vägen den här gången. Vi håller tummarna för Glenn Close! Självklart måste vi se denna film!

Siv Wernborg

Riksteaterns turnéplan 19 januari till 21 mars år 2019 för Björn Runges pjäs återfinns på: Länk eller via Riksteaterns hemsida samt under evenemang på: www.2000tv.se.

Recension av Viola Janson: ”Jag är en annan nu” – Björn Runges pjäs på riksteaterturné i Sverige

 

3 COMMENTS

    • I uppföljaren till “Läkaren som vägrade ge upp” följer “Sista striden” ärendet som nått Högsta Förvaltningsdomstolen och där har just i dagarna en handläggare utsetts att besvara och handlägga resningsansökan/Börje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.