”Jag är en annan nu” – Björn Runges pjäs på riksteaterturné i Sverige

1
1783


Björn Runge är regissör, dramatiker och författare. Han står bakom en rad uppmärksammade iscensättningar. Bland dem märks ”Aska” av Harold Pinter på Göteborgs Stadsteater 2008. På Kulturhuset Stadsteatern har han tidigare regisserat sin pjäs ”Uppdraget” 2007, ”Nattvarden” av Lars Norén 2014, ”Gellhorn och Hemingway” av Stig Hansén 2015 och i samarbete med Göteborgs Stadsteater ”En handelsresandes död” av Arthur Miller 2015. Viola Janson, Erik Enby och Siv Wernborg var med på premiären.

TEXT: VIOLA JANSON
ORIGINALARTIKEL på 2000-Talets Vetenskap Länk

”Jag är en annan nu” är Björn Runges femte uppsättning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Björn Runge debuterade som långfilmsregissör 1996 med ”Harry och Sonja”. År 2003 kom ”Om jag vänder mig om”, som kom att inleda Björn Runges befrielsetriologi. Filmen blev ett genombrott såväl publikt som kritikermässigt. För den mottog han bland annat två guldbaggar för bästa regi och bästa manus samt Silverbjörnen och filmpriset ”Der Blaue Engel” för bästa europeiska film vid Filmfestivalen i Berlin.

Året 2005 uppmärksammades Björn Runge med Nordiska rådets filmpris för trilogins andra del, långfilmen ”Mun mot mun”. ”Happy End”, den tredje och avslutande delen i befrielsetriologin, fick premier 2011. Han har hittills regisserat sex långfilmer, 17 kortfilmer och 4 TV-produktioner.

År 2013 debuterade Björn Runge som romanförfattare med ”Det allra enklaste” på Lind & Company. Hans pjäser publicerades i bokform 2017 på Atrium Förlag i en samlingsvolym med titeln ”Stillhetens hav”. Han har även skrivit flera filmessäer.Under 2017 färdigställde Björn Runge sin första engelskspråkiga långfilm, ”The Wife,” där Glenn Close och Jonathan Pryce spelar huvudrollerna. Den får premiär sommaren 2018.

Björn Runge till Erik Enby

Efter en cancerdiagnos som förändrade Björn Runges tillvaro, sökte han upp Erik Enby i Göteborg. Han ville veta mera om den behandling som utgår från Erik Enbys forskning. Hans forskning visar att mikrobiologisk växt, infektion, orsakar sjukdomar. Björn Runge har sedan uppsökt honom två gånger om året för att mikroskopera en droppe blod. Deras samtal har till stor del kommit att röra sig om sjukdomars uppkomst.

På Teater i Stockholm

Vi fick en inbjudan från Björn Runge att övervara premiären av ”Jag är en annan nu” den 27 januari i år, på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Vi tre göteborgare, Erik Enby, Siv Wernborg och undertecknad tog tåget till Stockholm.

Efter en god bit mat i Gamla stan och fyllda av förväntan gick vi så promenaden till Sergels torg och teatern. Där blev snart fullsatt i salongen. Vi kunde bland publiken se kända kulturpersonligheter samt någon som såg ut att komma från pressen.

”Jag är en annan nu”

Så går ridån upp. Och Ann Petrén kommer in på scenen. Hon spelar mamman i denna mor- dotterrelation. Sofia Ledarp gör rollen som dottern.

Mamman rullar in i rullstol, med nyopererad höftled, bitter över omvärlden. Hon är hård, kall och självupptagen. Hon ser sig som ett offer för omständigheter.

Så gör dottern entré. Hon kommer att för oss beskriva den ångest och förtvivlan och den inre kamp som startar i en människa som har fått ett cancerbesked.

Vi bjuds skådespeleri på högsta nivå, av kända skådespelare. Vacker och intressant dekor, vi tycker oss känna igen en del bilder i bakgrundsdekoren. Det är bilder som påminner om Erik Enbys forskning. Vi gör direkt en koppling till Erik Enbys mikroskoperingsbilder. Vi avnjuter en historia efter ett manus, skrivet med finess och känsla.

Pjäsen beskriver en komplicerad, mor- dotterrelation med känslor som böljar fram och tillbaka mellan den självupptagna modern och den alltmer utsatta och av cellgifter och strålning försvagade dottern.

Mor och dotter når aldrig fram till varandra. Modern röker sina cigaretter, beklagar sig över sitt misslyckade liv i sin självupptagenhet. Hon är bitter över livet och över att ha blivit lämnad av sin man och blivit sittande i en liten lägenhet som hon inte trivs i. Hon orkar inte, hon vill inte och kanske inte heller har förmågan att lyssna till sin dotter.

Den dotter som sjuk och ömsint står i moderns hall och försöker nå fram till henne med sin sorg och sin dödsångest har just fått veta att läkarna sett en liten tumör i hjärnan och en i lungan. Medicineringen har inte hjälpt. Cancern har spridit sig i hennes kropp. Dekoren i bakgrunden påminner oss nu om tumörvävnad som växer till sig som ett landskap. Därefter en paus.

[Läs vidare hela artikeln på 2000-Talets Vetenskap Länk]

Viola Janson

Riksteaterturné för Björn Runges teaterpjäs
”Jag är en annan nu”. (Längd 1 tim. 15 min.)

www.riksteatern.se/forestallningar

Turnéplanen gäller 19 januari – 21 mars 2019
Dramat kommer att spelas på 33 orter/teatrar i Sverige från Skåne till Norrland:
19 januari Landskrona – Teatern kl 19:00
20 januari Lunds Stadsteater kl 18:00
22 januari Osby – Borgen, Scenen kl 19:00
23 januari Ängelholm – Jarl Kullescenen kl 19:00
25 januari Halmstads Teater kl 19:00
26 januari Varbergs Teater kl 19:00
27 januari Värnamo – Gummifabriken, Auditoriet kl 18:00
2 februari Olofström – Folkets Hus kl 17:00
3 februari Karlshamn – Stadsteatern kl 19:00
6 februari Växjö Teater kl 19:00
7 februari Göteborg – Stora Teatern kl 19:00
8 februari Partille Kulturum, Stora Scenen kl 19:00
9 februari Lidköping – Folkan kl 19:00
10 februari Falköping – Stadsteatern kl 19:00
11 februari Motala Convention – CentreTeatersalongen kl 19:00
16 februari Sandviken – Teatern – Folkets Hus kl 19:00
17 februari Gävle Teater kl 18:00
18 februari Söderhamns teater kl 19:00
19 februari Hudiksvall – Kulturhuset Glada Hudik kl 19:00
20 februari Ljusdal – Slottescenen kl 19:00
22 februari Sundsvall – Tonhallen kl 19:00
23 februari Härnösands teater – Stora scenen kl 19:00
24 februari Sollefteå – Hullsta Gård, Teatern kl 19:00
26 februari Östersund – Storsjöteatern kl 19:00
1 mars Umeå – Vävenscenen kl 19:00
4 mars Kiruna – Nåjdens sal 19:00
5 mars Gällivare – Blå Forell kl 19:00
8 mars Kalix Folkets Hus – Malören kl 19:00
9 mars Haparanda – Folkets Hus, Teatern kl 19:00
10 mars Boden – Sagateatern kl 19:00
19 mars Eskilstuna Teater, Stora scenen kl 19:00
20 mars Askersund – Sjöängen, Stora salongen kl 19:00
21 mars Karlstad – Scalateatern kl 19:00

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.