Slemsvamp Physarum polycephalum

1
1475

Physarum polycephalum, betyder bokstavligen ”flerhuvudsvamp”, och är en slemsvamp som föredrar skuggiga, svala, fuktiga områden, såsom multnande löv och stockar. Liksom slemsvampar i allmänhet är den känslig för ljus.

Slemsvampen Physarum polycephalum är en liten mikroorganism som lagrar minnen, mäter tid och förutsäger torrperioder! En encellig protist med ett ”primitivt” utseende som varken är ett djur, en växt eller en svamp, har förmågan att uppträda både individualistiskt och att kommunicera i samverkan. Den huvudsakliga vegetativa fasen av P. polycephalum är plasmodiumet (den aktiva, strömmande förflyttningen i svampform). Plasmodium består av ett nätverk av mikroorganismer i protoplasmiska vener och med många individuella kärnor. Det är under detta stadium som organismen söker efter mat. [1]

Den har i grupp en förmåga att gå i takt. Den slår sig samman med ett stort antal andra och rör sig mot föda. I denna form kan den också lära sig kortaste vägen genom en labyrint! I ett experiment lade man ut Tokyo som en stor hög veteflingor och förstäder som mindre vetehögar. Slemsvampen sökte snabbt upp alla dessa högar och på två timmar hade den skapat motsvarande tågspårsnät som omger Tokyo. Ett arbete som tog ingenjörer år att analysera och bygga (Tero, 2010). [2]

Physarum polycephalum har egenskaper som liknar dem som ses i encelliga eusociala insekter. [3] När det presenteras mer än två livsmedelskällor löser P. polycephalum uppenbarligen ett mer komplicerat transportproblem. Med mer än två källor producerar ”amöban” också effektiva nätverk. [4] I ovan nämnda studie (2010) spreds havreflingor på en ”karta” för att representera Tokyo och 36 omgivande städer. [5][6] P. polycephalum skapade ett nätverk som liknar det befintliga tågsystemet, och ”med jämförbar effektivitet, feltolerans och kostnad”. Liknande resultat har nåtts baserade på vägnät i Storbritannien [7] och den iberiska halvön (dvs. Spanien och Portugal). [8]

Bilder wikicommons

Läs mer på Vetamera där finns fler bilder och källor.

Previous articleLivet efter detta, filmen
Next articleJuldagens budskap
Börje Peratt
Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare och har verkat som producent på Sveriges Radio och regissör på Sveriges Television. Yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet. Han har också producerat samhällsinformation och utbildningsfilmer inom medicin och sjukvård för landsting, sjukhus samt om doping för Riksidrottsförbundet, Olympiska kommittén och Dopingkommissionen. Peratt har en beteendevetenskaplig akademisk bakgrund med fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi. Forskningsintresse- "Om medvetandets uppkomst".

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.